På PappasAppar.se recenserar vi endast appar som är fria från in-app purchase / köp inuti appen. En av flera orsaker är att det finns risk att barn råkar handla av misstag. Konsumentverket får in många anmälningar om detta och manar till försiktighet när man laddar ner gratisappar till sina barn.

Var försiktig när du laddar ner gratisappar till dina barn! Apparna kan vara meningslösa att använda om man inte köper innehåll inne i appen. Och då blir gratisappen en dyr affär.

Gratisappar med köp inuiti benämns av Konsumentverket för en bluff. Bluffen går ut på att man laddar ner ett gratisspel för barn till sin surfplatta. Det kostar inte någonting att ladda ner och det står ett tydligt ”Free” eller ”Gratis” när man hämtar hem spelet. Men sedan visar det sig att spelet nästan är meningslöst om man inte köper till saker, till exempel virtuella bär, inne i spelet. Och det man köper inne i spelat kostar pengar, riktiga pengar.

Godkänner man ett köp i en app i sin telefon eller surfplatta genom att ange sitt lösenord är telefonen öppen för ytterligare köp under femton minuter. Under den tiden hinner ett barn göra många köp inne i ”gratisappen”. Detta beteende går dock att ändra. På iPhone eller iPad kan man exempelvis ändra detta under Inställningar -> Begränsningar. Det går även att barnsäkra en Android-enhet. Tyvärr är det många som inte känner till detta, särskilt inte nyblivna ägare.

Köp inuti appen finns både i iPhone-, iPad- och Android-appar.

På Konsumentverket kan man läsa mer om hur man känner igen att en app innehåller ytterligare köp och hitta exempel på anmälningar gällande just barn som köpt innehåll för tusentals kronor i gratis appar.

Här är en berättelse som en av besökarna till Pappas Appar delat med sig av.

Vi köpte en grej i ett barnspel, när vi precis köpt Ipad:en. Dessvärre så gäller lösenordet i 15 minuter så min son hann ladda hem grejer för 749 kr – i ett BARNspel. Hur kan man ha en sån inställning och hur kan man ha såna priser i ett barnspel….??? Så det blir en rolig räkning i slutet av månaden…

Ett exempel på köp i appen kommer från amerikanska appar och kan se ut så här:

Även i Sverige finns det många exempel på appar som är gratis men i själva verket innehåller ytterligare köp. Här ett exempel:

Som synes är beloppen inte i de svenska apparna inte astronomiska. Men problemet är detsamma oavsett vad det kostar. Konsumentverkets varning gäller alla gratisappar som vänder sig till barn och innehåller ytterligare köp. Dessutom är köpuppmaningar som vänder sig till barn olagligt.

Har ditt barn råkat handla i en app av misstag? Skriv en kommentar och berätta och glöm inte att göra en anmälan till konsumentverket!

Som sagt – det går att stänga av möjligheten till extra köp i appar. Gör det! Eller ladda endast ner appar som du hittar via oss på Pappas Appar. Dessa är garanterat fria från in-app purchase / köp inuti appen. Läs mer om varför vi inte rekommenderar appar med in-app purchase till barn!

74 kommentarer

 1. Pernilla skriver:

  Dragon skies- 749 kr+189kr… Brrr!!! På julmånaden!!! :((((

 2. Åsa Remmert skriver:

  Hela vårt lönekonto har blivit länsat och i Ipaden står det att de vill ha mer pengar. Kan jag bli skyldig att betala fast jag nu har spärrat mitt kort?

 3. Linda skriver:

  Har precis upptäckt att sonen handlat för 2900:- på jurassic park spelet.

 4. Caisa skriver:

  Upptäckte just att sonen handlat för 370 kr på Angry birds. Hur kan det få gå till så här på barnspel????

 5. Marie skriver:

  Fick en chock när 7-åringen hade lyckats köpa gems i Clash of Clans som är ett gratis spel, för 2400 kr!! Hur fan kan detta vara lagligt!! I ett barnspel? Och att man som vuxen inte behöver säga ok till köpen med sitt Apple-ID? Min son kunde INTE mitt apple-ID och det behövdes inte heller. Det kan väl inte vara lagligt att I-tunes på det sättet säljer tilll en 7-åring??!! Förbannad är bara förnamnet. Tänker INTE ge mig i första taget!

 6. ArgMamma skriver:

  Min 10-åring har idag på tiden av 1,5 timme köpt saker i Clash of Clans för 10.000 kr!!! Det är för jävligt att det ens ska vara möjligt!!! Och varför är inte inställninen i iPhonen dafault att man INTE kan köpa spel i spelet? Jo för att företagen ska tjäna pengar på att lura barn!

 7. Cecilia skriver:

  Vår lilla 7-åring spelade på en gratisapp som heter Megarun. Vi fick en chock när transaktionerna trillade in. Det visade sig att hon har gjort köp i en gratisapp för 1400kr

 8. Margareta Zetterholm skriver:

  Det dras betalningar av Google från vårt konto kontinuerligt. Vi har ej lyckats identifiera vad detta är och det fortsätter att ticka fast vi spärrat våra kort för internetbetalningar samt rensat alla telefoner och surfplattor på appar. Nu återstår bara att avsluta bankkontot. Och ingen är ansvarig för någonting.

 9. Lin skriver:

  Har precis upptäckt att sonen köpt saker i Clash of clans för 2300 kr!! Det var det jag hade på kontot då och är nu livrädd att det kommer dras mer!!
  Vad ska man göra nu?? Finns det någon möljighet att få tillbaka pengarna???? Så ledsen 🙁

 10. Cathrine skriver:

  5633kr på Clash of Clans. Spärrade genast mitt kort och banken stoppade alla köp….

 11. Jimmy skriver:

  Kompisens son som är 8 år lyckades handla för 10 000:- innan kortet spärrades. Detta var på på Clash of Clans…… Kul såhär inför semstern…….

 12. Linnea skriver:

  Min son har laddat hem saker inuti en spelapp för 4.000:-. Jag blir både arg och frustrerad över detta. Hur kan det vara möjligt att få köpa saker för 4.000:- i ett och samma spel!?!????

 13. Linnea skriver:

  skrev ovanstående kommentar! Har nu fått kontakt med Itunes och dom ska häva köpen och inom 7-10 dagar har jag pengarna tillbaka =) Så skönt att detta löste sig.

  Dock så gjorde dom klart för mig att detta var en en gångsföretelse. Nästa gång detta händer häver dom ej köpen.

 14. Åsa skriver:

  Min son har köpt ”Gems” i Clash of clans för 1000 spänn. Först kontaktade företaget som tillverkar spelet men de hänvisade mig till itunes. Nu försöker jag förtvivlat att hitta hur man når Itunes för att få tillbaka pengarna. Jag blir bara omdirigerad. Hur gjorde du, Linnea?

 15. Christer i Götet skriver:

  Min son har lyckats med att beställa ”gems” på Clash of clans för , hör häpna, för drygt 23000;. SEK. Fan hoppas jag kan lösa detta. Det är ju fruktansvärt, kan ju förstöra hela ekonomin. hoppas jag får samma möjlighet som ni andra som har bestridit detta..spärrade mitt konto-kort, fort som tusan…kontokortsutgivaren kontaktade jag och hävdade att detta var bedrägeri…så de har reklamerat köpet hos Apple I-Tunes…fan det är ju ett barnspel för bövelen…min som är 12 år, men han gick i tron att det inte var ritkiga pengar som debiterades…puuuhhh…hoppas det löser sig,,,annars blir det ett livslångt intag av nudlar….

 16. Christer i Götet skriver:

  Det verkar som om att Clash of clans är frekvent återkommande när jag läser inläggen, fan något måste göras…!

 17. Anette skriver:

  Hej!
  Helt otroligt våra barn har spelat bort 11000:- i godan tro att det var ”låtsas pengar” till clash of clans, går inte o förklara hur detta kan vara möjligt.
  undrar nu hur ni som oxå blivit drabbade gått vidare när ni hävt köpet hos iTunes. Har någon en direktlänk var man går in och hur har ni skrivit/formulerat er för att häva köpet???

 18. Yvonne olausson skriver:

  Mitt barnbarn har spelat Samurai Siege, space ape
  Och köpt diamanter i spelet för 1800 kr
  Hur gör jag för att bestrida köpen

 19. Christina skriver:

  Alla mina pengar på kontot 23800kr har försvunnit. Har endast 4kr kvar på kontot. Upptäckte detta när jag var och handlade i affären. När jag ringde banken så såg de att det dragits stora konstiga summor och det var från Google supercell k8291. Jag känner mig rånad. Har en son på 8år.

 20. Bbababa skriver:

  Min 7 årig son köpte saker för 11 000 i clash of clans

 21. Stig skriver:

  Hej.
  Samma sak här. Skulle igår betala räkningar, upptäcker att jag har väldigt lite kvar på kontot. Hittar ett otal transaktioner. Ringer och spärrar kort direkt.
  Får sedan reda på att ena barnet köpt sk. gems i Clash of Clans för… 12.995:-
  Stämningen var lite tryckt, om man säger.
  Ska försöka få detta hävt. Visst har vi egentligen fullt ansvar som föräldrar, men att man kan köpa saker för 749:- i en gratisapp. Nä.

 22. Christer skriver:

  Min son beställde gems för motsvarande 30.0000:- på mitt Eurocard! Jag spärrade mitt kort och informerade vad som hade hänt! Jag fick samtliga köp upphävda, så det är inte första gången det händer! Därför är det så viktigt att göra rätt inställningar i Smartphone/I-Pad och inte tillåta köp inuti app. Inställningen görs med enkelhet! Mvh Christer

 23. Peter skriver:

  Kan någon som lyckats få tillbaka pengarna berätta hur ni gjorde, snälla!

 24. Mac skriver:

  Samma situation som er andra stackare.
  Fick räkning på 9000sek för Clash of clans som mitt barn köpt (och inte förstått att det var riktiga pengar).
  Spärrade kortet.
  Ringde Itunes, gå in på denna länk :
  https://getsupport.apple.com/ServiceOptionAction.action
  Klicka på ”Talk to apple support now” så ringer dom upp.
  Förklarade hela ärendet och skall inom 5-7 dagar få tillbaka alla pengarna (sätts in på kontot igen)
  Då mitt konto nu är spärrat så får jag ta detta med min kort-bank (alltså att pengar är på väg in på mitt spärrade-kort-konto så får dom lösa så att dom skickas vidare.
  Apple-supporten var MYCKET TYDLIGA med att detta var en engångsbetalning tillbaka, händer det igen så får jag betala.
  Är så glad nu och känner mig dum att jag inte haft bättre koll….

 25. Stig skriver:

  Hejsan.
  Loggade in och skulle betala räkningar förra veckan. Fick en smärre chock, ringde banken och dom spärrade kortet direkt eftersom någon uppenbarligen fått tag på kortnumre, trodde vi.
  Kryper lite senare fram att ena barnet, 11 år, har köpt sk. gems i Clash of Clans, och donuts i Simpsons.
  För 13.000 kronor.
  Ringde iTunes, förklarade att jag har panik och inte vet vad jag ska göra.
  Satt en dryg timme i telefon med dom. Nästa dag får jag mail från en central iTunes-kundtjänst som behöver lite extra information (fakturanumrena t.ex.) och säger att dom ska lösa fallet.
  En dag efter att jag skickat fakturanumrena får jag mail som säger att dom ska betala tillbaka alla pengarna.
  I dag torsdag, en vecka efter att jag upptäckte katastrofen är alla pengarna tillbaka på kontot.
  Jag trodde ärligt att jag skulle få svaret ”skyll dig själv, nu har du lärt dig något”, men jag kan inte minnas att jag varit i kontakt med en bättre, effektivare och mer tillmötesgående kundtjänst på väldigt länge.

 26. Pernilla skriver:

  Fy fan vad dåligt av vem fan som än är skyldig till att tillåta att de här typen av spel att existera.
  Har nu själv blivit drabbad då min sjuåring brände mer pengar en lördagskväll än vad jag själv någonsin gjort.
  Har nu mailkontakt med någon människa på itunes som påstår sig kunna lösa detta åt mig, och det hoppas jag verkligen att det går.
  Har försökt att hitta ett telefonnummer att ringa men kan inte hitta det, någon som har det?

 27. Jan Åkerström skriver:

  Jag har inte ens några barn som spelar dessa spel. Mina ungar är vuxna och bor inte hemma men någon har kapat mitt Googlekonto och köpt gems för 2 300 spänn. Sen var kontot tomt.
  Banken hann stoppa betalningen, jag har spärrat kortet och plockat bort det från google play! Polisanmälan är gjord och nu får jag se om Supercell eller Google kräver mig på pengarna manuellt?

 28. Pernilla skriver:

  Nu har allt löst sig och som föregående talare var alla hjälpsamma och trevliga!

 29. Madeleine skriver:

  Hej! Min sjuåriga son råkade köpa i appen för 7000kr i söndags för att jag glömde logga ut från mitt apple-id! Mitt fel alltså! Ska det vara så lätt för företagen att få in pengar pga ens glömska? Varför finns det inte en automatisk utloggning efter ett köp? Nu har jag ringt banken som rekommenderar kontakt med iTunes. Vi får se vad som händer…skit det här!

 30. Jon Thonander skriver:

  Hej
  Tog ut pengar häromdagen.
  Alltså nu efter den s k lönen. Saldo efter uttag 91:-. Gissa om tankarna på skimming, kapat konto på nätet mm. for genom huvudet.
  Nog för att pengarna försvinner snabbt från kontot men….
  Dragits från Itunes till en total summa av 9 756:-
  Behöver jag säga att jag har en jävla massa getter nu. Pack of gems 749:- Clash of clans. Sonen är nog kung i spelet….;-/
  Ringde Itunes och förklarade att dom kommit över lösenord och det verkar lösa sig så jag får återbetalning. PÅtalade i mitt kvartssamtal med Itunessupporten det olämpliga i det hela att ha köp i en barnapp på så mkt pengar. Hjälper kanske föga men fick skälla lite på engelska vilket i sig är ”kul”.
  Vill bara påtala och varna samt tipsa om att bombardera dom med detta!
  Ju fler klagomål så kanske nån någon gång reagerar?
  Det ska inte vara så enkelt för barn att handla för så mycket pengar utan mer verifieringar. Det är ju (antar jag) ett barnspel!!! Jag hade inte spärrat för köp inuti app men däremot ett lösenord på 12 bokstäver och två siffror som dvärgen lyckats komma över och på så vis kunde ange det och handlat obegränsat.
  Be careful ou there parents!
  //Jon

 31. Sabina skriver:

  Råkade just ut för detta på min sons (8år) iphone. Ringde dock appstore och de gjorde omedelbart återbetalning och hjälpte mej hur man spärrar köp i app.Dock får jag inte till hur man gör på min android surfplatta.Enligt konsumentverkets tips ska man trycka på homeknappen inbe i googleplay och komma till inställning ar.jag lyckas inte komma dit.Ngn som kan guida mej hur jag gör?

 32. Marie skriver:

  11-årig dotter spelat internetspel, Starstable, i datorn, där fick tillåtelse att betala för att få tillgång till extra grejer i 3 månader för rimlig summa. Har även tillåtit 1 gång att hon skulle få köpa till extra pengar i spelet för 100 kr. Sen fortsatte hon köpa i godan ro då mina kontouppgifter fanns kvar. Sen kom telefonräkning på 2.400 kr!!! Efter eviga mailkontakter med deras support skulle pengarna betalas tillbaka efter ett par dagar varpå jag fick ange mitt bankkonto… inga pengar har inkommit och jag kollar nervöst mitt konto varje dag…

 33. Kim skriver:

  6-årig son som på något sätt överhört mitt lösenord, lyckades köpa gems i Vikings gone wild för 4500 kr på två minuter. Klantigt av mig, så hade inget hopp om återbetalning.

  Kontaktade iTunes Appstore telefonsupport och blev uppringd idag. Supertrevligt bemötande och återbetalning utförd utan krusiduller. Givetvis med uppmaning att säkra upp ingame-köp osv, vilket jag förstås gjorde direkt när högen med iTunes-kvitton och det medföljande magsåret dök upp.

 34. Niclas skriver:

  Jag blir mest förtvivlad över det faktum att ni föräldrar är såpass otroligt otekniska, och försöker lägga över det på era barn.

  När jag ser att ni skriver att era 12-åringar handlar upp över 10.000kr och säger att ”de trodde inte det var ”riktiga pengar”” så blir jag väldigt förvånad.
  Att ni också tycker att det inte borde vara tillåtet för företagen att ta betalt i ”barnspel” är också helt idiotiskt.

  Min son är 5 år, han har full tillgång till iPaden där vi har Clash Of Clans, han har inte handlat något.
  Han kan läsa, och förstår att saker kostar pengar.
  Då är frågan, när en 5-åring kan förstå det, men en 12-åring inte kan det – vart ligger felet då?

  Det är också DITT ansvar som förälder, inte iTunes, App-tillverkaren eller Steve Jobs fel.

  Ta lite jäkla ansvar för era ungar istället!

  Dessutom kan man ställa in i iDevices (iPad, iPhone osv) så att VARJE köp MÅSTE bekräftas med användarkontots kod.
  ALLTSÅ, är det NI föräldrar som är för slappa och för tekniskt okunniga, och era barn har inte lärt sig enkelt vett.

  INTE någon annans fel.

 35. Isse skriver:

  Kan någon förklara för mig vad det är man köper inuti spelen? Är det saker som levereras hem eller bara virtuella produkter. Och vad får barnet för nytta av dessa saker?

 36. Apple fanboy skriver:

  Nästa 4000 kr på pojkens iPhone. Apple supporten hanterade dock ärendet exemplariskt.
  och iom nya iOS8 och family sharing ska detta vara ett minne blott.

 37. Ebba skriver:

  Jag gick in på internetbanken och upptäckte att jag bara hade 25 kr kvar, min son hade köpt på sin iphone för nästan 4000 kr och jag har knappt sovit inatt. Det var Boo, gratisspelet för barn och Fifa. Jag har pratat med honom och han förstod verkligen inte att det var riktiga pengar han handlade med, han trodde det var coins. Jag har ringt till Applesupporten och de var verkligen förstående och jag får tillbaka alla pengarna. Jag har också loggat in på itunes och tagit bort kreditkortet. Tack Apple!

 38. Marietta skriver:

  Men varför låter de flesta föräldrar så små barn (7-9år) spela med en IPhone?
  För att vara ”inne”? För att ni är teknisk ”utbildade”? ”Intelligens”?? Sinnessjukt, tro fan att ni får höga räkningar som resultat, blinda får är var ni är, bäääääh! Situationerna talar ju för sej: sluta ge era barn sinnessjuka ”barnvakter”, lek med dem, rita, måla, ut och spring, det finns MASSOR man kan göra…..bekvämligheten tar över hos många lata vuxna egoister…stackars barnen!!!

 39. Fredrik skriver:

  Min dotter på 4år har lyckats med konststycket att trots att köp inuti appar var avslage, köpt några förbannade guldtackor inuti candy crush saga för 695kr. Hur detta ens är möjligt vet jag inte, men det är förbannat irriterande. Suck

 40. Behövs ej skriver:

  jag är själv 12 år och när jag för höra att en tolvåring tror att det inte är riktiga pengar så blir jag helt sjuk asså ni som förälder måste också ta ansvar och se till att det inte händer sådant här.

 41. simon skriver:

  Jag har åcksa råkat ut för det 25000 tusen. Ni alla skriver om Apple store. Hur kan jag få tillbaka pengarna från Google play gärna tipsa vart vänder man sig

 42. Niklas skriver:

  Ja, då gick man i fällan då…

  Jag jobbar med datorer och betalningar och har ändå lyckats få några dagar av transaktioner när jag själv var bortrest. Från att han alltid har skött sig så brände han av över 10.000 SEK på några dagar. Problemet heter Clash of clans. Om era barn har det installerat så avinstallera och se till att det inte går att använda. Jag har själv aldig använt Apples produkter då jag tycker Itunes är för osäkert och ändå ”luras” jag att acceptera att lägga in mitt kreditkort när jag annars inte kunde installera den nya ipaden jag köpt till min son. Nu blir det fight och nu skall jag lära mig det där skitoperativet och mongobolaget Apple kan se sig efter mer pengar från denna familj, för att inte nämna Itunes. Jag skall göra vad jag kan för att svälta ut de där skitstövlarna…

 43. Tommy skriver:

  Varning för Clash of Clans!!!!
  Då jag jobbar med mobiltelefoner och råkade ut för en kund som det dragits 7000 kr fån appen Clash of Clans, gjorde jag ett test.
  Jag tog min sons iPhone och kollade att den var spärrad för köp inuti app, därefter köpte jag hem ett köp från Clash of Clans.
  Mycket riktigt så fortsatte de att dra pengar fån kontot , tom flera gånger om dagen. oftast drar de 489 kr och det blir snart mycket pengar.
  Ett ips om du blir drabbad är att du har 14 dagar ångerrätt och kan bara logga i på Itunes och ångra köpet, då kommer pengarna tillbaka efter några dagar.
  Helt klart ska ni radera appen Clash of Clans från era barns mobiler, men att dra pengar från en mobil där det är spärrat är olagligt och ska självklart polisanmälas.
  Min kund fick tack och lov tillbaka sina pengar, men det tråkiga är att Itunes inte brydde sig ett skit.
  Själv kommer jag att gå till botten med detta, både genom polisanmälan och andra sätt.
  Ett tips till alla er föräldrar:
  Håll koll på era barns mobiler vad de har för appar installerade, vill era barn inte visa det så ta mobilen ifrån dem ( det är er rätt)
  Tänk på att ni alltid har 14 dagar ångerrätt, även om det är något era barn köpt hem.

  Slutligen ett tips till alla er som undrar över hur det är möjligt att barn får ha en iphone och att vi inte har kolla på dem:
  Skaffa barn själva så förstår ni snart problemet!
  Alla i min klass har en iPhone utom jag! ( börjar i 8-9 års åldern)
  Kan jag bara få ladda hem en gång snälla? ( inte lätt att säga nej till )

  Clash of Clans hjälper med andra ord inte att spärra köp inuti app!
  Använd ångerrätt och polisanmäl sedan de jävla asen!

 44. Marcus skriver:

  Spelat Clash och Clans rätt länge nu och har aldrig haft problem med köp inne i appen. Jag har valt begränsningar i ipaden och inte en gång har det fungerat att göra ett köp ändå. Tycker det inte går att missförstå att gems kostar riktiga pengar. Det är ingen krav att köpa gems för att spela spelet, såvida du inte har mycket dåligt tålamod eller tänkt dig att bli bäst i Sverige. Sen kan jag hålla med om att priserna är sjuka, obegripligt att en kista med gems ska kosta 949 kr, och det räcker inte ens speciellt länge.

 45. Janne skriver:

  Min son 7 år har köpt in app saker för 22000kr
  Största delen från Angry Birds spel. Han trodde givetvis inte att det var riktiga pengar. Case ongoing hos apple. Hoppas det går bra

 46. Berit skriver:

  Upptäckte som många andra här att min 10-åring köpt i appar. Kontaktade Apple support och blev oerhört positivt överraskad över den fantastiska servicen och det mycket vänliga bemötandet. Pengarna kommer att återbetalas inom max 5-7 dagar. Visst är det vansinnigt att det kan kosta sååå mycket pengar i apparna, men heder åt de som jobbar på supporten!

 47. Jesper skriver:

  Det nämns i en kommentar att Clash of Clans gör att det automatiskt dras pengar från ens konto. Det har jag ytterst svårt att tro, då varje köp av gems kräver en aktiv handling från spelaren. Det går alltså inte att prenumerera på gems. Utöver detta så krävs det att användaren fyller i koden det aktuella kontots Apple-ID varje gång man genomför ett köp(iaf på min Iphone 5). Om man som förälder lämnar ut sin kod till sitt barn som inte fattar att det handlar om riktiga pengar, så tycker jag faktiskt man får skylla sig själv.

  Clash of Clans är för övrigt ingen lurendrejarapp och det går utmärkt att spela det utan att köpa gems.

 48. Christian Eidenert skriver:

  Vidrigt

 49. Martin Krantz skriver:

  Hej, det är verkligen illa att folk blir lurade genom gratis appar.
  Jag har genom min bank skapat ett e-kort med en köpgräns på 300:- som jag kopplat till googlekontot för vår platta, funkar också att göra på Spotify och Netflix etc.

 50. Raira skriver:

  här har vi inga ipad eller iphone , vi kör med samsung och xperia , kör massvis med gratis appar med köp inuti . 1. ha inga kort kopplade till googel konton osv då går det inte att köpa något.

 51. En pappa skriver:

  Vet inte vad som är tragiskt i det här, att barnen köper grejer eller att ni låter era barn som är oftast under 10 eller runt 10 sitta spela spel på padder eller telefoner.. istället för att umgås med dom, ta ut dom i naturen eller lära dom något vettigt eller varför inte låta dom leka med andra barn? — en tankeställare på vilka föräldrar vi är är något vi bör lära oss av detta

 52. abdula skriver:

  Det roliga är att clash of clans inte alls är ett barnspel…

 53. Annika skriver:

  Jaha då har vi drabbats. Clash of clans säger jag bara. Oki min son är otroligt aktiv. Han cyklar med mig när jag joggar. Vi mekar cross tillsammans. Vi kör honom och supportar honom i hans drömmar. Han tränar parkour. Vi umgås mycket. Pratar mycket. Pratar internetsäkerhet. Har en fin öppen relation. Han är smart. Lär sig lätt i skolan. Vi är inga slappa föräldrar för han har iphone och får spela. Han har inte…. Absolut inte tillgång till våra koder och lösen. Vi har familjedelning och begränsat alla inköp med att fråga oss först. Nu lyckades han av misstag köpa gems för nästan 9000kr igår. Han var trygg med att ”veta” att han inte kan köpa på riktigt. Falskt trygg vill jag tillägga. Vi var falskt trygga med att tro att inga riktiga köp kN göras utan vårt lösen. Helt plötsligt låser itunes upp den begränsningen och möjliggör köp. Vem farao är ansvarig. Sluta säg att iphones är lika med dåligt föräldraskap. Sluta säg att barnen borde begripa. Hur ska man fatta när det alltid har varit omöjligt att handla utan vårt lösen till att det helt plötsligt går??? Han kunde helt plötsligt köpa med sitt lösen som han har för att ladda ner hratisappar men som ej är kopplat till kontonummer. Genom familjedelning blev det helt plötsligt möjligt genom en uppdatering. Falsk trygghet!!! Jade varit nättre gett han rätta lösenordet och sagt han får sldrig ladda hem nåt. Hoppas ni som dömer ser en viss fara och risk. Men ja visst har föräldrar slltid det sista ansvaret. Men det är sjukt att sälja gems för hundralappar till tusenlappar. Sjukt. Itunes säger sig betala tillbaka iallafall. Tur det men fan så ledsamt idag så snart innan jul och allt.

 54. Jenny H skriver:

  Gråtfärdig. Banken kontaktade mig då de spärrat mitt kort efter misstänkt bedrägeri. Lite efterforskning och bedragaren är sonen 9år, eller mer korrekt: Clash of Clans. Detta kostar oss 7076kr. Siffran snurrar i huvudet. Sjutusensjuttiosex kronor. För imaginära diamanter. Kanske skulle ha shoppat loss på en äkta istället 🙁
  VARNING VARNING FÖR CLASH OF CLANS.
  #SPELFÖRBUD för hela slanten

 55. 15åring skriver:

  Jag har själv gjort detta när jag var 10 år dock endast 150kr

 56. joel skriver:

  Clash of clans är inte en dålig app. Den går att spela utan ”Gems” men om ni vill ha en enkel lösning så säger ni att om de köper gems utan ert tillstånd får dem ingen veckopeng på ett år eller nåt sånt

 57. Lusine skriver:

  sitter i samma situation+ bekräftelse från Google play att det var inte mitt konto som användes och de kan inte identifiera vilket konto användes för att ladda ner köp inom apar. Jag tycker att det är nån sorts av bedrägeri- varför kan man inte polisanmäla sådan?

 58. Vendrick skriver:

  Idiotin i kommentarsfältet här är ju fantastisk..

  För det första, BLOCKERA IN-APP KÖP. Det är ert fel som föräldrar som inte gjort detta. Det står klart och tydligt när man laddar ned spelet att det innehåller in-app köp(iaf på Android).

  Jenny H, ”VARNING VARNING FÖR CLASH OF CLANS.”? Varning för föräldrar helt utan koll kanske? Inget fel på Clash of Clans. In-app köp är helt och hållet frivilliga.

 59. anette skriver:

  Sonen 12 år hade handlat på sitt nya telefonabbonnemang (halebop mini) och klickat ”ja” till sms köp. Räkningen kom till mig eftersom han är minderårig och jag står för abbonnemanget.
  Server.pro var ”säljaren”.
  Kont. konsumentrådgivaren och bestred räkningarna. Men eftersom halebop fakturerade från wy wallet som fakturerade server.pro så var jag tvungen att betala räkningarna. Skulle få Godwill och pengarna tillbaka. MEN wy wallet kunde bara betala tillbaka i MINTCOINS, inte riktiga pengar.. Kan inte ens hitta vad mintcoins är (inte bitcoins om någon tror det). 4500 kr rök bara sådär… 🙁
  Sonen fick gå tillbaka till kontantkort på telefonen omedelbart.
  Några pengar har jag inte sett röken av trots att server.pro säger att de har återbetalat redan till wy wallet men wy wallet hävdar att det inte går att betala tillbaka i sek!!

 60. Tom skriver:

  Tycker det är sjukt höga priser. 1000kr för innehåll i ett spel som tagit en månad att utveckla när du för 600kr kan köpa ett fullt fungerande spel med flera års utvecklingstid inkl. Allt innehåll.

 61. Martin skriver:

  Ni som hånar föräldrar och kallar dom dumma i huvudet med orden ”det är bara att spärra…”. Jag kan meddela att våra bägge söner nu köpt inuti app den senaste månaden. Den ena på en androidtelefon och den andra på en iPhone. Jag och min fru är mycket måna om internetsäkerhet och vi har samtalat med våra barn om faror och risker med internet osv. Killarna har inte tillgång till koder och telefonerna var givetvis begränsade för in-app-köp. Men plötsligt drogs det pengar ändå. När jag kollar i telefonerna är begränsningar avstängt. I bägge telefoner. Och bara jag känner till koden. Kan det resetats vid en uppdatering? What ever…
  MovieStar-Planet och Clash of Titans var apparna som det handlades i. Grabbarna fattade inte att det var riktiga pengar, det skulle ju vara spärrat…det visste dom ju!

 62. Bo Johansson skriver:

  Har också blivit drabbad men Clash Royale och som är samma företag som utvecklat Clash of Clans (Supercell). Vår son kunde köpa GEms för 3000 SEK (18 st köp) på samma dag och som faktureras via mobilfakturan. Hade inte Comviq stoppat köpen så vet i gudarna vad räkningen hade slutat på. Hur det gick till är en gåta då köpen var verifierade via Fingeravtryck! Kan säga att jag har aldrig lagt in mitt fingeravtryck på min sons mobil, har inte kopplat något kontokort samt att alla ev köp ska verifieras med kod (som barnen ej känner till).
  Har pratat med Google samt skickat mail på inrådan av Google till Supercell. Får se vad dom svarar. Kommer aldrig ge mig och om de kommer kräva pengar kommer jag ta det civilrättsligt. En minderårig kan aldrig ingå ett köpavtal.

 63. Jukka Heikkinen skriver:

  Min son hade spelat igår Footboll strike (gratis spel) och köpt ”bags of coins osv” för mer än 10000 kronor, på en eftermiddag!! Hade absolut ingen aning, och ska naturligtvis reklamera (eller har redan gjort det).

 64. Syrtut skriver:

  Det är många idioter som har skrivit här, och nästan alla har Iphone. Man måste vara idiot för att självmant betala hutlösa överpriser för att få en skräptelefon och äran att bli inlåst i Apples erbarmliga värld. Okunniga människor har Iphone. Inte konstigt att de har blivit lurade.

 65. molly skriver:

  Hur kan dom dra från mitt konto på Handelsbanken när jag inte lämnat kortnumret och ett barn spelade Roblox

 66. Gunilla Eborn skriver:

  Hur kan dom Roblox dra pengar på mitt konto när dom inte fått kortnummer En grann tjej spelade gratisspel och har tydligen köpt till något

 67. Sissel skriver:

  Vill varna för Roblox. Min 13-åring spelade bort en jättesumma pengar på Robux, som emligt Google Play inte går att få tillbaka. Det är så mycket pengar att jag skäms för mycket för att ens vilja nämna beloppet.
  Jag kommer såklart kämpa för att få tillbaka det som går men det är knivigt att få kontakt med Google ft. Google supporten på 020-1203220 är stängd, det går inte att chatta eller få annan hjälp än via deras ”hjälpcenter”. Svettigt.

 68. Daniel skriver:

  Då har vi åkt på en saftig kostnad i samband med robloxspelande av en 8 åring. 8500… suck. Barnet har köpt kläder vapen mm i spelet. Är det någon som lyckats få tillbaka pengarna. Hur har det gått för dig Sissel? Jag upplever samma sak som dig att de är svåra att få tag i.

 69. Sofie skriver:

  Angående Roblox… står det inte när det kostar och inte?

 70. Jocke skriver:

  Vi blev av med Robax inuti spelet som vi hade gett till vår dotter, samt att hon sedan lyckades köpa mer Robax själv, för ca 2500 kr, vi kontaktade Google Play men samma svar som Sissel skriver vi får inte tillbaka dem.

 71. Arg skriver:

  Min son har också handlat på roblox har försökt få tag i Google play men dom svarar ej,
  Då finns där inget alternativ än betala eller?

 72. Ella skriver:

  Gör en kortreklamation hos er bank då hjälper dom er. Banken säger att det är en lång process. Oklart ännu om jag lyckas få tillbaks mina pengar som mitt barn spelat för i Roblox, trots att det krävs kod för köp!? Mitt barn kunde köpa ändå, utan kod helt plötsligt. Har så klart även kontaktat Google play men återköp ingår inte i deras policy, så där får man ingen hjälp trots att jag reklamerade köpet samma dag.

 73. Alexander skriver:

  Föräldrar som inte ordentligt kollar upp vad barnen spelar för spel får skylla sig själva.

 74. Adam A skriver:

  Jag är chockad!!! Koppla GENAST BORT ert kreditkort från AppleID. Skaffa ett alternativ AppleID till barnet. Det finns gift cards – vi fyller på med 150kr när det behövs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *