I Toca Doctor får man leka doktor och hjälpa en patient med 21 olika åkommor.

När appen startas visas konturerna av en människokropp. Kroppen tillhör en olycklig patient med 21 olika åkommor. Som spelare agerar man doktor för att bota den stackars patienten. En liten robot, assistenten, hjälper till med att undersöka patienten. Vid varje undersökning visar roboten upp några av de olika åkommorna och man kan själv välja vilken av dessa man vill gå vidare med. Varje åkomma representerar ett minispel.

ANNONS:

Toca Doctor

Har patienten ätit för lite grönsaker? Är smalbenet brutet? Ligger det en leksaksbil i tarmen? Eller sitter det stickor i handen. Felen hos patienten är många. För att hjälpa till måste man klara av olika minispel. Mata patienten med grönsaker, laga smalbenet, plocka ut leksaksbilen och dra ut taggarna. Varje spel är en liten utmaning. Men svårighetsnivån är lätt. Appen vänder sig till de yngre barnen.

Toca Doctor

Toca Doctor

En del av spelen använder sig av accelerometern. I dessa spel gäller det att vrida enheten åt rätt håll vid rätt tillfälle.

Grafiken i Toca Doctor är riktigt snygg. Det finns ett trevligt trummande som fungerar som bakgrundsmusik. Det ger spelet en skön känsla, utan att vara vare sig störande eller stressande.

Många minispel är tyvärr av liknande karaktär; flytta ett objekt från punkt A till B i en labyrint genom att använda accelerometern. Eller flytta objekten på skärmen till en viss plats med hjälp av fingret. Rent grafiskt ser minispelen olika ut, och de har även olika ljud. Förhoppningsvis är likheterna mellan spelen inte någonting som barnen lägger märke till då det förmodligen leter till en kortare livslängd.

Varje gång man har klarat av ett minispel så ger assistenten lite uppmuntran. Det fungerar bra som ”belöning”. Det kan vara ”Good job” eller liknande. Jag hade önskat svenskt tal här. Men även om barnet som spelar inte förstår engelska så är tonläget sådant att han/hon ändå förstår att det är beröm.

De flesta, om inte alla, spel i Toca Doctor är så enkla och intuitiva att barnen kan spela själva, helt utan hjälp av vuxen. Toca Doctor är när detta skrivs den populäraste appen inom kategorin spel för barn, i App Store. Det är inte så konstigt. Appen är riktigt välgjord och antalet minispel är så många att det dröjer innan man tröttnar. Iallafall om man är ett yngre barn.

Appen är fri från in-app purchase och tredjepartsreklam. Det finns reklam för Toca Bocas egna appar, men för att ta sig vidare till App Store måste man ta sig förbi ett bra barnlås. Det hade dock varit önskvärt om barnlåset låg innan man fick upp reklamen. Positivt är dock att reklamen går att stänga av helt via enhetens inställningar.

Spelet passar bäst för barn mellan två och fyra år. Toca Doctor får betyg 4 av 5.

Appen finns även i en gratisversion för den som vill testa innan köp. För iPhone och iPad.

Här är en trailer:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   45 kr 6 maj 2021

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Toca Doctor för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

8 kommentarer

 1. Therese skriver:

  min 5 åriga dotter bara älskar denna, hon gillar att pyssla om samtidigt som hon frågar mycket om kroppen och vi pratar om det. Då lär hon sig om det också! Ibland busar hon och ”gör fel” medvetet men rättar till felet sen och går vidare!

 2. kristin skriver:

  Min 2-åring älskar den här appen och har lekt med den i ett år. De flesta spel är lätta nog för att hon ska kunna klara av dem själv men ändå få en utmaning. Hon brukar behöva hjälp med de moment där man ska förflytta en ”kula” från en plats till en annan. Min 3,5-åring har också spelat Toca Doctor ofta och mycket. Vi pratar om vad som är fel i kroppen och hur man rättar till det och på så sätt blir det ett lärtillfälle också. Jag rekommenderar den här appen till alla med förskolebarn!

 3. Aida Music Omahic skriver:

  Min dotter (5 år) älskar den här appen och har jätteroligt när hon gör rätt men även när hon gör fel. Det har snabbt blivit en favoritapp. Hon tycker det är roligt med de olika ljuden. Just nu har hon mycket frågor om kroppen och varför kroppen reagerar som den gör och att kunna se det tycker hon är jättespännande. Som förälder får jag en möjlighet att prata med henne om kroppen. Rolig, enkel och lärorik app.

 4. Susanne skriver:

  Detta är en favorit här hemma, jag har två barn på 3 och 6 år och båda gillar spelet. Det är dock lite för enkelt för 6-åringen men han hjälper gärna lillasyster trots att hon inte behöver hjälp 🙂 Ett extra plus för att man kan vara två som hjälper patienten i de spel som består av flera delmoment. Mycket bra app där man kan träna olika kroppsdelar om man sitter med och namnger dessa men även en app som barnet kan ha kul med själv.

 5. Patrik Fredriksson skriver:

  Min son 4 år tycker mycket om spelet.
  Jag använder det även pedagogiskt på min förskola, det bidrar till att skapa diskussioner om kroppen. Det är lätt för barnen att använda denna app. ( 3-5 åringar) jag kan rekommendera denna app.

 6. Elin Broadhall skriver:

  Jag spelar spelet med vår 2,5åring. Hon gillar det skarpt och tycker det är spännande med olika sjukdomar. Jag hör och ser att om även tar med sig erfarenheterna från spelat till leken med kompisar och dockor eller mjukdjur.

 7. Linda Yden skriver:

  Vi har knappt hunnit utforska några appar än, men denna appen tilltalar direkt och är rolig och lärorik 🙂 Dottern är 2,5 år.

 8. Maria skriver:

  Min fyraårig fick testa ett gäng appar på vår nya iPad idag och denna var den som hon ägnade mest tid åt. Lagom svårt och hon förstod för det mesta vad som skulle göras helt på egen hand.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *