Sammy Hjälper Till är en bokapp med emotionellt fokus. Inbakat i berättelsen finns förslag på frågor att diskutera tillsammans med sitt barn under tiden man läser.

Sammy Hjälper Till är en animerad appversion av boken med samma namn. Reggy och Sammy ställs inför ett problem som de måste lösa och man bjuds in till att diskutera kring hur man kan tänka och agera ifall man ställs inför en liknande situation.

ANNONS:

Precis som i övriga Peppy Pals-appar finns ett tydligt uttalat syfte att utveckla barns emotionella förmåga och uppmuntra till tankar och samtal kring vänskap, empati, känslor och sociala förmågor. I Sammy Hjälper Till uppmuntras barnet till att fundera kring vad det är att vara rädd eller modig och hur man kan stötta en kompis att klara av något som känns jobbigt.

Sammy Hjälper Till

Sammy hjälper till handlar om hästen Sammy och hunden Reggy som är ute på äventyr och ska försöka ta sig över en å. Sammy hoppar över utan större problem men Reggy kan inte riktigt bestämma sig för om han ska våga eller inte. Detta ger upphov till tankar kring vad som är rimligt att klara av och vad som krävs för att man ska våga. För min blivande fyraåring var det exempelvis väldigt självklart att en liten hund med korta ben nog inte klarar av att hoppa lika långt som en häst med långa ben.

Berättelsens bilder är animerade på ett fint och mycket passande sätt och handlingen förs framåt genom att man aktivt trycker på framåtpilen. Viss interaktivitet finns i form av ljudeffekter. Det går att välja mellan svensk och engelsk text med tillhörande berättarröst. Den behagliga berättarrösten går att stänga av om man föredrar att läsa själv. För att förstärka känslan i berättelsen förekommer olika slags bakgrundsljud.

Som ett komplement till berättelsen finns förslag på frågor som man kan ställa till barnet i samband med att man läser. Frågorna blir inte upplästa utan syftet är att en vuxen ska välja att läsa och ställa frågan till barnet för att på så sätt öppna upp för samtal kring känslor av olika slag. Om man inte vill stanna upp mitt i berättelsen och diskutera finns alla frågorna samlade på en metodiksida som man kan titta på när berättelsen är slut. För att få ut så mycket som möjligt av dessa frågor rekommenderar jag att man som vuxen läser igenom dem i förväg för att kunna anpassa dem till det enskilda barnet.

Sammy Hjälper Till

Sammy Hjälper Till

Min fyraåring har lyssnat på Sammy Hjälper Till flera gånger och säger att det är en bra berättelse. Vi har tillsammans spekulerat kring vad boken kunde handla om innan vi läste den, samtalat kring alla frågorna vid ett par tillfällen och sammanfattat innehållet i berättelsen. Vissa frågor har varit lätta medan andra har känts lite väl avancerade och i min mening mer anpassade för något äldre barn. Fyraåringen är van vid metoden att stanna upp och diskutera kring böckers innehåll tack vare förskolans arbete med läsfixarna (arbetsmetod för att från tidig ålder lära barn att använda sig av lässtrategier för att öka läsförståelsen vid bokläsning). Med en mamma som är förskollärare så blir det ofta samma slags samtal hemma och jag tycker att det känns riktigt bra att få färdiga tips på passande samtalsfrågor. Ibland uppskattar dock fyraåringen att få lyssna på en bok från början till slut och denna app har lyssnats på utan diskussionsavbrott flera gånger helt enkelt för att berättelsen och bilderna i sig är uppskattade.

Fyraåringen hade gärna sett en fortsättning och jag kan hålla med om att det är en rätt begränsad berättelse då den enbart handlar om att de ska ta sig över ån. Fördelen med det ur ett vuxenperspektiv är dock att fokuset lätt hamnar på viktiga emotionella problemställningar. För att göra appen bättre hade vi önskat att det fanns någon inbyggd interaktiv aktivitet med koppling till berättelsens handling.

Det enda jag i övrigt saknar i appen är en möjlighet att reglera balansen mellan berättarröst och bakgrundsljud. Detta eftersom vi ibland upplevt det som lite störande med det porlande vattenljudet.

Sammy Hjälper Till innehåller ingen tredjepartsreklam eller köp inuti appen och externa länkar till butiker är barnsäkrade. Det hade dock varit bra om reklamen gått att stänga av helt. Jag ger Sammy Hjälper Till en trea i betyg och rekommenderar den i första hand till barn mellan 2 och 4 år.

Uppdaterat den 1 december 2016
Appen har kommit i en ny version där ljudet från bäcken är sänkt så att det inte stör berättandet. På sidan för vuxna går det nu också att stänga av reklamen helt.

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande två språk: engelska, svenska. Och text på följande två språk: engelska, svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   11 kr 6 maj 2021
Google Play Store
 • Inga prisförändringar de senaste åren.
Amazon Appstore
 •   10 kr 18 sep 2020
 •   9 kr 18 sep 2020
 •   10 kr 14 sep 2020
 •   9 kr 14 sep 2020
 •   10 kr 11 sep 2020
 •   9 kr 11 sep 2020
 •   10 kr 9 sep 2020
 •   9 kr 9 sep 2020
 •   10 kr 2 sep 2020
 •   9 kr 2 sep 2020
 •   10 kr 30 aug 2020
 •   9 kr 30 aug 2020
 •   10 kr 29 aug 2020
 •   9 kr 29 aug 2020
 •   10 kr 26 aug 2020
 •   9 kr 25 aug 2020
 •   10 kr 18 aug 2020
 •   9 kr 18 aug 2020

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Peppy Pals Sammy Hjälper Till för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *