Ordens Magi är en väldigt bra app för att få förståelse för svenska bokstäver och ord. På ett enkelt och roligt sätt kan man leka fram kunskap men även öva på stavning.

Ordens Magi är en app skapad av franska L’Escapadou. Företaget ligger även bakom Rita med stjärnor och hjärtan.

ANNONS:

I Ordens Magi kan man på ett lekfullt sätt kombinera bokstäver för att skapa ord eller meningar. Under tiden man bygger sina ord får man hela tiden respons i form av en svensk röst som ljudar de bokstäver man valt och uttalar de ord eller meningar man skapat. Så fort man lagt till en bokstav bredvid en eller flera andra bokstäver får man höra hur det nya ordet låter. Man kan på så sätt lyssna om det ord man skapar låter rätt innan det ens är färdigt.

Ordens magi

Det finns tre ytterligare delar i appen. I dessa tre kan man på olika sätt träna på att stava till svenska ord. I delen ”Stavningsquiz” säger rösten det ord man skall skriva och man placerar ut bokstäverna tills ordet är korrekt. Man får här välja bland alla bokstäver i alfabetet. Delen ”Träna ord” är likadan, men man får bara välja på de bokstäver som finns med i det eftersökta ordet. Den sista delen heter ”Omkastade bokstäver”. Här ligger de rätta bokstäverna redan valbara, men huller om buller. På detta sätt kan man alltså anpassa appens svårighetsnivå till användaren.

Ordens magi

Det följer med väldigt många svenska ord att öva på. Orden ligger i listor och man kan börja på enstaviga ljudenliga ord för att sedan avancerade till tvåstaviga. Det finns även familjerelaterade ord, tal (ett, två, tre…), tider, djur, färger och hemmet. Man kan även öva på att skriva hela meningar om man vill.

Ordens magi

Förutom de inbyggda orden kan man lägga till egna listor med ord eller meningar. En bra lista för en nybörjare kan exempelvis vara att lägga till namnen på alla i ens egen familj. Det finns inga begränsningar på hur många listor och ord man kan lägga till. De listor man skapat kan man dela vidare med andra. Appen stödjer delning via iCloud, Dropbox, Google Drive och via e-post. Delning av listor ligger bakom ett bra barnlås.

Appen har många inställningsmöjligheter. Man kan justera röstens hastighet och tonläge. Man kan välja om bokstäverna skall visas i ordning eller som på ett tangentbord (Qwerty) och om man vill ha kursiva bokstäver eller hur bakgrundsfärgen skall se ut. En viktig inställning är om man vill att bokstäverna skall ljudas eller om man skall höra deras namn. Ljudning är förinställt och det är nog det alternativ som passar bäst för de flesta. Man kan också göra tavlan större så att det får plats fler bokstäver/ord.

Ordens magi

Det finns tre knappar som man behöver lära sig. Det ena är en knapp med en sopborste. Den rensar bort det man skrivit om man vill börja om på nytt. Det andra är en knapp med en pratbubbla. Trycker man där får man höra alla ord som finns på skärmen. Den tredje knappen ser ut som ett frågetecken och den finns endast i den del av appen där man övar på ord. Trycker man på frågetecknet får man hjälp att välja ut nästa bokstav i det ord som efterfrågas.

Rösten i Ordens Magi är datorgenererad (talsyntes). Det innebär att orden inte alltid uttalas helt rätt. Med tanke på att den är datorgenererad så är den ändå väldigt bra. Men vill man kan man spela in eget tal på bokstäver och ord och därmed ersätta den inbyggda talsyntesen. Detta gör man i appens inställningar under ”Undantag”. Det går även att spela in tal på andra språk men resultatet blir inte så bra, så det rekommenderar jag inte.

Ordens Magi innehåller inte någon tredjepartsreklam eller ytterligare köp. Det finns möjlighet att lägga till obegränsat med användare, om det är flera barn som delar på samma enhet.

Numera lär sig många barn att läsa och skriva med ASL-metoden (ASL = att skriva sig till läsning). Tanken med ASL är att det är lättare att lära sig att skriva än att läsa. Ordens Magi fungerar väldigt bra för just ASL. Men inte bara i skolan. Ordens Magi fungerar väldigt bra i hemmet för föräldrar som vill främja sitt barns läs- och skrivutveckling – så har jag använt den med mina barn. Jag tycker att styrkan med appen framförallt är att den är så lekfull och tillåtande – den är perfekt för barn som ännu inte hittat nyckeln till att förstå sambandet mellan bokstäver och ord. Jag gillar också att det finns så många inställningar så att man verkligen kan anpassa appen efter behov. Ett ytterligare plus är att den även fungerar så bra för stavningsträning.

Som förbättringsförslag tycker jag att en del av inställningarna nog borde döljas mer för barnen, så att barnen inte råkar ändra någonting av misstag. Jag hade också önskat att huvudmenyn hade haft symboler så att det var lättare att veta vad varje del innebär. Men detta är en uppskattad och omfattande app, som dessutom är unik i sina funktioner. Betyget blir 4 av 5.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar (filmer visar en äldre version):

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska. Och text på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   65 kr 6 maj 2021

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Ordens Magi för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

5 kommentarer

 1. Dan skriver:

  Måste instämma att den här appen verkligen är en höjdare. Jag har en handfull elever som kan behöva använda sig av den här appen.

 2. David skriver:

  Att kunna begränsa antalet bokstäver.

  Hej. Min dotter är väldigt intresserad av att stava, men trots att detta är typ den bästa appen hittils är den för överväldigande för henne. En väldigt enkel grej vore att i början bara kunna välja ut ett antal bokstäver att visa. Exempelvis A O R S M eller nått. Jag är inte pedagog, men söker med ljus och lykta efter nån app som börjar basic-basic med stavningen. Stavningståget hade enkla bokstäver, men de satt på ett tåg som speedade in i en sten, ganska stressande och ger inte tid för diskussion.

 3. Agneta Påhlsson skriver:

  Jag använder Ordens magi inskolande, ett stort plus är att den ljuder bokstäverna. Barnen älskar att experimentera med ljud och ord appen utvecklar barnens kreativitet.

 4. Pappa Daniel skriver:

  David: I den senaste versionen går det att välja ut vilka bokstäver som skall visas.

 5. Ingela skriver:

  Använder appen både hemma med mina barn 4 och 5 år och på förskolan med barn i samma ålder. Mina flickor och barnen på förskolan tycker om appen väldigt mycket och de provar sig fram och stavar både sina egna namn och kompisens. Ibland missas en bokstav och det hörs tydligt när den läser upp det man skrivit, då diskuterar barnen med varandra om vilken bokstav som saknas. Dom jämför sina namn och letar efter bokstäver som är lika men på olika ställen. En bra app tycker barnen och jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *