Gruffalo: Games innehåller sex olika spel som alla innehåller karaktärer och miljöer ur boken om Gruffalon.

Gruffalo Games är den senaste appen från Magic Light som tidigare har gjort Kvastresan. Precis som den tidigare appen så bygger Gruffalo på en bok av Julia Donaldson och Alex Scheffler. Boken kom ut 1999 och har sedan dess översatts till mer än tjugo språk och sålt i hundratusentals exemplar över hela världen. Det finns alltså en stor potentiell målgrupp för appen och jag hade väldigt höga förväntningar när jag laddade ner den. Tyvärr infriades de inte helt och hållet, delvis beroende på att spelen i appen riktar sig till äldre barn än de 3-4-åringar som älskar Gruffalon.

ANNONS:

Gruffalon - Spel

Appen innehåller sex olika spel som alla innehåller karaktärer och miljöer ur boken om Gruffalon. Däremot finns ingenting av själva berättelsen med i appen, utan det är sex helt fristående spel. I den förra appen, Kvastresan, fanns iallafall delar av handlingen som en röd tråd som höll ihop de olika spelen och det gjorde att känslan i appen blev mycket bättre. Däremot finns musiken från den tecknade filmen med.

Det första spelet är ett klassiskt tre-i-rad där man spelar mot Gruffalon. först till fem vinner. I det andra spelet ska man hjälpa den lilla musen att fånga fallande nötter samtidigt som man ska undvika att få kottar, larver ellerkastanjer i huvudet. Efter tre missar är spelet över. Det tredje spelet innehåller sex pussel som man ska lösa på tid. Det blir successivt fler och fler bitar i pusslen och man måste klara de enkla först för att låsa upp de svårare. Det fjärde spelet bygger på det engelska kortspelet Snap! som är en variant av Stress. Du spelar mot Gruffalon och ni turas om att vända upp kort. När två likadana kort ligger uppe gäller det att vara snabbast på att lägga handen (eller tassen) på högen. Först till fem vinner. Det femte spelet heter Marscherande insekter och här gäller det att identifiera mönster och se vilken flagga den sista insekten i raden ska bära på. Det är både former, färger, bokstäver och siffror som dyker upp. Spelet går på rid och för varje rätt svar får man några extra sekunder på sig. Det sjätte och sista spelet är ett matchningsspel där man på tid ska lägga de bilder som hör ihop på varandra. Det börjar med likadana bilder, men blir snart svårare med olika halvor av samma bild.

Gruffalon - Spel

Gruffalon - Spel

Gruffalon - Spel

För varje spel sparas poängen så man kan försöka slå sitt rekord nästa gång man spelar. För att nollställa resultaten går man in i appens inställningar som finns på en låst föräldrasida. Här kan man även läsa mer om Gruffalon och länkas vidare till både AppStore och en webbutik.

De sex spelen har en ökande svårighetsgrad, och min 2,5-åring hade bara roligt med de två första spelen. Sjuåringen har testat alla spel, men fastnade bara för tre-i-rad och pusslen. En femåring i redaktionen gillade kortspelet bäst medan en fyraåring tyckte att Kvastresan var mycket roligare. Vårt samlade omdöme blir att appen helt enkelt är för svår för den tänkta målgruppen och lite för barnslig för de äldre barn som klarar spelen. Appen innehåller engelsk text, men man behöver inte kunna läsa den för att förstå vad man ska göra i spelen.

Vårt betyg blir tre, fina bilder med älskade karaktärer men tyvärr lite för tråkiga spel. Rekommenderas till barn mellan 5-7 år.

Här är en trailer:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   30 kr 6 maj 2021
Google Play Store
 •   29 kr 10 nov 2020
Amazon Appstore
 • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

4 kommentarer

 1. Ann skriver:

  Sonen på 5 år gillade det här spelet, han förstod direkt vad spelen gick ut på. Däremot så tröttnade han fort och valde ett annat spel. 7 åringen tyckte också om spelet och tyckte att bilderna var superfina, kändes som att hon var inne i boken sa hon.

 2. Margaretha Persson skriver:

  Mina elever i grundsärskolan tyckte först att det var roliga spel men ledsnade ganska snart tyvärr. Däremot tycker jag som lärare att spelet med olika mönsterövningar var utvecklande.

 3. Maria Oreest skriver:

  Min 6 åring verkligen gillar spelen, hon är välbekant med böckerna och tycker om miljön. Hon återkommer dagligen till appen och jag har märkt att favoritspelet är snap!

 4. Kristin skriver:

  Mina barn som är 4 och 6 år har båda spelat spelet när jag har bett dem testa det, men det är inget de har bett om att få spela annars. 4-åringen har spelat spelet med de fallande nötterna, men klarar inte riktigt av det när det blir lite svårare. Sexåringen gillade tre i rad bäst. Ingen långkörarapp i det här hemmet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.