I Pettsons Uppfinningar får man bygga ihop 25 kluriga uppfinningar av olika delar.

Nu har Filimundus släppt en uppfinnings med yngre barn som målrgupp. Appen heter ”Pettsons Uppfinningar” och idén är man skall hjälpa Pettson att bygga uppfinningar. Det är ett klurigt spel där man drar delar som finns utanför uppfinningen till rätt plats. Delarna är kugghjul, duschmunstycken, slangar, rep m.m.

ANNONS:

Pettson ger uppdraget att lösa ett problem och som spelare skall man uppfinna en maskin som löser problemet. Uppfinningarna som man skapar är väldigt kreativa i sina konstruktioner och påminner till viss del om Rube Goldman-maskiner. Dvs maskiner som löser uppgifter på ett onödligt komplicerat, men roligt sätt.

I ”Pettsons Uppfinningar” har varje maskin endast en enda lösning. Man kan säga att man är styrd i hur uppfinningens delar skall monteras ihop. Det är dock inte helt självklart hur delarna monteras och om det krävs någon särskild ordning. För att lyckas krävs det en del experimenterande. Oftast kan man montera delarna i vilken ordning man vill, så länge man hittar rätt plats. En del delar måste monteras i en viss ordning. Osäkerheten kring hur delarna skall monteras bidrar till att det blir lite extra klurigt.

När man klarat av en uppfinning får man ett kugghjul som vinst. Kugghjulen använder man i den sista banan.

Totalt finns det 25 uppfinningar att bygga. Alla ligger på ungefär samma svårighetsnivå. Min dotter som är knappt 5 år kunde uppfinna maskinerna nästan helt utan hjälp. Jag fick känslan av att svårighetsnivån var precis lagom för henne. Hon gillade verkligen appen och ville göra ”bara en uppfinning till”. Många av uppfinningarna är dessutom lite oväntade och roliga att titta på.

Jag gillar appen eftersom den dels är lagom klurig och dels för att den inspirerar barn att ta steget från appen vidare till att bygga egna uppfinningar. Filimundus har föredömligt tagit fasta på detta och lagt ut lite filmer på hur man kan bygga.

Ett annan sak jag gillar med appen är att man kan testa uppfinningen utan att ha lagt ut alla delar på rätt plats. Det innebär att man kan se händelseförloppet och på så sätt försöka lista ut hur maskinen är tänkt att fungera.

Jag gillar särskilt också att Pettson i denna app pratar svenska.

Det visade sig sig, efter att min dotter provat appen, att 25 uppfinningar är lite i minsta laget. Man kan visserligen göra om dem på nytt, men eftersom de är så pass styrda i sitt innehåll och inte ändrar sig så har varje pussel en ganska begränsad livslängd. En lösning vore kanske att man i slutet av appen hamnar i ett läge där man, med hjälp av den kunskap man inhämtat i appen, kan skapa helt egna uppfinningar under friare former.

Lås på uppfinningarna fungerar väldigt bra i den här appen och gör att man som barn blir motiverad att fortsätta. Låsen signalerar även vilken uppfinning man har löst, vilket är viktigt att känna till om man pausar. En sak jag saknar är att det inte går att låsa uppfinningarna på nytt när man spelat klart. Det gör att om man själv, eller någon annan, vill använda spelet på nytt så får man spela utan lås.

Appen är väldigt barnvänlig. Utseende och musik ger en glädjekänsla. Funktionaliteten är intuitiv – inga instruktioner behövs. Appen innehåller varken reklam eller i-app köp. Via en särskild undersida finns dock externa länkar till både App Store och Twitter. Här hade jag önskat någon form av lås så att barnen inte hamnar där av misstag. Knappen som leder till sidan är stor och gul och ligger väldigt synlig på appens förstasida.

Jag rekommenderar Pettsons Uppfinningar till barn från 3 till 6 år. De yngre barnen behöver nog hjälp av vuxen.

Betyget blir en stark fyra. Det enda som sänker är att jag tycker att antal uppfinningar är i minsta laget.

Uppdaterat den 19 juli 2012
Jag har höjt betyget på Filimundus Pettsons Uppfinningar till fem! Anledningen är att det nu finns en uppdatering som innehåller två nya kluriga uppfinningar. Dessutom finns det numera delar i uppfinningarna som inte används – detta gör det lite extra klurigt. Det går att stänga av detta om man vill ha det som tidigare.

Uppdaterat den 11 april 2013
Nu har den nya appen Pettsons Uppfinningar Deluxe kommit, som innehåller betydligt fler uppfinningar och inkluderar uppfinningarna från denna app. Betyget på denna app sänks därför till en fyra, eftersom Deluxe har ett större utbud och bättre livslängd.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Här är en trailer för Pettsons Uppfinningar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande tre språk: engelska, svenska, tyska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   59 kr 4 okt 2019
Google Play Store
 • Inga prisförändringar de senaste åren.
Amazon Appstore
 • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Pettsons Uppfinningar 1 för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

14 kommentarer

 1. Inger skriver:

  Vi provade först gratisappen med sex uppfinningar och den spelade min femåring raskt igenom. Jag köpte då hela appen och det tog honom ca 20 minuter att gå igenom alla uppfinningar. Han älskade den men det tog slut lite väl snabbt. Han spelar den fortfarande, går igenom uppfinningarna och pratar om allt som Findus åker förbi i rymden.

  En mindre bra sak med uppfinningarna är att man kan dra och släppa kugghjulen och de andra delarna lite var som i spelet, är de i närheten så fastnar det. Det gör att man inte behöver tänka efter så mycket som man kanske borde för att få ut ännu mer av spelet, dvs träna sin logiska förmåga.

  Annars tycker jag spelet är mycket bra. Ljud och bild är kanon, uppfinningarna jätteroliga och slutet bra. Jag skulle dock vilja ha många många fler uppfinningar, i stigande svårighetsgrad.

 2. Caroline skriver:

  Mina tre barn (4, 7 och 9 år) tycker Pettsons uppfinningar är en jätterolig app. Tyvärr är det lite få banor: nioåringen spelade igenom på drygt en kvart och även fyraåringen klarade alla på cirka en timme. Fyraåringen har dock gått tillbaka flera gånger och spelat om, funderat och diskuterat med mig hur det fungerar och varför det fungrar som det gör. För honom har det verkligen väckt intresse för uppfinningar och konstruktioner!

 3. Emelie skriver:

  Jag började med att installera lite-versionen men kunde snabbt konstatera att 4-åriga dotterns intresse gjorde det väl värt att investera i betal-appen. Som NO-lärare tycker jag att appen är underbar och skulle absolut kunna tänka mig att använda den som diskussionsunderlag eller inspiration för mina elever när vi jobbar med teknik! Det gick fort för 4-åringen att spela igenom banorna, men hon blev verkligen helt fast och skulle också ”bara göra en uppfinning till”. Jag tycker att den här appen skulle tjäna på att utvecklas så som tex. Where’s my water, med nya uppfinningar med tiden. Det lilla utbudet med uppfinningar känns liksom lite snålt när barnen blir så fast i spelet. Jag skulle dock med lätthet rekommendera den till andra, den är väl värd att köpa, och kostar ju faktiskt inte mer än en glass. Och efter en timme kan man lösa uppfinningarna igen och igen och igen medan glassen är slut för längesen…

 4. Susanne skriver:

  Jag har två barn på 3 och 6 år och båda fastnade för appen. De spelade raskt igenom alla banor men återkommer fortfarande och uppfinner lite då och då. Vi skulle gärna se att det tillkom fler uppfinningar då den tog slut väldigt fort. Ett välgjort och kul spel som vi rekommenderar.

 5. Gabriella skriver:

  Jag laddade först ner light-versionen till min femåring, och den gillade han så mycket att jag köpte hela. Uppfinningarna är kluriga och med roliga effekter, även detta är ett spel som storasyskonen – tonåringar – gillar att sitta med och spela, och dom tycker det är extra roligt att dom känner igen sig då vi har Pettson till datorn (men fungerar inte på nya datorn). Spelets nackdel var att sonen spelade ut det fort – trots att vi vägrade hjälpa han där det blev klurigt – men med uppdateringen räcker det nog längre, men han har inte hunnit prova det än.

 6. Elin skriver:

  Min son som snart fyller fem år tycker mycket om den här appen, och spelar den om och om igen. Givetvis hade vi gärna sett fler uppfinningar och hoppas att det kommer som uppdatering längre fram, men den är värd priset redan som den är tycker jag.
  Dock är jag lite mer missnöjd efter senaste uppdateringen. Det utlovades två nya uppfinningar och det stod inget om några förbehåll. Så jag berättade det för sonen som givetvis blev glad, och laddade ner uppdateringen. Då visade det sig att man måste logga in på Facebook, gilla Filimundus och dessutom gå med i deras Facebook-applikation för att få de nya uppfinningarna. Jag ”gillar” i och för sig redan Filimundus på Facebook men jag tycker att det är riktigt dåligt att tvingas till Facebookinloggning i en barnapp. Jag vill dessutom egentligen inte gå med i applikationen, men fick göra det ändå eftersom jag redan lovat sonen de två uppfinningarna. Jag har väldigt svårt att förstå varför Filimundus vill göra sina kunder irriterade på detta sätt, så mycket värt kan det inte vara att ha några extra Facebookgillare.
  Men som sagt, i övrigt en bra app. Tar de bort Facebookdelen så är den värd betyg 5 tycker jag.

 7. Jenny skriver:

  Ett mycket roligt spel enligt min son som är 4,5 år. Jag var tvungen att hjälpa honom lite på traven med hur han skulle tänka. När jag hade hjälpt honom med ett problem kunde han sen spela det själv flera gånger, dock hade han gärna velat ha lite fler problem att lösa! Min andra son på 2,5 år har också varit inne på appen men han är för liten för att förstå vad det går ut på så jag tror att man i allafall behöver vara runt 4 år för att få ut något av denna app.
  MVH, Jenny

 8. Anna Knochenhauer skriver:

  Min treårige son är lite av en uppfinnarfarbror och den här appen är hans bäste vän. Hans snart sexårige syster är inte lika road mer än under korta stunder men han kan sitta länge och löser alla uppfinningar betydligt snabbare än mig och storesyrran. Älskar de flesta appar från Filimundus och håller med dig om att den här är får betyget 5/5.

 9. Johanna skriver:

  Hela familjen älskar det här spelet, Alice 6,5 spelade snabbt igenom spelet, som flera andra påpekat tog det kanske slut lite väl snabbt, men hon återvänder ändå lite då och då. Fler banor skulle hon förstås älska, så pass att vi kanske kunde tänka oss att betala för en bra uppgradering. Vincent, 3,5 spelar också gärna, han klarar många banor själv och andra med lite hjälp. Vi föräldrar gillar också spelet för de fina illustrationerna och roliga ljudeffekter – det känns som kvalitet och jag rekommenderar varmt spelet! Barn som är tre eller yngre behöver nog hjälp, men från ungefär 3,5 och uppåt är det ett klurigt och roligt spel. Högsta betyg!

 10. M. Enmark skriver:

  Min son som är tre (och ett halvt) år älskar appen, den är lagom finurlig för honom. De första uppfinningarna klarar han galant, men behöver lite hjälp av en vuxen på slutet när uppfinningarna blir svårare och svårare. 15 spänn är den definitivt värd. Nu är det lite svårare när inte alla sakerna i uppfinningarna används för att lösa problemet. Spelet är roligt och fint. 4.5 av 5 möjliga poäng, minus pga att det kunde ha varit fler uppfinningar alternativt något mer att lösa i uppfinningarna…

 11. F Öhman skriver:

  Båda pojkarna, 7 resp 8, tyckte appen var rolig. De har sen tidigare spelat Pettson o Findus i Trädgården på datorn, och i det spelet finns det minispel där man skall bygga liknande uppfinningar. Roligt även för de lite äldre, men i likhet med andra recensenter tyckte vi att det gick lite för fort att spela igenom, och jag tycker att det vore på sin plats med fler banor lite oftare. Men visst, 15 kr är inte mycket, så det är bara att köpa. För de lite äldre barnen som gillar att uppfinna och pyssla så kan man kolla in Tinkerbox från Autodesk. Det programmet är dessutom gratis så det kan man prova ganska riskfritt. Sen finns också Amazing Alex som recenseras här
  https://www.pappasappar.se/amazing-alex/
  Jag hade nog personligen nöjt mig med att ge 4 av 5. Det går lite för fort att spela igenom, och sen är det inte lika kul. I Tinkerbox och Amazing Alex kan du sätta grejerna precis hur du vill, men i Pettsons Uppfinningar kan de bara sitta på ett sätt.

 12. Christina Johansson skriver:

  Min dotter som snart är 2,5 år gillar detta spelet jättemycket. I början satt jag med och visade lite men nu spelar hon själv och klarar de flesta uppfinningarna på egen hand. Jag tycker att spelet är bra fär att få lite känsla för hur saker fungerar. Kugghjul, vind, eld mm vad man kan ha de till.
  Antalet uppfinningar är lagom för tvååringen. Hon spelar gärna samma om och om igen. Detta är ett spel som verkligen kan rekommenderas.

 13. Mia skriver:

  En absolut favorit här hemma!
  Stora flickan , sex år löste dem ganska snabbt, men går ändå tillbaka titt som tätt.
  Lilltjejen, fyra år tycker de är mer kluriga.
  Rekommenderas självklart!
  Nu är det dags att prova tvåan 🙂

 14. Zell skriver:

  Min 5 åring fastnade på lådbilen. Jag tänkte att det ska vi nog lösa. Men jag börjar känna mig riktigt dum nu. Hur gör man? =D

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *