Bibblix innehåller hundratals tips om barnböcker, utvalda av bibliotekarier. Gränssnittet är skapat för barn och böckerna är kategoriserade och går att filtrera på ålder. Beroende på i vilket bibliotek man har lånekort går det även att låna och läsa e-böcker direkt på enheten.

Det poppar upp allt fler prenumerationstjänster för e-böcker för barn. Anledningen är nog framförallt att bibliotekens hemsidor inte är barnanpassade och de bra böckerna är svåra att hitta. Som en lösning på detta problem finns nu appen Bibblix, en ny app från biblioteken. Appen är skapad med barn i åtanke och gränssnittet är förhållandevis enkelt och helt reklamfritt.

ANNONS:

I Bibblix ger bibliotekarier boktips om barnböcker; både e-böcker och vanliga fysiska böcker. Det går dessutom att låna tre e-böcker direkt i appen utan att man behöver ett lånekort. Vill man låna fler e-böcker via appen behöver man ett lånekort på något av biblioteken i Stockholm, Malmö eller Katrineholm. Lånekort är gratis för alla, oavsett om man bor i Sverige eller utlandet. För att få lånekort måste man dock ta sig till ett bibliotek i någon av de nämnda kommunerna (en del bibliotek verkar göra undantag för svenskar i utlandet). Har man lånekort i en annan kommun kan man naturligtvis låna e-böckerna där – men då finns det inte en direktkoppling från appen. E-böcker får lånas i 28 dagar åt gången och man får låna max fem böcker per 7-dagarsperiod.

Bibblix

Appen är uppbyggd kring kategorier. Det finns spännande böcker, roliga böcker, böcker som handlar om hästar eller om kärlek osv. Det går dessutom att filtrera så att man får boktips som passar för en viss ålder. Tack vare Bibblix kan nu barn ett lätt sätt att hitta, låna och läsa bra böcker utan att behöva ta hjälp av förälder, lärare eller annan vuxen. Boktipsen har fokus på barn mellan 6-12 år.

Bibblix

För varje bok finns det en kort beskrivande text. Det framgår även tydligt om det finns bilder i boken, hur många sidor den har samt hur stor texten är. Av någon anledning kan man inte se bibliotekens åldersrekommendation i anslutning till övrig bokinformation. Det går inte heller att bläddra i boken (som exempelvis hos Provläs.se) utan att låna den och det går inte att se vad andra barn tycker om den (exempelvis via betyg). På de böcker som vänder sig till yngre barn hade det varit bra att kunna få bokbeskrivningen uppläst, eller varför inte en liten kortfilm där en barnboksbibliotekarie berättat om boken ifråga?

Bibblix

Min 6- och 8-åring har testat Bibblix och har båda lyckats hitta böcker på egen hand, både via kategorierna men även genom att söka på böcker de redan känner till för att på så sätt hitta andra böcker i samma serier. Barnen verkar gilla enkelheten i appen. Men vi har lite förbättringsförslag. Framförallt hade det varit bra om man kunnat se vilka böcker som är nya. Det finns nämligen inte någon möjlighet att sortera resultaten, bevaka författare/serier av böcker eller bevaka/få information om när en viss bok går att låna som e-bok. Vi har också haft behov av att favoritmarkera författare och böcker. Min 6-åring tycker att det är svårt att leta fram böcker som är lättlästa. Att filtrera på ålder räcker inte ur det perspektivet. Min 9-åring sökte efter ens specifik bok, men fick inte någon träff trots att barnboken ifråga finns att låna som e-bok via Stockholms stadsbiblioteks hemsida. Vi tycker att det hade varit bra om alla barnböcker som går att låna hade dykt upp när man söker. Någonting annat jag reagerade på är att man inte kan hitta barnböcker på andra språk än svenska.

Bibblix

Bibblix

Vi bor inte i Stockholms kommun men har lånekort där ändå. Vi har därför kunnat testa och använda direktkopplingen till utlåningsfunktionen av e-böcker i Bibblix, utöver de tre böcker som inte kräver bibliotekskort. Att registrera sitt lånekort i appen var enkelt och barnen uppskattade även att de kunde välja profilbild. Det går att koppla flera användare till samma enhet och appen har koll på vilka böcker respektive användare har lånat. En del av böckerna går att läsa direkt i appen och en del inte. Exakt varför det är så framgår inte. Barnen förstår inte heller varför en del böcker inte finns som e-böcker, trots att de är flera år gamla. Vi upplever att den inbyggda e-boksläsaren är lite långsam. Ett minus med den är att man inte kan läsa böckerna utan internetuppkoppling. Via Bibblix kan man dock även läsa böckerna i Bluefire Reader – där får man en bättre läsupplevelse och då finns inte något internetkrav. Bluefire Reader kräver ett man som vuxen har registrerat ett Adobe ID (läs mer här). Värt att nämnas är att hela Bibblis kräver internetuppkoppling och har man inte det måste man gå direkt till Bluefire Reader för att läsa. Detta kan vara svårt att förstå för barn.

Jag har läst att ambitionen är att fler kommuner och bibliotek skall ansluta sig till Bibblix så att fler barn ska få full tillgång till appen. Jag hoppas att det inte dröjer allt för länge, jag har redan hört föräldrar som är besvikna över att appen inte fungerar fullt ut deras kommuner.

Det är svårt att betygsätta Bibblix. Hur bra den är beror framförallt på vilken kommun man bor i. Men oavsett tycker jag att boktipsen har ett stort värde i sig. Men för att få barn att återkomma till appen hade det behövts bättre stöd för att hitta nya e-böcker. Jag tror tyvärr inte att det är så många barn som har tid och lust att kontinuerligt gå in och försöka bläddra sig fram till eventuella nya böcker.

Jag ger Bibblix en fyra i betyg.

Uppdaterat den 24 oktober 2016
Bibblix innehåller nu tre nya listor där man kan hitta nya böcker, populära böcker samt lättlästa böcker. För att kunna se dessa tre listor måste man avmarkera alla de kategorier som man eventuellt har valt tidigare.
bibblix-nyheter

Språkfakta

Denna app innehåller text på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  • Inga prisförändringar de senaste åren.
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.
ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *