Take it Easy är ett logiskt pusselspel för en eller flera personer. Genom att kombinera sexkantiga pusselbitar ska man försöka bygga ihop poänggivande linjer med matchande färger och siffror.

Take It Easy är ett pussel från Ravensburger. Appen bygger på sällskapsspelet med samma namn. Det finns flera olika spelvarianter för en eller flera personer, som alla går ut på att man ska placera ut sexkantiga brickor på en spelplan med 19 olika rutor.

ANNONS:

Pusselbitarna har färgkodade streck med olika poängvärden och det gäller att bygga ihop poänggivande streck vertikalt och diagonalt i samma färg från ena sidan till andra på spelplanen. Det går att placera brickor av olika färg och poäng bredvid varandra men om man gör det så får man inga poäng för aktuell rad när den är klar. Ett komplett streck ger poäng genom att antal brickor multipliceras med aktuellt poängvärde.

Alla spelvarianter förutom progressiva spelläget kan spelas antingen av en spelare eller flera spelare samtidigt. Är man flera spelare får man varsitt spelbräde där man placerar ut likadana brickor som motståndaren. Antingen spelar man ett lokalt spel på samma enhet eller online via gamecenter.

I det klassiska spelet får man en slumpmässigt vald bricka i taget. Denna placerar man valfri plats och det gäller att därefter placera ut resterande brickor på ett sätt som gör att man får så mycket poäng som möjligt. Brickorna kan inte roteras och har man placerat ut en bricka kan man inte byta plats på denna i efterhand. Det går inte att förutsäga vilka brickor som kommer i respektive spel så det är en kombination av välplanerade placeringar och tur som avgör vilka slutpoäng som man får.

I pusselläget är spelbrädet redan fyllt med brickor. Det gäller sen att flytta runt dessa så att alla eller delar av brickorna är ihoppusslade enligt aktuellt pussels instruktioner. I början är uppsatta mål lätta och oftast finns det många olika lösningar. Det kan handla om att man ska få en specifik poängsumma, använda ett visst antal poänggivande färgbrickor eller bygga ihop utsatt antal vertikala eller diagonala rader. Genom att klara detta kan man låsa upp sammanlagt 140 olika pussel som blir stegvis svårare.

I progressiva spelläget (låses upp när man klarat en större del av pusslena) får man utmaningar där man placerar ut en bricka i taget. Klarar man en utmaning låses nästa upp och om man misslyckas får man möjlighet att spela om denna obegränsat med gånger. Ju snabbare man klarar en utmaning desto mer poäng får man. Brickorna är alltid de samma i respektive utmaning och det går därmed att göra mer medvetna utplaceringar när man spelar om.

När man spelat klart progressiva speldelen låses ”versus” upp. I detta spelläge turas man om att lägga en bricka i taget. I singelläget spelar man emot datorn och i flerspelarläget emot en riktig motståndare. Den som lägger sista brickan i en rad får aktuella poäng oavsett vem som lagt övriga brickor i raden.

Tycker man inte att det är en tillräcklig utmaning att klara av alla pussel eller slå poängrekord kan man samla flertalet olika utmärkelser via gamecenter.

Take It Easy innehåller ingen tredjepartsreklam eller köp inuti appen. Det förekommer dock oskyddade länkar till både sociala medier och appbutik. Det går att välja att få menytexter och instruktioner på flertalet olika språk, dock inte svenska. Tydliga symboler för aktuellt mål gör det ändå lätt att förstå vad som efterfrågas när man väl kommit på grundtanken med spelet.

Min blivande tioåring tycker att detta är ett roligt spel och vi har tillbringat en hel del tid tillsammans med att främst lösa alla pussel. Tioåringen tycker om logiska utmaningar och är riktigt duktig på detta men vill i dagsläget inte riktigt att vi ska spela emot varandra då jag än så länge är lite snabbare. Syskonen har däremot inte visat något större intresse för att deltaga.

Sammanfattningsvis så är Take It Easy ett roligt spel som erbjuder en bra balans mellan tur och logik. Vi saknar egentligen inget förutom ännu fler pussel. Efter att ha låst upp och spelat igenom alla delarna kan man med fördel plocka fram det för att spela en omgång eller två lite då och då.

Yngre spelare kommer troligtvis snabbt in i spelidén och kan ha stort nöje av att försöka bygga ihop streck av samma färg. För att fullt ut förstå och klara av pussel- och progressiva spelläget bör man nog dock vara minst åtta år. Betyget blir en fyra.

Språkfakta

Denna app innehåller text på följande 10 språk: engelska, franska, italienska, japanska, kinesiska, koreanska, portugisiska, ryska, spanska, tyska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   11 kr 6 maj 2021
  •   12 kr 18 apr 2020
  •   10 kr 17 mar 2020
  •   12 kr 3 okt 2019
Google Play Store
  •   23 kr 20 apr 2020
  •   11 kr 17 mar 2020
Amazon Appstore
  •   19 kr 29 apr 2020
  •   10 kr 18 mar 2020

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *