Ett klurigt spel som går ut att med hjälp av ledtrådar hitta den som är tjuv

Detektiverna Lasse och Maja från LasseMaja-böckerna behöver i den här appen hjälp att hitta tjuven. Genom ledtrådar utesluter man de misstänkta tills endast en person återstår. Denna person är förmodligen tjuv, såvida man inte uteslutit fel personer.

ANNONS:

När man startar appen för första gången gäller det att lyssna noga, för då får man tydliga instruktioner till hur spelet fungerar. Man kan trycka hur många gånger som helst, men antalet ledtrådar är begränsat och börjar om från början efter ett tag. Varje ledtråd gör att man kan utesluta en eller flera av karaktärerna från att vara misstänkta. Man utesluter en person genom att trycka på den. När man bara har en karaktär kvar kan man använda handbojorna för att markera att man tror att denna person är tjuven.

Man har tre handbojor på sig. Misslyckas man att gissa rätt, eller om tiden går ut, så börjar spelet om från början med en ny tjuv och med nya ledtrådar. Gissar man rätt på tjuven får man en pokal och därefter börjar spelet om igen.

Ledtrådarna, som alltså läses upp när man trycker på Lasse och Maja, är av olika typer. En del är sådana att man kan utesluta flera personer. Tex kan man få informationen ”av olika typer. Ungefär hälften är sådana att man kan utesluta flera personer. Det kan tex vara ”tjuven har någonting rött på sig”, ”tjuven är en man” eller ”tjuven bär inget på huvudet”. Sedan finns det andra ledtrådar som är kräver att man känner till karaktärerna från böckerna. Det kan tex vara ”tjuven jobbar inte på hotellet”, ”tjuven jobbar inte på skolan” eller ”tjuven jobbar med djur”.

Utmaningen för barnen är att förstå att man måste utesluta personer för att hitta tjuven. De flesta av ledtrådarna är lätta att förstå men det finns också några som är negerade, exempelvis ”tjuven bär inget på huvudet”. Eftersom man skall utesluta karaktärer så innebär en negerad ledtråd att det blir dubbel negation. Detta kan vara lite klurigt för yngre barn. Det finns även ledtrådar som kräver att man känner till karaktärerna från böckerna – men dessa kan man hoppa över. Man måste alltså inte kunna svaret på alla ledtrådar för att klara spelet.

Det går att spela om ”LasseMaja: Hitta Tjuven” många gånger utan att tröttna. Nya personer är tjuvar och det kommer också nya ledtrådar. Spelidén är väldigt bra och jag tror att de flesta barn tycker att appen är både utmanande och rolig. Jag tycker att dubbla negationer gör appen onödigt komplicerad. Men det beror nog på hur gammal man är.

Jag rekommenderar LasseMaja: Hitta Tjuven till barn mellan 4 och 7 år. Mitt betyg är 4 av 5.

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   0 kr 30 jan 2019
ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

En kommentar

 1. Linda Kvist skriver:

  Oscar 8 år har testat appen. Han säger så här:
  Den var rolig för jag har gillat alla LasseMaja-böcker som vi har läst.
  Det var roligt att man fick lösa egna fall och man fick tänka ut mycket själv.
  Det var svårt att komma ihåg vem som jobbade på olika ställen fast vi läst alla böckerna, men man fick ju andra ledtrådar också. Det var kul att man kände igen många av personerna.

  En del ledtrådar kräver att man tänker till både en och två gånger – men det är ju en del av utmaningen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *