I appen ”Lyssna och läs” lär man sig läsa på svenska genom helordsmetoden.

Svenska företaget Lära Mera (läs intervju här) ligger bakom den nya appen ”Lyssna och läs”. Appen lär ur mer än 350 substantiv på tio olika språk. Appen vänder sig främst till barn, men även vuxna som vill lära sig ett nytt språk kan ha glädje av appen.

ANNONS:

Lära Mera har skapat många pedagogiska appar för barn tidigare. Ett exempel är appen Stavningslek där man på ett roligt sätt kan lära sig stava till mer än 300 substantiv. Skillnaden mellan ”Stavningslek” och ”Lyssna och läs” är framförallt inlärningsmetoden. I ”Stavningslek” lär man sig med ljudningsmetoden och i ”Lyssna och läs” via helordsmetoden. Det senare innebär att man lär sig läsa genom att se hela ordbilder.

”Stavningslek” och ”Lyssna och läs” är uppbygga på helt olika sätt. I ”Lyssna och läs” ingår sex delar; Begreppsträning, Alfabetet, Ord och bild, Läsa ord, Börja lika och Rätt ord. I alla delar går det ut på att lyssna på en röst och välja rätt alternativ som syns på skärmen. De sex delarna är olika svåra. I Begreppsträning ser man ett antal bilder. I Alfabetet ser man bokstäver. I Ord och bild ser man också bilder. Men varje bild har ordet utskrivet under sig. I Läsa ord är bilderna borttagna och man ser bara orden. I Börja lika ser man också ord, men för att göra det lite svårare börjar många av orden på samma bokstav. Man kan därmed inte lista ut rätt ord genom att endast titta på den första bokstaven. Denna del har även tidtagning och man får stjärnor som belöning om man är snabb. Den sista delen, Rätt ord, fungerar ungefär som Läsa ord, med skillnaden att man, när man gissat rätt, får se det rätta ordet bredvid en bild. På så sätt förstärks inlärningen, enligt Lära Mera.

”Lyssna och läs” har inställningar som man når från förstasidan. Där kan man ändra antalet ord som syns på skärmen samtidigt. Det går även att ändra svårighetsnivå mellan 1 och 5. I inställningarna kan man även stänga av musik och beröm samt ändra mellan versaler och gemener.

Svårighetsnivåernas betydelse är denna:

 1. enstaviga ord utan konsonantförbindelse (ben, bil, båt osv)
 2. tvåstaviga ord utan konsonantförbindelse (kaka, apa osv)
 3. enstaviga med konsonantförbindelser (and, band osv)
 4. övriga ord som kan innehålla konsonantförbindelser (krona, kruka, svamp, äpple) och ord som ballong, flicka, flygplan dvs ord med ck-ng-sammansatta ord.
 5. Blandning av 1 – 4.

Nivå 5 är förinställd. För yngre barn kan det därför vara läge att byta till en enklare nivå i inställningarna.

Jag är inte själv pedagog men min känsla är att appen är pedagogisk korrekt. Svårighetsnivån skiljer sig dock markant mellan de olika delarna. Därför har jag svårt att tänka mig att ett barn kan ta sig från den enklaste delen i appen till den svåraste. Belöningarna skiljer sig också mellan de olika delarna. Från att en uggla säger ”Jättebra” till tidtagning och utdelning av stjärnor i de svårare delarna. Det tycker jag tyder på att även utvecklaren tänkt sig att de olika delarna passar olika åldrar.

Förutom pedagogiken gillar jag att utvecklaren lagt in olika belöningsmoment som peppar barnen att fortsätta. Detta gör också att appen känns lite mer som ett spel och får snäppet längre hållbarhet. Men trots detta ligger tungdpunkten i denna app på att lära sig, vilket gör att jag tror att den passar bättre i skola än i hemmamiljö. Men har man ett barn som redan är motiverat till att lära sig läsa så är den här appen klockren.

”Lyssna och läs” är också väldigt intuitiv och lättanvänd även om jag tycker att inställningar och val av språk är alldeles för tillgängliga. Förmodligen hade ett barnlås varit bra här, så att inte barn ändrar någonting av misstag.

Appen har varken reklam, i-app köp eller externa länkar. Mycket bra!

Jag rekommenderar ”Lyssna och läs” till barn mellan 4 år och 7 år. Betyget blir 4 av 5.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande 11 språk: danska, engelska, finska, italienska, nederländska, norska (bokmål), polska, portugisiska, spanska, svenska, tyska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   45 kr 6 maj 2021
 •   50 kr 1 dec 2019
 •   25 kr 29 nov 2019
Google Play Store
 • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Lyssna och läs för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

5 kommentarer

 1. Ulrika Harmsen skriver:

  En riktigt bra app med olika svårighetsnivåer. En liten överraskning/belöning väntar när man har gjort rätt. Svarar man fel får man hur många chanser till som helst. Ibland är det svårt att höra vilket ord som sägs så det är bra att ha ganska hög volym på. Appen passar bra till både 3-åringen och 6-åringen här hemma.

 2. Ingela skriver:

  Detta är en app som mina flickor, 3 och 4 år gamla, gärna återkommer till. Övningen där det är en bild med text under gillar 4 åringen då hon säger att hon kan läsa 🙂 Hon ser bilden och vet då vad det står under.
  Många bra övningar och ett extra plus är att man får hur många chanser som helst tills man har klarat det!

 3. Elisabeth skriver:

  Riktigt dåligt! För svåra ord! Mycket opedagogiskt, absolut inte värt sina 22 kr.

 4. Lovisa skriver:

  Fantastiskt bra! Fin grafik, bra upplägg med ökande utmaningar. Lagom med muntlig information , lättanvänd och lättförstålig.

 5. Liselotte skriver:

  Jag arbetar i förskoleklass och där passar appen bra. Tycker att man skulle kunna ha inställningen på alfabetet att det både är rena bokstavsljud men även ljuden på bokstäverna. Det är viktigt att barnen kan ljuden även om inlärningsmetoden är att lära sig läsa med hela ord. Bra app även för nyanlända barn där de lär sig ordkunskap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *