Intervju med Cecilia Svensson på Lullaby

Cecilia Svensson är barnboksförfattare och har även skapat den populära bok-appen ”Wilda Pruttar” (läs min recension). Jag har intervjuat Cecilia för att få reda på mer om henne, hennes företag, vad hon tycker kännetecknar en bra bok-app och om hon kan leva på att sälja appar.

Det här är den femte intervjun jag gör med utvecklare av svenska appar för barn. Du hittar alla intervjuer samlade på den här sidan.

Berätta gärna om dig själv och företaget Lullaby. Hur kom det sig att du valt att göra appar för barn?

ANNONS:

Hej. Jag heter Cecilia Svensson. Är 30 år gammal (eller ung) och är mamma till Jonathan 6 år, Wilma 5 år, Filippa 3 år och har en bebis i magen som väntas komma i april 2012. Jag kommer ursprungligen från Småland och gick medieprogrammet i Växjö. Var egentligen en slump att jag valde just det programmet, men oj vad glad jag är att det blev just den. Tror att hela min grund föddes där, är mycket skeptisk till att Lullaby hade funnits utan den bakgrunden.

Företaget Lullaby startade jag och min sambo ihop för strax över ett år sedan, men det är jag som är den drivande ångan i förlaget. Det hela började med att vårt tredje barn visade sig vara väldigt sjuk vid fem månaders ålder. När vi insåg att detta inte var tillfälligt så ställdes vår vardag på sin spets. Detta gjorde att jag inte kunde återgå till det jobb jag hade innan då vi låg extremt ofta på sjukhus med täta och allvarliga anfall, och min närvaro krävdes konstant (dag som natt). Men jag är en väldigt drivande person och hade svårt för den isolering som blev med dotterns sjukdom. Jag började på skoj att illustrera och skriva barnböcker. Det ena ledde till det andra och har under denna tid publicerat två barnböcker (Jag känner en ängel och Wilda Wilma Pruttar), två väldigt olika titlar men båda har blivit enormt uppskattade! Och det är så Lullaby kom till. Så vi är ett ganska nystartat litet och personligt förlag som inriktar oss på titlar för barn.

När vi märkte hur rolig vår pruttbok var och den respons vi fick så väcktes tanken på en app. Vår första app! Som då kom att baseras på just Wilda Wilma pruttar-boken. Tanken på att skapa en app var verkligen spännande, och jag älskar nya utmaningar och hade redan från start en ganska klar bild av hur jag tänkt mig appen. Det kändes som ett naturligt steg för förlaget att skapa denna. Sen älskar vi ju barn och barnen är min stora inspirationskälla! Böcker är fantastiska men med tekniken kan man göra väldigt mycket roliga moment med. Därför valde vi att testa denna möjlighet också utöver de tryckta böckerna. Och det är vi jätte glada att vi gjorde med den fina respons vi fått, och nu tickar ju hjärtat ganska hårt för ytterligare appar!

Kan du berätta lite om hur det går till när du gör en barnapp?

Ja, jag jobbar själv för det mesta. Jag bollar dock en del idéer med sambon, men jag är ganska klar över vad jag önskar mig från början. Är ganska bestämt där, och även ganska kvick i mina tankar om slutprodukten. Man märker när något är menat för då kommer allt som en blixt nästan. Men det kan ändras lite under arbetets gång, man upptäcker något som kanske funkar bättre eller sämre. Jag är den person som skapar alla bilder och texter. Skapar hela vägen med material, från A till B till C osv. det är otroligt många delar som ska på plats i en app, särskilt nu med Wilda Wilma Pruttar som är ganska stor och publicerad i fyra olika versioner. Mycket innehåll att hålla reda på och ta fram!

Men själva programmeringen faller jag platt på, tyvärr. Är något jag jätte gärna vill lära mig i framtiden faktiskt! Så jag fick hjälp med själva programmeringen av allt mitt material av företaget Screen Interaction. Likaså är jag inte världsbäst på korrekta texter (fast jag skriver mycket och hej vilt) och där har jag haft hjälp med korrektur från en otroligt duktig tjej som heter Tina Ericsson. Sen har vi ju berättarrösten också, den är inte min utan arbetade med Elin Juhlin som har en fantastiskt bra röst och vi spelade in ljud i två dagar. Men ja, på det stora hela jobbar jag själv just nu, men som sagt så har jag dragit in hjälp för vissa delar.

Mina idéer kommer helt klart från min egen barndom och mina fina barn jag har runt mig. Finns ingen bättre inspiration! Och jag pratar mycket med dem och visar mina illustrationer och skisser. Haha, de blir nog lite trötta ibland. Innan vi släppte Wilda Pruttar appen så fick de testa den, och det var totalt krig om både iPad och iPhone här hemma, mest iPad då den har fler interaktiva moment i den plus en målarbok.

Jag har så många idéer både på böcker och appar att det är svårt att välja. Sen är det ju tiden som bökar till det lite med sjuk dotter och att jag är ju bara en person som sagt, men tänker ständigt på nya projekt. Men sen kommer man till den punkt där man känner vilket projekt som ligger närmast hjärtat att göra, det som känns självklart och mest spännande!

Vilka egenskaper tycker du som författare att en bra bok-app skall ha?

Jag tycker att den ska ha ett hjärta. Att man känner att bok-appen ger något. Vår app handlar ju om pruttar till exempel. Och i mina ögon så är det en busig app där både barn och förälder kan ha en rolig stund (inte de som kanske ogillar pruttar men alla andra). Det är vårt hjärta i just denna app, en rolig stund. Men det är inte bara pruttar hej vilt överallt, utan den förklarar också lite kring om varför vi pruttar och hur de uppstår. Så det är ju även lite fakta i. Sen gillar jag när man märker att någon lagt ner tid på sin app, sådant märker man och känner man enligt mig. Jag tycker nog att man kan försöka föra in lite mer när man ändå väljer steget in i denna värld. Sen kan man inte slå på stort på varje app kanske, men att man hittar något unikt för varje projekt. Vi har till exempel i iPad-versionen jobbat med flera olika ljud och rörliga moment i boken och på varje sida, samt att utöver boken så finns det en klassisk och härlig målarbok där man kan välja bland många olika motiv. Sedan ett enkelt flygspel som baseras på boken där Wilda Wilma är rädd att eventuellt flyga iväg efter en specifik orsak… En stor önskan var att det ska vara en app som man kan landa i, sitta en längre stund med, upptäcka och engagera sig.

Böcker handlar ju om olika saker, men jag tycker den ska ge något utöver den fysiska boken (om det finns någon), så man känner skillnaden. Det är inte alltid det lättaste med att vara nytänkande eller innovativ men att man vågar lite när man väl gör en app, vi vill till exempel gärna att det ska finnas något extra med våra appar. Något litet spännande moment. Ibland känns det som att en del vill göra appar för att tjäna en snabb slant, det ser man också på höga priser men känslan av att man inte får så mycket infinner sig tyvärr ganska ofta. Vi har lagt mycket på utvecklingen till exempel, den har många moment i sig och vill nog påstå att man får mycket innehåll (dessutom bra innehåll) för en acceptabel slant, och detta var också en viktig del för oss. Vi vill aldrig att en förälder och barnet tar ner våra appar och känner sig besvikna och lurade på pris samt innehåll, sen kan man inte vara alla till lags men i stor utsträckning i alla fall.

En tanke jag fick nu var när jag satt och läste om att ge ut böcker (innan vi börjat) var att den som går in för att göra det för pengar kan gå och lägga sig, då det är så små marginaler och det är få som lyckas så pass bra att man kan leva fullt på att ge ut en bok. Men om man gör det för att man älskar det och att man brinner för det, ja då var man välkommen att läsa vidare… jag läste vidare! Och samma princip gäller för appar också tycker jag, då det är väldigt små marginaler det handlar om. Detta är anledningen till att både böckerna och apparna finns, jag brinner för detta och har aldrig gått in i det för att jag tror att här ska det tjänas stora pengar. Då är man nog fel ute som en liten person och litet förlag. Hela processen gör mig nöjd och glad, och jag hade egentligen inga förväntningar som helst, utan jag körde på det jag trodde på och det som kändes ärligt för mig. Det höll visade det sig, och så klart att jag inte skulle kunna fortsätta arbeta med detta om jag inte fått den respons som blev av det, men jag hade ändå varit nöjd med mitt arbete hur den än gått för jag hade i alla fall försökt och ärligt gjort det bästa jag kunde. Men nu efter ett positivt år är jag ännu mer eld och lågor och vill så mycket. Och detta är också det så kallade hjärtat. Allt jag gör är speciellt för mig på ett eller annat sätt, och jag tänker inte så mycket på utgången förutom att jag ska kunna känna att ”Ja, detta är bra för ett barn! Och detta kan jag stå för!”, och känner jag det så har bok-appen en bra egenskap, och alla de som känner så genuint för sitt projekt tror jag också har en bok-app med bra egenskaper.

Din app ligger just nu i topp på listan över bok-appar i svenska App Store. Kan du leva på att sälja appar?

Ja. Det är helt otroligt! Vår första app och denna respons! Jag är så ödmjuk inför detta och vill återigen säga tack till alla er som tagit ett kliv in i Wilda Wilmas värld med oss! Tack!

I Sverige går den bra, vi har ju inga andra appar att jämföra med men den lilla tid som de funnits i Sverige så har den sålt stadigt och fler än vad vi trodde helt klart. Vi visste ju egentligen inte vad vi kunde förvänta oss, och vill poängtera att detta är så mycket mer än försäljning för oss eller mig. Jag älskar ju att skapa och appar är ju en skapelse samt att det är mitt sätt att synas och få ”träffa folk” trots att jag jobbar hemifrån på grund av dotterns sjukdom. Och bara det ger sådant mervärde för mig att jag har detta att pyssla med, men att det man sedan gör uppskattas, ja den känslan går nog inte beskriva!

I utlandet är det helt klart segare. Man drunknar nog lite lättare där, men jag tror att precis allt har sin egna lilla tid. Och man måste låta den tiden gå och inte skynda för mycket. Jag tror att den kommer synas mer än vad den gör nu längre fram. Det är inte lika lätt att nå ut till andra länder då kontakterna är få och recensioner verkar inte riktigt funka som här. Så det är en utmaning, men det gör det hela spännande också!

Att leva enbart på dessa appar funkar inte riktigt just nu om jag skulle vara ensamstående. Men apparna ihop med de fysiska böckerna har ju öppnat möjlighet för fler projekt, och fortsätter det i samma bana och vi ger ut några fler appar eller böcker så kommer svaret nog vara ja. Men problemet är att både böcker och appar handlar om väldigt små prismarginaler, och där handlar det om att komma upp i fler titlar och produkter. Appar har ju oftast ett ganska lågt pris, och sedan kostar det att skapa apparna samt att Apple ska ha sin del och så vidare, så blir inte så mycket kvar. Men i vårt fall så kan jag trots allt ta ut en liten lön i dagsläget, men inte enbart baserat på appen. Tack och lov har sambons andra företag funnits en längre tid så vi har en stabil inkomst därifrån och gör att min lilla lön är okej i dagsläget.

Det finns väldigt många appar för barn. Många är dessutom gratis. Varför skall man som förälder köpa appar från Lullaby?

Det jag har märkt bland många gratisappar är att de kanske inte är så genomarbetade, nu säger jag inte att alla är på detta vis (verkligen inte) men ändå ganska många. Det jag också märkt är att man kan ladda ner mycket gratis men man måste köpa så mycket material i appen för att kunna få tillgång till det goda så att säga, så då kostar de ju indirekt pengar ändå. Sen finns det ju nyttoappar som är suveräna, som Teeth Timer och den har gjort mycket för tandborstningen hemma men är ju kanske inte ren underhållning eller något stort lärovärde ändå trots att den är toppen som hjälpande hand. Men jag är lite osäker på hur många gratis bok-appar det faktiskt finns att jämföra med?

Jag ser gärna att appar för barn är utan reklam, utan in-app purchases för detta har många gånger gjort oss tokiga som förälder då barnen alltid lyckas komma in på dessa länkar. Och min uppfattning är att många appar som är gratis innehåller just detta. Men varför man ska köpa appar från Lullaby är att vi skapar appar som verkligen är tilltänkta för ett barn att hantera. Som i Wilda Pruttar till exempel har vi gjort alla knappar/menyer i form av symboler, för de flesta mellan 3-6 år kan inte läsa, men symboler talar för sig själva. Vi har också självklart valt att helt skippa reklam och in app-purchases, vi strävar alltid att det ska vara enkelt för ett barn att navigera sig själv runt appen och vi tänker mycket på innehållet och vad syftet är med appen. Jag är ju sjukt barnslig och lekfull i min personlighet vilket jag tror är positivt för detta ändamål. Och trots att jag är tjej så har jag alltid spelat väldigt mycket TV-spel hela mitt liv nästan (och gör det fortfarande ihop med barnen och sambon) och älskar hela teknikbiten trots att jag kanske inte är så teknisk men på något sätt går det ihop ändå, haha. Så jag tror hela min personlighet, fantasi , intressen och upplevelser i livet (varit med om en hel del som man kan bland annat kan läsa om i barnboken Jag känner en ängel”) kan vara väldigt givande för just böcker och appar. Jag har något att förmedla.

Sedan är jag ju trots allt en kritisk förälder och kollar ju stenhårt vad barnen sitter med osv. Gäller böcker, leksaker och appar, ja allt de kommer i kontakt med. Och faktiskt så har appar blivit en stor del för oss på annat vis. När vår dotter ligger på sjukhus så är hon oftast fast i olika sladdar och slangar, men hon är ett barn och det är ju jätte tråkigt och jobbigt för henne att bara vara still i sängen. Då har vi haft vår iPad med som är laddad med goa appar som hon kan sysselsätta sig med. Och det är långt ifrån alla appar som kan ge ett barn känslan av sysselsättning och det i längre tid. Och just dessa appar har varit och är så viktiga för oss i denna sjukhussituation. Jag/vi gör detta för barnen, för den där stunden… om jag får ett mejl av en glad mamma som berättar att de köpt appen i väntrummet och att barnet skrattat så högt på läkarmottagningen av Wilda Wilmas pruttar och sedan inte kan sova utan att få läsa app-boken, ja där är min största belöning. Och det är dessa stunder som jag har i tanken, jag vill ge mina och era barn denna stund och det är utefter det jag arbetar ihop med mina egna upplevelser och egenskaper. Så vad appen än handlar om så ska det vara en bra app för den kategori den tillhör, och det hoppas jag att vi alltid ska kunna leverera. Och jag hoppas att barn och föräldrar kan känna hjärtat i det vi gör och kunna lita på att vi vill det bästa för deras barn, och det är därför man ska köpa de appar från Lullaby som man tycker passar sitt/sina barn, precis som andra kvalitéts appar.

Hur ser du på framtiden? Är det någon ny app på gång?

Jag jobbar heltid i förlaget just nu och har tänkt att jag ska fortsätta med det. Jag brinner verkligen för barn och vill göra massa roliga, spännande, viktiga, lärorika, utmanande ting för de små i framtiden. I form av böcker och/eller appar. Det är min dröm. Man får inte glömma att vi bara funnits i strax över ett år och har inte någon fot in i denna bransch sedan tidigare, men vi märker att det hela tiden händer saker och man stöter på nya härliga kontakter. Och samma sak här, så tror jag att tiden spelar roll. Allt har sin tid. Så jag ser jätte positivt på framtiden faktiskt. Och som jag nämnde innan så finns det så mycket idéer att ta tag i så kan nog lova att ni får se mycket mer av oss i framtiden. Jag hoppas det i alla fall!

Och ja! Vi har faktiskt precis startat med ett nytt projekt som vi är otroligt taggade inför. Ett något mindre projekt än Wilda Pruttar, som riktar sig till de minsta och där har vi faktiskt gått in i ett spännande samarbete (äntligen) med en otroligt begåvad person som gör mycket inom illustration och form. Det är så nytt att jag faktiskt inte har några skisser ännu, och vi är inte riktigt där ännu för att kläcka något kring detta. Men håll utkik på min privata blogg eller Lullabys Facebooksida för eventuella uppdateringar i detta projekt, det kommer så småningom. Bara för några få dagar sedan blev det spikat med utvecklare, så det är väldigt nytt…

Och jag hoppas även på ett större app-projekt efter denna app!

Tack för mig och sköt om er i massor!

Ett stort tack till Cecilia för intervjun, och lycka till i framtiden med Lullaby!

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *