Från L’Escapadou, som också gjort Ordens Magi, kommer en riktigt bra app för att träna på att forma bokstäver, siffror och ord. Appen har många anpassningsmöjligheter.

Skrivguiden påminner mycket om den populära appen LetterSchool. Den senare är roligare att använda, men Skrivguiden har svenskt tal via talsyntes samt möjlighet att göra många olika inställningar.

ANNONS:

Via appens förstasida väljer man om man vill öva på att forma mönster, versaler, gemener, siffror eller ord. Där finns även möjlighet att gå vidare till inställningar och information till föräldrar. Det går att få barnlås på dessa sidor om man önskar det.

Skrivguiden

Appen visar tydligt hur man skall skall dra med fingret (eller pennan, om man använder en sådan) för att spåra rätt. För hålla barnen motiverade i inlärningsprocessen erbjuder Skrivguiden animerade dekaler och effekter under tiden barnet spårar. När man är klar med en viss form kan man leka med dekalerna. Det finns också ett spelläge där man kan samla upp till fem stjärnor per bokstav/siffra. Första stjärnan är lättast att få, men sedan blir det svårare och svårare. Möjligheten att öva på ord kan också vara extra motiverande, t.ex. om barnet får öva på att skriva sitt eget namn. Dekaler och spelläget går att stänga av helt via inställningarna om man önskar det.

Skrivguiden

Skrivguiden har stora anpassningsmöjligheter och ger dessutom vuxna chansen att följa barnens utveckling. Det går att skapa ett obegränsat antal användare (med specialanpassade inställningar) och appen dokumenterar sedan varje användares framsteg. I appen kan man sedan i efterhand gå tillbaka och se exakt hur barnet spårat bokstäverna. Det går även att ställa in vilket typsnitt man vill använda; ZB, DN, HWT, UK eller Scandinavia. Scandinavia är väldigt likt det typsnitt som vi använder här i Sverige.

Skrivguiden

Appen innehåller tydligt tal via talsyntes på flera språk, bland annat svenska och engelska. När man spårar bokstäver får man höra både deras namn och ljud. Vill man så kan man dessutom byta ut den inbyggda talsyntesen mot sitt eget tal, som inte nödvändigtvis måste vara på svenska. Det fungerar klockrent och är både roligt och enkelt.

Utvecklarna har lyckats bra och skapat en en app som mina barn gillar. De yngsta barnen (3,5 och 5 år gamla) tycker att dekalerna är roliga och femåringen med tävlingssinne gillar läget där man samlar stjärnor och nivåerna blir svårare och svårare. För äldre barn kan dekalerna och alla lustiga ljudeffekter bli lite väl mycket. Åttaåringen använder appen för att öva extra på just formen på bokstäverna, och för hens del är de rörliga dekalerna mest i vägen. Det här har dock utvecklaren förutsett och löst på ett föredömligt sätt. Alla specialeffekter går att stänga av och i åttaåringens användarprofil har vi därför stängt av spelläget och har endast bokstäver som spåras utan effekter med enkel ”pennudd” och som inte låter.

Skrivguiden

En nackdel med appen är att alfabetet inte innehåller å, ä och ö. Dessa bokstäver kan man dock lägga till genom att skapa en egen lista under ”Mina ord”. Förhoppningsvis dyker de upp i ordinarie alfabet i framtida uppdateringar. Möjligheten att lägga till egna ord ger också de yngsta barnen chans att träna på ordbilder även om de kanske inte lyckas spåra hela ordet. Att både bokstavens namn och ljud läses upp är också en fördel. Barnen kopplar på ett enkelt och naturligt sätt ihop bokstaven F med ljudet ”ffff”.

I en separat del kan man skriva ut övningsblad från de listor man gjort under ”Mina ord”. Detta ger en möjlighet för barn att träna att skriva ord med en vanlig penna.

Övningsblad

Överhuvudtaget verkar utvecklaren ha tänkt till ordentligt för att skapa en app som fyller både barns och vuxnas behov. Skrivguiden en riktig fullträff som fungerar bra både i hem och skola.

Skrivguiden är fri från in-app purchase och reklam från tredje part. Externa länkar är skyddade av bra barnlås.

Alla barnen här hemma gillar Skrivguiden, som kanske ändå passar bäst i åldrarna 4-7 år. Äldre barn kan dock använda den i repetitionssyfte. Betyget blir en riktigt stark fyra.

Appen finns i en gratisversion för den som vill testa innan köp. Dock endast för Android (Google Play, Amazon).

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande sex språk: engelska, franska, italienska, spanska, svenska, tyska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   55 kr 6 maj 2021
Amazon Appstore
 •   44 kr 27 maj 2021

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Skrivguiden för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

13 kommentarer

 1. Ingela skriver:

  En riktigt bra app. Jag som förälder och pedagog ser många fördelar med appen. Men viktigast av allt är ändå att barnen ska tycka det är roligt om de ska lära sig något. Mina flickor 4 och 5 år återkommer ofta till denna appen. De lär sig fler och fler bokstäver och nu har vi tillsammans gjort en egen ordlista med ord som dom själva har valt. Dom älskar att skriva bokstäver och vill verkligen lära sig läsa. Intresset har vuxit med denna appen men också deras kunskap. I början tyckte dom att det var konstigt hur man skulle skriva bokstäverna för som många barn gör så skriver dom vanligtvis M med början i nedre vänstra strecket och lyfter inte på pennan men i spelet måste man göra på korrekt sätt. Detta har gett resultat när de nu skriver med penna på papper då jag ser att de skriver som man ”ska”.
  Jag kan varmt rekommendera denna appen till andra som har barn som börjar intressera sig för bokstäver.

 2. Anna skriver:

  Har två barn, 7 och 4,5 år. Båda gillar appen. Min sjuårig som läser och kunnat bokstäverna några år nu gillar bäst att kunna skriva egna listor och sedan skriva de ord hon valt. Min yngre gillar hela spelet skarpt och återkommer gärna.

 3. Maria Oreest skriver:

  En riktigt bra app som tilltalar i både form och utseende. Min 5 1/2 åriga dotter är väldigt förtjust i att strecken som blir när man formar figurerna består av så fina mönster. Jag som förälder tycker att det är pedagogiskt och uppmuntrande för att få skrivglädje….:)

 4. Anna skriver:

  Jag har testat den på barn i åldern fyra till sex år.

  Jag har arbetat med läsnyckeln ( lasnyckeln.se). Utifrån deras material har jag skapat en egen ordlista med korts ord, tåg, ros och pil.
  Barnen har gillat att hörs ordet och sedan skriva det.

  Skrivguiden har varit en uppskattad app att använda i grupp av barnen. Jag som vuxen har kopplat en högtalare till för att underlätta för alla att höra ordentligt.

  De yngre barnen gillade att görs första delen med former, grunden.

  App är vacker i sin utförs de med guldpengar och fjärilar som kan flyttas över skärmen efter att bokstav, formen eller ordet är slutfört som en liten morot för avklarat moment.

 5. Camilla skriver:

  Min 4-åring använder appen flitigt. Han gillar att fylla i bokstäver men är lite för lat för att utmana sig själv. Han klarar väldigt bra att skriva bokstäver med fingrarna men jag har även testat med penna på appen och det är betydligt svårare. Men eftersom man ju skriver med penna vill jag gärna att han tränar på det sättet istället för att bara skriva och forma med fingrarna. Jag tycker det är bra att bokstäverna ljudas eftersom det underlättar för barnen att lära sig läsa. Och det känns som om han har lärt sig sätta ihop bokstäver så att han förstår orden. Tycker det är en mycket bra app!

 6. Elin skriver:

  En mycket bra och lärofylld app, mina barn tre barn i åldrarna 4,6 och 7 år, gillar appen skarpt allihopa. De formar och härmar ljuden. Sedan är det väldigt fina mönster som man fyller i bokstäver/ former med ett stort plus 🙂

  Jag rekommenderar verkligen denna app!

 7. Mikael skriver:

  Intressant app. Går det att göra så den bara gör bokstavsljuden och inte säger bokstävernas namn?

 8. Zaid skriver:

  Jag undrar om den här appen finns i Android store?

 9. Pappa Daniel skriver:

  Zaid: Nu finns appen för Android. Länk finns i recensionen.

 10. Janne skriver:

  Skamligt att kalla det för gratis när man måste betala för att använda hela appen.
  Annars en bra app

 11. Pappa Daniel skriver:

  Janne: Appen brukar kosta pengar, du kanske har laddat ner en annan app än den vi recenserat?

 12. Marita skriver:

  Hej. Jag har laddat ner appen men kan inte hitta vart jag kommer åt övningsbladen att skriva ut? Är det en annan app man måste ha eller vart hittar jag den? Är just den delen jag är ute efter mest!

 13. Annica skriver:

  Alltså hur kan ingen adressera att när man klickar på lilla l så säger den ”i som i lök”. Så visar de en bild på en klubba.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *