I Pettsons Uppfinningar 2 får man bygga ihop 37 kluriga uppfinningar av olika delar (inklusive några rena pussel).

Pettsons Uppfinningar 2 är uppföljaren till den populära appen Pettsons Uppfinningar från Filimundus. Även denna gång handlar det om att bygga ihop kluriga uppfinningar av olika delar.

ANNONS:

För de som har version ett är det lätt att känna igen sig, det är fortfarande samma koncept med att hjälpa Pettson sätta diverse delar på rätt plats och få ihop konstiga konstruktioner. Denna gång är dock uppfinningarna lite svårare med fler delar. Det ingår dessutom ett antal banor som jag snarare skulle kalla för pussel än för uppfinningar, som bilbana, järnväg, telefonsladdar och elsladdar som ska monteras rätt.

Som vuxen reagerar jag över att även pusselmomenten kallas för uppfinningar i appen, men mina barn har inte reagerat på det alls. Just de delarna kan vara lite svårare att få i rätt ordning, eftersom det inte går att prova om de fungerar som man kan med de vanliga uppfinningarna. Men de flesta banorna är fortfarande ”vanliga” uppfinningar, där man till exempel ska hjälpa mucklor att komma hem, bada katter, ge kossor mat och andra uppdrag som genomförs på så krångliga och kreativa sätt som möjligt. Vissa delar kräver att andra delar placerats ut först. Detta gör att det blir något svårare att hitta rätt plats för alla delar. Många av delarna går att räkna ut var de ska sitta, genom att lära sig hur de fungerar eller genom att provstarta uppfinningen i förväg. Men det finns också delar som man helt enkelt får testa sig fram till var de ska sitta.

I appen finns totalt 37 banor. När man startar den första gången är endast sex banor upplåsta. För att låsa upp nästa nivå med sex banor måste man först klara av fyra banor i den första. Det finns totalt sex sådana nivåer med sex banor i varje. När man klarat av samtliga 36 banor får man en extrabana, klarar man även denna så får man guldmedalj och diplom. Varje avklarad bana får en guldstjärna som markering, så man ser vilka man har kvar att klara av.

Vill man så kan man återställa alla banor och börja om från början igen, detta gör man i inställningsmenyn och denna knapp har ett bra barnlås där man måste hålla in i två sekunder för att återställa banorna. Bra lösning så att barn inte kommer åt den av misstag. Det går också att stänga av och sätta på musiken, samt att ställa in om man vill ha extradelar eller ej. Extradelar gör det svårare att lösa uppfinningarna eftersom alla delar som syns då inte ska placeras ut.

På en extra undersida till inställningsmenyn finns länk till Facebook, men eftersom man måste trycka i två steg för att komma dit tror jag inte att barn kommer att hamna där av misstag så lätt. Det finns inga köp inuti appen. Däremot finns länk till utvecklarens andra appar om man trycker på ”More apps”.

Jag har provat Pettsons Uppfinningar 2 med mina barn som är 2, 5 och 7 år gamla. Allra bäst passar den till femåringen, det känns som helt rätt ålder för att klara att klura ut lösningarna. Men det var roligt även för sjuåringen. För tvååriga dottern är det för svårt att få ihop uppfinningarna, däremot gillar hon att få hjälp med dem för att sedan själv sätta igång uppfinningen och se vad som händer. Jag rekommenderar den i första hand för barn i åldern 4-6 år, men både yngre och äldre barn kan alltså ha glädje av appen. Min femåring har spelat igenom alla banor två gånger, när han blivit klar så ber han mig nollställa och börjar om igen. Han verkar inte ha tröttnat ännu. Så det känns som att användningstiden är lång även om det finns ett begränsat antal banor.

Pettsons Uppfinningar 2 finns just nu till iPhone, iPod touch, iPad, Android och Windows. Vi har endast testat på iPad. Text och tal är på svenska, i inställningsmenyn kan man även byta till engelska eller tyska.

När jag själv först provade appen tyckte jag att det inte kändes så nyskapande jämfört med ettan, och att det dessutom inte bara är uppfinningar utan även mer pusselliknande banor, så jag lutade åt att sätta en fyra i betyg. Men mina barn har verkligen blivit förtjusta i appen, och uppskattar dessutom det nya upplägget med att man låser upp ett antal banor i taget. Jag känner därför att Pettsons Uppfinningar 2 är värd en femma i betyg.

För den som kört fast i spelet finns en Pettsons Uppfinningar 2 Walkthrough med lösningar.

Uppdaterat den 11 april 2013
Nu har den nya appen Pettsons Uppfinningar Deluxe kommit, som innehåller betydligt fler uppfinningar och inkluderar uppfinningarna från denna app. Betyget på denna app sänks därför till en fyra, eftersom Deluxe har ett större utbud och bättre livslängd.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Här ser du en trailer för appen:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande tre språk: engelska, svenska, tyska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   59 kr 3 okt 2019
Google Play Store
 • Inga prisförändringar de senaste åren.
Amazon Appstore
 •   44 kr 1 sep 2020
 •   56 kr 31 aug 2020
 •   44 kr 31 aug 2020
 •   56 kr 30 aug 2020
 •   44 kr 30 aug 2020
 •   56 kr 29 aug 2020
 •   44 kr 29 aug 2020
 •   56 kr 29 aug 2020
 •   44 kr 27 aug 2020
 •   56 kr 27 aug 2020
 •   44 kr 25 aug 2020
 •   56 kr 24 aug 2020
 •   44 kr 19 aug 2020
 •   56 kr 18 aug 2020
 •   44 kr 15 aug 2020
 •   56 kr 15 aug 2020

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Pettsons Uppfinningar 2 för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

9 kommentarer

 1. Min son älskar den här appen. Han är 7 år och vi använder den som belöningsapp i och med att han behöver förstärkning i att göra tråkigare saker som att lära sig att läsa. Det är riktigt klurigt ibland att få till de olika experimenten även för en vuxen.

 2. Sandra skriver:

  Eftersom ettan var en av de mest populära spelen hemma hos oss hade vi nedräkning till tvåan, vi blev inte besvikna ! Det bästa med tvåan är att den även är klurig för oss föräldrar! Det är så vi får sitta och pröva, dra i spaken, titta hur det fungerar och pröva igen. Dessutom är det extra material som man inte behöver använda som gör det hela lite klurigare. För 5 åringen var detta en riktig utmaning och det tog tid att komma igenom, vilket jag tycker är värt mycket. Att få gå tillbaka, tänka lite och sedan efter en lång stund klara det ! Dessutom fick vi sitta fler gånger tillsammans och lösa ihop vilket inte blir så ofta. 2 åringen låg lite efter och fick uppdraget att få dra i spaken, vilket gjorde honom riktigt nöjd! Person och Findus är sig lika och det är skönt att det är likadant uppbyggt, dessutom är det behagliga röster…

 3. Jenny Sander skriver:

  Mina barn älskar denna app!! (5 och 7 år) Ettan var populär, men denna var än bättre! De sittr tillsammans och funderar, diskuterar och prövar sig fram. Även jag sitter intresserat och tittar och lyssnar, samt klurar. Vackra illustrationer, eftertänksamhet, klurighet, trevlig musik samt humor gör detta till en app väl värd att införskaffa:))

 4. Min dotter 7 år ÄÄÄLSKAR Pettson & Findus. Hon kan sitta i timtal med dessa appar. Det roliga är hon har börjat klura på egen hand hemma och ska skapa egna uppfinningar.Denna är en höjdar-app!

 5. Marie Fränden skriver:

  Rolig och intressant för de äldre barnen i förskolan där de tillsammans kan sitta ner och diskutera lösningar på problemen 🙂

 6. Linda skriver:

  Min son löste de första gratisnivåerna jättefort och skriker efter fler, så detta är verkligen ett jättetoppen program. Har även rekommenderat Pettson appen till Sonens skola där de har IPADs.

 7. Åsa skriver:

  En riktig höjdar-app det här. Sönerna på 5 resp 3 år är helnöjda. Efter att femåringen lätt tagit sig igenom etta var jag lite tveksam till att även betala för tvåan. Men efter att ha testat tvåan som lite-variant så var jag övertygad om att tvåan var mer utmanande! Denna är perfekt för den kluriga femåringen! Svårt och utmanande med bitar som inte behövs t.ex. Treåringen behöver mycket hjälp, men tycker att detta är en toppenapp i alla fall. Kul och omväxlande uppfinningar med bra muntliga instruktioner.

 8. Anne skriver:

  En av mina favoritappar:)!
  Mina familj gillar verkligen utmaningarna och gör gärna uppfinningarna flera gånger. Även äldre barn har glädje av denna app. Tränar kreativitet och utmanar vår logiska förmåga! Gillar allt utom musiken som emellanåt gör mig halvtokig…;)!
  Extra kul med bonus uppfinningen som belöning när alla uppfinningarna är gjorda:)!

 9. Karin skriver:

  Min fyraårige son är helt såld på Pettsons uppfinningar 2. Vi har många olika appar som han gillar, men just nu är det bara uppfinningarna som gäller! Jag har sett på när han spelar och jag tycker det är bra att man kan testa om uppfinningen fungerar allt eftersom. Den kan röra sig även om man inte gjort helt rätt eller helt färdigt, och när Pettson dyker upp vet man att det är rätt. Min son tycker det är roligt att han får en guldstjärna när en uppfinning är klar – då känner han sig stolt! Jag kan tycka att musiken är väldigt enerverande efter ett tag. Detta upplever inte alls min son som absolut inte vill stänga av ljudet… Jag tycker att uppfinningarna är lagom kluriga för honom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *