Botanicula är ett ganska abstrakt äventyrsspel som passar för äldre barn eller yngre barn tillsammans med vuxen.

Botanicula är ett vackert spel från Amanita Design som utspelar sig bland grenarna av flera träd. Huvudpersonerna är en grupp insekter som försöker skydda sin värld från de onda spindlarna, som suger i sig allt levande. Dessa spindlar kan upplevas som lite otäcka, men det är inte någonting som mina barn reagerat på. Pilar visar åt vilka håll insekterna kan förflytta sig, och det finns även kartor som hjälper spelaren att navigera rätt i träden.

ANNONS:

Botanicula

Botanicula

Totalt finns det 9 nivåer och i varje nivå skall man hitta ett visst antal djur eller saker. I första nivån skall man exempelvis hitta fjädrar som är gömda på olika ställen i trädet. Att man vet att det är fjädrar man letar efter förstår man eftersom tre fjädrar visas i övre högra hörnet på skärmen. Utan att avslöja för mycket så kan jag säga att spelet är ganska abstrakt och saknar både text och tal. Man får inte några tips om hur man skall bära sig åt för att hitta de olika sakerna. Detta kan upplevas som lite frustrerande, men samtidigt får man en bra känsla när man klurat ut ett problem. Och kör man fast helt kan man googla på ”botanicula walkthrough”. När man hittat alla saker kommer man vidare till nästa nivå.

Under spelandet stöter man på en massa olika djur. För varje nytt djur man hittar får man ett samlarkort. Dessa kort kan man närsomhelst titta på – men de har inte någon särskild betydelse för spelet. Och man behöver inte samla alla, även om man kan göra en utmaning av det – om man vill.

Botanicula

Det här är ett väldigt fint spel som uppskattas mycket av både barn och vuxna i redaktionen. Bland annat har min fyra- och sexåring spelat tillsammans och då och då även till hjälp av mig. Precis som många liknande äventyrsspel fungerar Botanicula också bra att spela barn och vuxen tillsammans.

Det som är lite negativt med Botanicula är att det ibland kan vara svårt att tyda spelet. Det finns nämligen många saker som går att trycka på och som då animeras, men i de flesta fall leder det inte till någonting. Exempelvis rör sig bladen när man trycker på dem, men det händer sällan att det verkligen döljer sig någonting bakom ett blad. Konsekvensen är att man måste trycka lite här och där på måfå för att upptäcka vad det är som verkligen för spelet framåt. Det finns som sagt walkthroughs att tillgå om man verkligen kör fast (det har hänt oss några gånger). Banorna är dock inte så väldigt stora och med lite tålamod tror jag att alla utmaningar går att lösa utan hjälp.

Appen är fri från in-app purchase och reklam. Det finns länkar till både App Store och sociala medier, men dessa ligger på en separat sida som tyvärr inte har barnlås. Men det här är inte en app som specifikt vänder sig till barn, så det är förståeligt.

Botanicula är som sagt en väldigt vacker app. Den har också fina och passande ljudeffekter. Appen har än så länge haft lång livslängd hos oss, även om mina barn inte har klarat av hela spelet ännu. Det vi saknar är framförallt mer logiska problem, ungefär som de man finner i The Tiny Bang Story. Men bortsett från det är det här ett riktigt bra och barnvänligt spel. Jag rekommenderar det från 6 år och uppåt, men även yngre barn har behållning av spelet tillsammans med vuxen.

Betyget blir en stark fyra av fem.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Här är en trailer:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   59 kr 17 jul 2020
 •   25 kr 3 jul 2020
 •   59 kr 9 apr 2020
 •   25 kr 19 mar 2020
 •   59 kr 2 jan 2020
 •   25 kr 23 dec 2019
 •   59 kr 3 okt 2019
 •   50 kr 3 jan 2019
 •   20 kr 25 dec 2018
Google Play Store
 •   49 kr 9 maj 2020
 •   22 kr 1 maj 2020
 •   49 kr 29 dec 2019
 •   11 kr 21 dec 2019
 •   49 kr 31 dec 2018
 •   20 kr 23 dec 2018

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Botanicula för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *