E-böcker fungerar precis som fysiska böcker, med skillnaden att de läses digitalt. Många svenska barnböcker finns att låna helt gratis via bibliotekens hemsidor. Så här gör du för att komma igång.

Många svenska barnböcker går att ladda ner och läsa som e-böcker. Lånar man via biblioteket är det dessutom helt gratis. Det enda man behöver är ett lånekort med pinkod, vilket man ordnar genom att besöka sitt lokala bibliotek. Barn får ha egna lånekort men man måste vara äldre än 5-6 år (olika bibliotek har olika åldersgränser). Man behöver även installera appen Bluefire Reader som finns för både iPhone, iPad, Android och Windows. För Android finns även appen Aldiko – vilken man använder är en smaksak.

ANNONS:

För att logga in i appen behöver man ett Adobe ID. Via den här länken kan man skaffa ett sådant. Observera att man måste vara över 13 år enligt Adobes villkor. När man i appen får uppmaningen ”Authorize this device” fyller man i uppgifterna för Adobe ID, dvs. e-postadress och det lösenord man valt. Detta behöver man bara göra en gång på varje enhet.

Låna och läs

När appen är installerad är det hyfsat enkelt att ladda in e-böcker. Via webbläsaren på den enhet man vill läsa på går man in på bibliotekets hemsida. Där loggar man in med lånekortsnummer och pinkod och söker sedan fram den bok man vill låna. Normalt kan man begränsa sökningen så att man endast får upp e-böcker. Och man kan även begränsa sig till att lista barnböcker. När man valt en bok skall alternativet att låna boken dyka upp. Finns det flera alternativ är det ”Epub”-formatet som man skall välja. E-boken laddas sedan automatiskt in i appen och man kan börja läsa den omedelbart. Boken ligger sedan i appen utan att man behöver någon internetuppkoppling.

Bibblix

Via appen Bibblix kan barn få tips om hundratals barnböcker, utvalda av bibliotekarier. Gränssnittet är skapat för barn och böckerna är kategoriserade och går även att filtrera på ålder. I vissa kommuner kan man även låna e-böcker direkt på enheten – mycket smidigt.

Köpa e-böcker

Lånade e-böcker får man endast läsa en begränsad period. Vill man läsa e-boken ännu längre så går det ofta att låna om den på nytt. Ett annat alternativ är att köpa boken. Det finns många butiker som säljer e-böcker, t ex svenska Bokus och Adlibris. Köpta e-böcker kan man läsa i alla e-boksläsare som fixar formatet ePub, t ex Apple iBooks. Det finns även andra appar att välja på, Adlibris har t.ex. en egen app som de rekommenderar.

Den som är intresserad av att köpa barnböcker (vanliga eller e-böcker) kan med fördel använda sig av tjänsten Bokfynd.nu som jämför priserna hos nätbutikerna. En fördel med e-böcker är att de ofta är billigare än fysiska böcker, samt att man slipper betala för frakt.

Fördelar och nackdelar

Utbudet av e-böcker är inte lika brett som pappersböcker, men det finns faktiskt väldigt mycket att välja på. En stor fördel med e-böcker är att det är så enkelt att ha med sig dem och att de inte tar någon plats. Det kan göra många resor mindre långtråkiga. En annan fördel är att man kan låna eller köpa dem utan att rent fysiskt behöva ta sig till sitt lokala bibliotek eller boklåda. Populära böcker kan vara utlånade på biblioteket, men e-böcker finns alltid inne vilket betyder att man aldrig behöver stå i kö på en e-bok. Ytterligare fördelar med e-böcker är att man kan anpassa textstorleken och att man slipper att lämna tillbaka dem till biblioteket.

Tyvärr har en del bibliotek lagt in begränsningar på hur många e-böcker man kan låna samtidigt under en 7-dagarsperiod. Det är synd för barnböcker konsumeras oftast snabbare än böcker för vuxna. En nackdel med just bilderböcker kan dock vara att de är lite märkligt formaterade för skärm. I vissa böcker kommer bilden själv på ena sidan och så ser man texten först när man bläddrat bort bilden. För yngre barn kan det också vara svårt att hålla uppe koncentrationen.

Bokappar

Förutom e-böcker, som är en digital version av vanliga barnböcker, finns det även många interaktiva e-böcker i appformat. Här flyter ofta gränsen mellan bok, spel och film ihop. Det svenska utbudet är inte lika stort som det engelska men det finns ändå en hel del att välja på. Här på PappasAppar.se går det lätt att hitta bra bokappar för olika åldrar och plattformar. Känner du Pippi Långstrump?, Gro Book och Knacka på! är några exempel på bokappar som vi rekommenderar. Många bokappar har förutom interaktivitet även svensk uppläsning. En del ger möjlighet att spela in eget tal.

Språkfakta

Denna app innehåller text på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   69 kr 8 maj 2023
  •   65 kr 6 okt 2022
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *