I Dragonbox Numbers får man på ett lekfullt sätt upptäcka siffror, tal och grundläggande matematik. Genom appens spelifierade upplägg är det roligt att spela och barnet märker knappt att det samtidigt lär sig.

Dragonbox Numbers har utvecklats av företaget We want to know, som tidigare även gjort de fantastiska apparna Dragonbox Elements och Dragonbox Algebra 12+. I den nya appen är fokus på lite mindre barn än i de tidigare apparna.

ANNONS:

Varje tal mellan ett och tio representeras av en ”Noom”, där varje tal har sin egen färg och en längd som visar talets värde. Noomerna kan man dela genom att dra med fingret, eller så kan man lägga ihop två noomer genom att dra ihop dem så den ena äter upp den andra. Lägger man exempelvis ihop den gula tvånoomen och den röda trenoomen så får man en grå femnoom. Den största noomen som finns är tionoomen, gör man större tal så blir det två eller fler ihopsittande noomer (tolv representeras exempelvis av en svart tionoom med en gul tvånoom ovanpå).

Dragonbox Numbers

Det finns tre olika delar i appen – pussel, stege och sandlåda. I pusseldelen är det olika figurer som ska byggas ihop med hjälp av siffror. Det börjar enkelt med små okomplicerade pussel med färdiga noomer av rätt sort. Allt eftersom man avancerar i spelet så blir pusslen svårare, både i hur komplexa de är och genom att man måste dela och lägga ihop noomer för att få ihop pusslet. Platsen där noomen ska läggas i pusslet visas omväxlande på olika sätt, till exempel genom ett visst antal ögon eller motsvarande siffra. Ibland får man även forma siffror. När man klarat ett pussel får man några mynt som belöning. Dessa kan man sedan använda för att låsa upp nya pussel. Man kan välja fritt vilka man låser upp, men de svårare pusslen kräver fler mynt för att låsa upp dem så man måste klara en del av de enklare innan man kan prova de svårare. På varje pussel kan man få tre stjärnor, när man gjort pusslet en gång får man den första stjärnan och sedan får man ytterligare stjärnor andra och tredje gången. Det finns inget krav på att samla tre stjärnor men det ger en extra stimulans till repetition att möjligheten finns.

Dragonbox Numbers

Dragonbox Numbers

I sandlådedelen finns det inga utmaningar, utan man får leka fritt med noomerna och sätta ihop dem som man vill. I stegdelen av appen ska man bygga upp större tal så att de når den angivna höjden som symboliseras med en stjärna. Även här får man mynt när man lyckas. I denna del tränar barnet på att förstå hur mindre tal kan byggas upp till större tal. Efter ett tag kommer det bomber på olika delar av stegen, så att man måste anpassa noomerna man sätter ihop för att de inte ska sprängas under tiden man bygger det större talet. Nivåerna med bomber kan vara lite svårare för de yngsta.

Dragonbox Numbers

Dragonbox Numbers

Jag har låtit min femåring och åttaåring prova den här appen. Den passar väldigt bra till femåringen, som själv återkommer till appen flera gånger på eget initiativ och gärna vill samla tre stjärnor på varje pussel. Det var femåringen jag själv trodde skulle ha störst behållning av appen, men det visade sig att även åttaåringen fastnade och tyckte att det var roligt även om livslängden kanske inte blir fullt så lång i den åldern. Störst matematikinlärning tror jag sker i åldern 5-6 år med denna app. Roligast tycker mina barn att pusseldelen är. Stegdelen är lite i svåraste laget för femåringen, och det blir också frustrerande med bomberna. Åttaåringen klarar dock denna del utan problem. Ingen av dem har riktigt fallit för sandlådedelen.

Dragonbox Numbers

Det finns möjlighet att ha upp till fyra olika användare på samma enhet, bra om man har flera syskon som delar. Det finns ingen reklam eller köp inuti appen. På en föräldrasida (med enkelt barnlås) finns reklam för företagets andra appar och länk till hemsida. Det finns även möjlighet att skaffa ett föräldrakonto för att följa sitt barns framsteg, detta kräver dock att man registrerar sin mailadress. Appen är omfattande, det finns t ex 250 olika pussel. Appen har talat språk på svenska (man kan även välja andra språk) vilket är bra eftersom det sätter ord på talen och vad som händer. Sätter man exempelvis ihop en tvånoom och en trenoom så säger rösten ”två plus tre är lika med fem”.

Det jag tycker är allra bäst med denna app är att den tränar grundläggande taluppfattning på ett roligt och innovativt sätt. Den här sortens lustfyllt lärande är ett utmärkt exempel på apputveckling när den är som bäst. En nackdel är att appen tar väldigt stor plats på enheten, ca 800 MB. Det vore bra om storleken kunde minskas i kommande uppdateringar eftersom många har problem med utrymmet på sina enheter.

Jag rekommenderar appen till åldern 5-8 år, även om en del yngre barn också kan ha glädje av den. Den får en femma i betyg.

Uppdaterat den 9 mars 2016
Appen har fått en helt ny del: ”Spring”. Det är ett plattformsspel där man får träna på addition. Talet avgör vilken höjd man befinner sig på. Befinner man sig redan på en plattform behöver man addera för att hamna på rätt nivå. Man rör sig framåt automatiskt vilket innebär att man har tidspress – det är dock enkelt att justera hastigheten ner eller upp beroende på behov.

Här är en trailer:

Här är en film som visar hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande åtta språk: danska, engelska, finska, franska, kinesiska, norska (bokmål), spanska, svenska. Och text på följande åtta språk: danska, engelska, finska, franska, kinesiska, norska (bokmål), spanska, svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   85 kr 6 maj 2021
  •   99 kr 1 jun 2020
  •   0 kr 7 maj 2020
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.
Amazon Appstore
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa DragonBox Numbers för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *