Montessori Siffror är en app som lär ut siffor enligt montessorimetoden. Fokus ligger på att förstå hur mängden saker och storleken på talet hänger ihop. Appen lär även ut hur siffror skall formas.

Montessori Siffror är utvecklad av franska Escapadou, som även ligger bakom bland annat Ordens Magi. Appen innehåller flera olika moment som vardera har tre olika svårighetsgrader (siffror mellan 1-9, 10-99 eller 100-999). Momenten är att bygga staplar för att illustrera en siffra, associera en siffra (bildligt) med att höra namnet på den och fri bygglek med siffror, och olika symboler.

ANNONS:

montessori-siffror

montessori-siffror-taluppfattning

montessori-siffror-antal

Det finns även ett moment där man lär sig att forma siffror. Där går det att ställa in svårighetsgrad i form av hur exakt man behöver rita siffrorna, hur tjocka linjer det ska vara och vilken typ av ifyllnad man vill ha.

montessori-siffror-forma-siffror

Montessori Siffror är barnvänlig och intutiv, det enda som var klurigt för min femåring var inställningarna för svårighetsgrad. Men även fast appen är barnvänlig rekommenderar jag ändå att man sitter med som vuxen. Appen innehåller nämligen inte något riktigt lekmoment, eller stegring som motiverar barnet till någon längre stunds användning. Det finns externa länkar, men dessa ligger bakom ett bra barnlås. Appen är fri från reklam från tredje part och in-app purchase.

Appen har tydligt svenskt tal som dels berättar vad siffrorna heter men även instruerar. Det finns även visuella instruktioner.

Jag gillar Montessori Siffror, men min femåring är däremot inte lika imponerad. Hon tröttnade fort och klagade på att appen var tråkig och ful. Med lite uppmuntran och stöd har jag fått henne att prova den några gånger igen, men för att hon ska tycka att det är kul krävs att jag sitter med och peppar och förklarar vitsen med att räkna. Det jag uppskattar; den rena, avskalade pedagogiken, är samma sak som gör att hon tycker att appen är tråkig tyvärr.

Någon slags mer motiverande, eller roligare belöningsmoment än den ”bygglek” som nu finns skulle vara trevligt. Förutom att byggleken inte är särskilt rolig, så är den också rätt svårförståelig och mitt barn blev mest förbryllat och undrade vad syftet var. Det känns som byggleken är ett moment som mest drar ner appen.

Vad det gäller den pedagogiska nyttan är det full poäng för Montessori Siffror. Hela det matematiska tänkandet övas, och skrivträningen är bland de bättre vi provat.

Trots sitt lite tråkiga upplägg räddas Montessori Siffror av den genomtänkta pedagogiken och får en svag fyra i betyg. Jag rekommenderar appen till barn från 3 – 6 år.

Uppdaterat den 10 november 2016
Det finns nu en ny aktivitet, ”Hundrabrädesaktivitet”, som hjälper barn att behärska nummerordningen och introducerarar numeriska mönster. Man kan även skapa användare och se vad de har gjort. Det går att anpassa det nummerintervall man vill träna på (1 till 999). Det finns även möjlighet att lägga till räkneobjekt från fotografier.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   45 kr 6 maj 2021

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Montessori Siffror för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

5 kommentarer

 1. Mia Florell skriver:

  Jag tycker verkligen om den här appen!
  Och nu när jag har suttit med min fyra-, snart femåring gör hon det också.
  Eftersom det finns flera delar och i olika nivåer tror jag appen håller längre än till sex år som det står i recensionen ovan.
  De två första delarna verkar för lätta, eftersom hon håller sig på lägsta nivån, men siffror, siffror från antal och spåra är jättekul.
  Men det krävdes att jag var med och provade med henne för att hon skulle upptäcka det.
  Alla fina mönster i spåra-delen gör att hon kan hålla på länge – och lär sig siffrornas former på köpet. Ett litet önskemål vore att siffran upprepas när man ritat klart den (lite som fem myror) så det nöts in lite mer.

  Sjuåringen har mer glädje av antal-delen, då hon så tydligt ser hundratal, tiotal och ental. Mycket snyggt och bra upplägg.
  Det blir lite mer skola än skoj, men det kanske inte är så tokigt ibland?

 2. Annika skriver:

  Våra barn på 3 och 8 går på montessori förskola/skola så vi är välbekanta med deras arbetssätt. . Appen gör att barnen får en konkret bild av vad mattematik på deras nivå är. De kan direkt relatera till vad 8 är eller 49 eller 562. Det jag saknar med appen är att man inte själv kan bygga tal, tex skriva 2+3 =? eller 4*5=? och sedan räkna ut det som de gör på skolan. Dvs använda ental, tiotal och hundratal i de olika räknesätten. Appen hade då kunnat användas när barnen gör sina läxor. Hade man kunnat använda appen på dessa sätt hade den fått en 5++ av mig.

  Jag tycker nog att åldersrekommendationen är rätt, även om den gör mest nytta i de yngre åldrarna. Det här är en app som jag tycker är rolig att sitta tillsammans med barnet och se när de får sina aha upplevelser. Självmant skulle de nog inte sätta sig vid appen för den är lite tråkig i sitt pedagogiska upplägg.

 3. Lotta W skriver:

  Jag är inte så djupt insatt i montessoripedagogiken sedan tidigare men jag tycker att den här appen är suverän i sitt sätt att åskådliggöra storheter och kopplingen mellan tal, antal och siffror.
  Min 6-åring som går i ettan har genom den lärt sig och verkligen förstått skillnaden mellan tex 200 och 102 vilket kunde vara svårt tidigare. Hon gillar appen som helhet, även belöningsmomentet ”byggspel” och använder den frivilligt.
  Min 4-åring tycker däremot att appen är tråkig. Hon ser ingen vits med den alls och lockas inte heller av byggspelet. Endast momentet där man skall forma siffror intresserar henne, men trots att man kan ställa in svårigheten (vilket är en mycket bra funktion) är det för svårt för henne att få till de runda siffrorna så hon tröttnar snabbt. Hon är ”allergisk” mot varje inlärningsliknande situation så jag skulle önska att den här pedagogiken kunde vara invävd i ett vanligt ”spel” istället.

 4. Jill skriver:

  Har testat appen med en elev i träningsskolans lågstadie.
  Vi gillar den, att den är enkelt utformad var en fördel för oss.
  Alla delar är bra, vi testade på den enklaste nivån på varje. Dock är delen som heter siffror för svår än så länge även på lättaste nivån.
  I delen som heter 1 till 20 hade jag uppskattat att det fanns en inställning så man bara kunde flytta kuber till den siffran man håller på med. Nu började eleven med 1 och sen när eleven kom till 2 så la eleven en kub där och började sen på 3 istället.

  Ett plus skulle vara om man i inställning kunde ändra så att man inte kunde välja byggspelet efter varje gång utan att det kom upp en ny övning direkt.
  Även lite roligare ”belöning” som fyrverkerier eller hurrarop hade uppskattats.

 5. Jenny Rastovic skriver:

  Har testat den här både länge och väl med min 4,5 åriga son. Först tyckte han att den var rolig och satt i långa stunder med den, men efter bara några dagar så lade han den åt sidan för mer actionfyllda utmaningar. Jag har återintroducerat den ett par gånger senaste månaden nu, men han har inte fastnat för den på samma sätt igen. Jag däremot tycker att den är kanonbra på att visa hur tal är uppbyggda. Kanske den kan få ett uppsving om ett tag igen här hemma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *