Svenska Gro Play har en ny upphottad version av miljömemoryappen Elins Memo (som numera inte går att köpa). Den nya appen finns i universalversion för iPhone och iPad samt för Android.

Gro Memo innehåller sex memoryspel uppdelat på två scener med tre svårighetsnivåer i varje, vilka låses upp efter hand. Den ena scenen utspelar sig i skogen och den andra i havet. Man har 16, 18 och 24 brickor och det gäller att undvika att matcha de kort som är dåliga för miljön. Antalet dåliga kort ökar ju fler brickor man spelar med.

ANNONS:

För varje rätt matchning får man ett ekollon i skogen eller en mussla med pärla i havet. Råkar man matcha miljödåliga kort får man istället en konservburk eller olja på sin mussla. Efter avslutad bana får man poäng baserat på antalet riktiga matchningar (eller hur många miljöbovar man lyckats undvika) i form av en brons-, silver- eller en guldpärla/ekollon.

När man spelat en bana färdigt får man se hur djur och fiskar blir glada när skräp försvinner från skogs- eller havsscenen. För varje nivå man klarar försvinner alltså mer och mer skräp beroende på de poäng man fick. Om man inte är nöjd med sina poäng kan man spela om banan, förhoppningsvis göra ett bättre resultat och därmed få bort mer skräp.

Appen är snyggt animerad och innehåller både ljud och musik, alla djur och växter rör sig och låter när man petar på dem. Varje memorykort har ett eget ljud, vilket gör att man kan memorera korten både via ljud och bild.

I den första miljömemoryappen från Gro play, Elins Memo, får man både skriftliga och muntliga (svenska) instruktioner samt några exempel på dåliga kort i början av spelet. Det får man inte i den här versionen tyvärr. Det är inte mycket tal i den här nya versionen över huvud taget, och det lilla som sägs är på engelska. Däremot dyker det upp ett litet djur och hintar om att de miljödåliga korten bör undvikas om man får upp ett sådant. Eftersom det saknas spelinstruktioner kan en vuxen behöva spela tillsammans med barnet de första gångerna.

Appen är fri från in-app purchase och reklam från tredje part.

Jag hade hoppats på tydligare miljöprofil i den här uppdateringen. Lite mer fokus på miljötänket. En sida om skräpkorten och information om varför dessa kort är dåliga för miljön hade ökat det pedagogiska värdet. Nu ska man själv fundera ut vilka som är bovar och varför de är det.

För mindre barn kan det vara svårt att förstå varför vissa kort inte får vändas. Detta gör att appen passar bäst från fyra- fem år och uppåt. Min treåring tänker inte riktigt på att masken med konservburken är en miljöbov, och glömmer att de korten inte ska matchas. För äldre barn ger det här extra tillägget ytterligare en dimension i spelet. En extra utmaning jämfört med traditionella memoryspel. Men jag önskar att man hade kunnat välja att få instruktioner upplästa på svenska.

Det som höjer den här appen över vanliga memoryappar är alltså att man inte bara ska minnas var paren ligger, man ska även minnas var miljöbovarna ligger och undvika att para ihop dem. Att den uppmuntrar till miljömedvetenhet gör den dessutom extra trevlig.

Betyget blir en fyra av fem möjliga.

Här är en trailer för Gro Memo:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   20 kr 6 maj 2021
Google Play Store
 •   49 kr 24 dec 2019
Amazon Appstore
 •   9 kr 1 sep 2020
 •   11 kr 31 aug 2020
 •   9 kr 29 aug 2020
 •   11 kr 28 aug 2020
 •   9 kr 27 aug 2020
 •   11 kr 27 aug 2020
 •   9 kr 25 aug 2020
 •   11 kr 24 aug 2020
 •   9 kr 21 aug 2020
 •   11 kr 20 aug 2020

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Gro Memo för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *