Knacka på! av Anna-Clara Tidholm är en av Sveriges mest sålda barnböcker genom tiderna. Nu fyller den 20 år och i samband med jubileet har Alfabeta förlag gjort om den till en bokapp med ljudeffekter och uppläsning.

Historien är enkel, vi kommer till ett litet hus och knackar på dörren, sedan går man genom rum efter rum och möter lilla Kalle, familjen Kanin, aporna, Lilla gubben och andra figurer för att till slut komma ut igen och då har det hunnit bli natt.

ANNONS:

Det här är verkligen en bok som gör sig perfekt som app, historien där man knackar på dörr efter dörr för att se vad som finns i nästa rum passar fantastiskt bra att göra interaktiv. Även som tryckt, vanlig bok uppmuntrar berättelsen till att man knackar på varje dörr innan man vänder sida. Ambitionen har varit att göra en app som passar för riktigt små barn och jag tycker att utvecklarna har lyckats bra med det. Större barn kan säkert tycka att det borde finnas mer interaktivitet och mer att trycka på i varje bild, men för så små barn som 1-2 åringar behövs inte så mycket extra effekter.

Några få saker är animerade på varje bilduppslag, aporna gungar i trädet, kaninernas tvättmaskin snurrar och nallarna rör på tandborstarna. Men det är ingenting som är möjligt att sätta igång själv genom skärmtryckningar utan animationerna sätter igång när man fått upp bildsidan. Det enda som är riktigt interaktivt är dörrarna, som öppnas till nästa rum när man knackat tre gånger på dem. När man knackar hörs det också ett knackande ljud.

För att bläddra sida drar man i kanten eller knackar på nästa dörr. Eftersom små barn ofta lägger sina händer överallt på skärmen och trycker och drar går sidbläddringen att stänga av i inställningar-appen. Då kommer man bara vidare genom att knacka på nästa dörr. Mycket bra! (Mitt generella tips är att se till att multitask gester-funktionen är avstängd när man låter ett litet barn använda skärmen, annars är det lätt att de hoppar ur appen när de drar med flera fingrar samtidigt. Detta görs också i inställningar-appen)

Ljudeffekterna är väldigt bra och ger än mer liv åt varje bild. Varje ljudslinga är lång och varierad, så det lönar sig att inte ha för bråttom med att bläddra vidare. Om man inte vill ha ljudeffekterna går de enkelt att stänga av. I appen finns två uppläsningar av Sari Eliasson, dels på svenska dels på engelska. Vid val av engelska får man även engelsk text. Båda är bra gjorda och i lagom lågmält tempo för att passa små barn. Dessutom kan man spela in sin egen berättarröst om man vill, eller så stänger man av uppläsningen och läser själv. Ett extra plus för att det inte blir några fula hack i uppläsningen om man bläddrar vidare innan en sida är färdigläst, utan ljudet tonar bort lite gradvis.

Historien med sina upprepade inslag, det rytmiska och poetiska språket och de fina illustrationerna i klara färger gör att Knacka på! fungerar utmärkt att läsa även för riktigt små bebisar. Även om de inte förstår alla ord eller känner igen alla föremål så fångas deras uppmärksamhet när man knackar på dörr efter dörr för att se vad som finns på nästa sida. Mina barn har varit runt åtta månader när vi började titta i den tryckta versionen och sedan har den hängt med under flera år. Större barn i två-treårsåldern brukar också uppskatta boken, de kan upptäcka detaljer i bilderna och fundera ut historier kring varje rum. Min son som snart är ett år älskar den här appen, det tog inte lång stund innan han lärde sig att man ska knacka på dörrarna för att komma till nästa sida och nu sitter han hela tiden och knackar på skärmen. Vi i redaktionen har även testat appen med lite större barn och de har tyckt om den men de har velat att det ska hända mer när de trycker på skärmen. Varför kan man inte kasta kuddar när aporna har kuddkrig, tex?

Om jag ska säga nånting negativt om den här fina appen så är det att jag inte riktigt förstår varför kugghjulet med inställningar måste finnas med på varje bilduppslag. Det skulle räcka med att man valde ljud av eller på i början. Som det är nu vill min son gärna trycka på kugghjulet hela tiden för han märker att det är nåt som sticker ut ur bilden och det blir såklart väldigt intressant.

Knacka på! innehåller ingen reklam eller några externa länkar överhuvudtaget. Den fungerar både på iPhone och iPad, även om den gör sig bäst i det större formatet på iPad. Barn över två år kan tycka att det här är en mysig bokapp men den passar allra bäst för åldrarna 0-2 år.

Betyg: stark fyra

Den som vill ha tal på nordsamiska, sydsamiska eller lulesamiska kan ladda ner en separat app.

Här är en YouTube-film som visar lite innehåll från appen:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande fem språk: engelska, lulesamiska, nordsamiska, svenska, sydsamiska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   30 kr 6 maj 2021
  •   35 kr 2 okt 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *