ASL Skrivbok är en ordbehandlare där både bokstäver, meningar och hela stycken läses upp via talsyntes. Appen har stöd för flera användare och språk.

Appen Skolstil är en väldigt populär app i skolan och många lärare uppmanar föräldrar att köpa den även till hemmet. Appen används framförallt ihop med metoden ASL – att skriva sig till läsning. För den som letar efter alternativ till Skolstil kan ASL Skrivbok verkligen rekommenderas. Den tar av avstamp i Skolstil men innehåller en hel del extra funktionalitet. ASL Skrivbok är utvecklad av företaget Digitalt Hjärta som även ligger bakom Tiokompisar och TAKK.

ANNONS:

ASL Skrivbok är i grunden ett ordbehandlingsprogram där man kan få bokstäver, meningar och hela stycken upplästa, samtidigt som man skriver. Att få höra bokstävernas namn eller ljud vid varje knapptryck ger en tydlig koppling till bokstavssymbolerna. Vid varje mellanslag eller skiljetecken läser talsyntensen upp det ord man skrivit. Via en knapp kan man få hela texten uppläst. Det går att skapa obegränsat med dokument och dela dessa vidare som antingen PDF eller som textfil.

ASL Skrivbok

ASL Skrivbok

En stor fördel med ASL Skrivbok jämfört med Skolstil är att appen har stöd för flera språk. När detta skrivs stöds både svenska och engelska och det går snabbt att växla språk utan att behöva lämna appen. I praktiken innebär detta att man kan använda appen för att lära sig flera språk. Inte bara svenska. Appen markerar dessutom de ord som läses upp och scrollar automatiskt vid längre texter.

En ytterligare fördel jämfört med Skolstil är att ASL Skrivbok har stöd för obegränsat med användare. Detta gör det lätt för flera barn att skriva och dela på samma iPad. Det går dessutom att döpa dokumenten, om man vill. Dokumenten sorteras automatiskt för varje användare så att det senaste använda dokumentet hamnar först. Det går tyvärr inte att söka bland dokumenten.

ASL Skrivbok

Övriga funktioner känns igen från Skolstil: Man kan byta storlek på texten, slå på hjälplinjer, slå på rättstavning, bokstavsljud, talsyntes och reglera läshastighet. Man kan även ändra typsnitt på texten i ett dokument. Talsyntesen ändrar man i enhetens systeminställningar genom att byta språk på enheten. De färdiga kapitlena och rubrikerna är alltid på svenska men talsyntesen kan på detta sätt ställas in på engelska och många andra språk. Ändrar man även tangentbordet i systeminställningarna kan appen kan användas för att träna andra språk än svenska. När detta skrivs finns det dock endast ljudning av bokstäver på svenska, finska och engelska.

ASL Skrivbok

ASL Skrivbok

Gränssnittet är mer avskalat än Skolstil, vilket gör den ännu lättare att använda. Känslan när man använder appen är att man skriver i en vanlig ordbehandlare. Övre halvan av skärmen är vit och undre halvan består av ett vanligt tangentbord. I överkant kan man välja att skapa nytt dokument, välja en annan användare eller ändra inställningar.

Appen är fri från ytterligare köp och tredjepartsreklam. Det finns reklam för egna appar – här hade jag gärna sett ett barnlås så att man inte hamnar i App Store av misstag.

Det är fantastiskt med appar som låter barn experimentera med bokstäver, ord och meningar – och dessutom få bokstavsljud och ord och meningar upplästa. ASL Skrivbok är en väldigt genomtänkt app som är både lättanvänd och fri från begränsningar. Den är dock endast skapad för text – man kan inte infoga bilder i sina dokument. ASL Skrivbok innehåller heller inte någonting som gör den rolig att använda. Det gör att appen har svårt att klara sig i konkurrensen bland andra mer spelifierade appar, vilket också påverkar betyget. En sak jag saknar är övningar där man får höra ord eller meningar som man skall skriva ner. Det hade också varit bra att kunna låsa färdiga dokument. Jag saknar också barnlås på inställningarna så att man inte råkar ändra av misstag. Det hade också varit bra om borttagna dokument hamnat i en papperskorg så att man lätt kunde återställa dem.

Jag rekommenderar ASL Skrivbok till barn mellan 5 och 8 år. Betyget blir tre av fem.

Uppdaterat den 4 februari 2016
Nu går det även att lägga in bilder direkt i sina texter. Det går dessutom att söka och sortera dokumenten (i bokstavsordning eller så att det dokument som ändrades senast hamnar först). En papperskorg gör att man inte behöver vara orolig för att råka ta bort dokument av misstag. Det är nu enklare att växla mellan olika språk och appen har numera talsyntes på massor med språk. Ljudat tangentbord finns dock ”endast” på svenska, finska och engelska.

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande 26 språk: danska, engelska, finska, flamländska, franska, grekiska, hebreiska, hindi, indonesiska, italienska, japanska, kinesiska, koreanska, norska (bokmål), polska, portugisiska, rumänska, ryska, slovakiska, spanska, svenska, thailändska, tjeckiska, turkiska, tyska, ungerska. Och text på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   59 kr 4 okt 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa ASL Skrivbok för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

13 kommentarer

 1. Katrine skriver:

  Av mig som lärare får den en femma. Jag använder den varje dag i skolan. Lätt att komma igång med.

 2. Lotta skriver:

  Den här appen är snygg och enkel och lätt att hantera för mina barn 6 och 8 år. Uppläsningen av ord och meningar gör att de förstår att de måste ändra stavningen om det blivit fel och frågar mig eller provar igen. Det gör det både mer lärorikt och lite roligare att skriva i appen än i ett ordbehandlingsprogram. Mina barn använder denna app självmant då och då, men de har alltid gillat att skriva.
  Totalt sätt en mycket bra app i genren.

 3. Ann-Kristin Andersson skriver:

  Som lärare tycker jag denna app är toppen. Enkel att använda, avskalad lay-out och kan användas både på svenska och engelska. Denna kommer jag använda mycket!

 4. Annika skriver:

  Jag har testat appen på min son med svår dyslexi. Den är toppen i och med att det går att skriva på engelska också. Nu hör han direkt om han har svarvat fel på båda språken. Ska be skolan köpa in den också. En bra nyttoapp för barn med dyslexi långt upp i åldern.

 5. Malin skriver:

  Användare 8,5år

  Bra app, ljudar bokstäverna under tiden man skriver och läser sedan upp ordet. Även hela meningar kan du få upplästa. Detta gör att man hör vart man stavat fel.

  Engelska har jag testat som hastigast då 8,5åringen inte kan skriva på engelska ännu. Fungerar lika bra där.

  Snygg, användarvänlig, enkel.
  Stort + för att man kan skapa flera användare.

  Jätte bra verktyg för att lära sig skriv och läsförståelse.

 6. Catarina skriver:

  Bra skriv-app att använda i skolan. Att det kan vara flera användare är en stor fördel då flera elever delar iPad. Bra att det går att växla språk. Skulle vara ännu bättre om det gick att lägga in bilder.

 7. Ann skriver:

  Mycket bra app, båda mina barn gillade den, de är 6 och 9. Kul med olika användare.

 8. Rebecka PS skriver:

  Jag gillar denna app! Ett fint och användarvänligt hjälpmedel för elever som behöver stöd i sin läs- och skrivutveckling. En enkel och tydlig app för dem som kommit igång. Att kunna låsa påbörjade dokument hade varit en fördel om det är flera användare som delar på samma iPad.

 9. Anna Eriksson skriver:

  Jag rekommenderar verkligen denna app. Har använt den med elever i åldern 6-12 år när det gäller både svenska och engelska. Det är enkelt att ställa in de funktioner man önskar använda och sidan är ren och tydlig utan onödiga ikoner. Ett stort plus för skolanvändning är att flera användare kan skapas.

 10. Jill skriver:

  Har testat appen med mina elever som går i grundsärskolan, träningsklass.
  Nästan alla hade svårt med talsyntesten, det tog flera gånger innan de vande sig. De kan ännu inte skriva själva men vi arbetar tillsammans och det är till väldigt stor hjälp att man kan höra bokstäverna ljudas först och sen får höra hela ordet. De uppskattar att få höra det de skrivit.
  Jag gillar verkligen appen och vi kommer fortsätta arbeta med den i klassen.

 11. Annie skriver:

  Jag använder denna app med mina elever i årskurs ett och den fungerar jätte bra! Då vi delar på iPadarna är det perfekt med att kunna ha flera användare. Talsyntesen är helt okej och jag gillar att man själv kan välja när hela texten ska läsas upp. Det är också bra att man kan namnge dokumenten då de blir mycket lättare att hålla reda på. Detta är ett perfekt ordbehandlingsprogram för barn i skolåldern!

 12. Anna A skriver:

  Hur lägger jag in en bild i ASL skrivbok?

 13. Pappa Daniel skriver:

  Anna A: Det finns en knapp för att lägga in bilden. Den syns dock endast på nyare enheter (med 64 bitars processor).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *