Bygg ett torn som sträcker sig till himlen. Lär om siffror, talförstålese och matematiska begrepp. Svenskt tal.

Räknetornet är skapat av Whale on the Moon som även ligger bakom apparna Ordkronan, minilobes ABC, 123 m.fl. som vi recenserat tidigare. Den nya appens syfte är att barn på ett roligt sätt skall få öva upp sin matematiska förmåga avseende taligenkänning, talförståelse och matematiska begrepp. Områdena som appen innehåller är räkna, identifiera, jämför och prepositioner – där varje område tränas genom olika övningar.

ANNONS:

Räknetornet

Appen är uppdelad i åtta nivåer och varje nivå innehåller 4-5 minispel. Totalt finns 46 minispel i ökande svårighetsnivå. På varje nivå kan man själv välja vilket av minispelen man vill börja med. Första nivån innehåller talens namn 1-5, kort och lång, få och många samt räkna upp till 5. På nivå fyra finns uppgifterna räkna sakerna 1-10, räkna upp till 10, kuber, klot och pyramider, inuti och utanför samt färgernas namn. På sista nivån ska man räkna rätt saker upp till 20, inuti, utanför, inga och alla, vänster och höger, största och minsta talet mellan 10-20 samt hur många blir det tillsammans.

Räknetornet - Känn igen siffror

Räknetornet - Vem hoppar kortast/längst?

Räknetornet - Vänster/Höger

Varje minispel börjar med en öva del där man får uppgiften visad för sig och sedan får prova för att sedan avslutas med en utmaning där man ska visa att man förstått det som man övat på. Gör man rätt får man ett belöningsljud och gör man fel får man en uppmaning att försöka igen. Resultatet på utmaningen visas genom att man får se hur många uppgifter man löst, procenten som blev rätt och snittiden på varje uppgiften och sammanfattas i att man får upp till tre stjärnor.

Räknetornet - Vilket tal är störst/minst?

Räknetornet - Inga/Alla

Räknetornet

När man fått minst två stjärnor på varje minispel får man en stor utmaning som blandar uppgifter från alla minispelen på nivån och när man klarat den kommer man vidare till nästa nivå. Varje nivå motsvarar en ny våning i räknetornet. Man kan när som helst spela om en nivå man redan klarat men man måste klara den stora utmaningen för att komma till nästa nivå. När man klarat av nivå åtta är räknetornet färdigbyggt och man får se hur det skjuts upp i rymden som en rymdraket.

Mina barn på 4 och 6 år har provat appen och båda har fastnat för den. För 6-åringen gick det ganska snabbt att spela igenom hela och det blev en utmaning först på de högre nivåerna. 4-åringen har inte varit särskilt intresserad av matematik tidigare men fastnade för Räknetornet och har verkligen lärt sig mycket nytt genom att spela. Trots att det krävts flera försök på många nivåer har 4-åringen inte gett upp utan kämpat på tills alla nivåer klarats av. Appen är så pass rolig att de självmant väljer att spela den även efter att alla nivåer är avklarade men att det oftast blir ganska korta stunder varje gång. Den är också så tydlig att det är sällan de behövt stöd av en vuxen för att komma vidare. Appen har även varit populär hos andra redaktionsbarn i övre förskoleåldern. Det negativt som kommit fram är att det emellanåt är långa laddningstider samt att en del barn upplever tidspressen i utmaningarna som stressiga. Tidspressen går att gömma men inte slå av helt. Som vuxen kan jag tycka att det blir för mycket ljud med både tal, ljudeffekter och bakgrundsmusik men stänger man bara av musiken är det inget problem.

Räknetornet tränar mycket av det som matematikundervisningen i förskola och förskoleklass ska innehålla och bör därför kunna användas både hemma och i förskolan som komplement till annan undervisning. Tack vare sin roliga utformning och stora spännvid i svårighetsnivå bör den kunna passa och även anpassas för barn i olika åldrar och på olika nivå. Negativt ur den aspekten är dock att det endast finns stöd för tre användare på samma enhet.

Appen innehåller en svensk röst som dels berättar en berättelse om Minilobes och dels förklarar vad man förväntas göra. Instruktion till vad man ska göra ges både muntligt och skriftligt och trycker man på den skriftliga instruktionen så upprepas den. Räknetornet innehåller även ljudeffekter och musik. Musiken kan lätt slås av/på om man önskar det. När man startar appen får man välja att skapa en av maximalt tre olika profiler som sedan sparas. Profilerna går att nollställa och byta namn på om man vill. På Räknetornssidan kan man sedan titta på statistik för den profil. Statistiken kan sorteras för att visa minispelen utifrån områden eller nivåer. Appen är fri från tredjepartsreklam och in-app purchase. Den innehåller inga externa länkar.

Räknetornet

Jag rekommenderar appen till barn mellan 3 och 6 år. Betyg: stark fyra.

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska. Och text på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  • Inga prisförändringar de senaste åren.
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.
ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

En kommentar

  1. Charlotte skriver:

    Min son som är 6,5 år och går i förskoleklass gillar verkligen den här appen jättemycket! Den var kanske lite lätt för honom, han spelade igenom den raskt, och tyckte bäst om nivåerna lite högre upp. Men trots att han spelade igenom den fort så återkommer han till den om och om igen, och det är ett mycket gott betyg. Om min son får välja så önskar han sig en fortsättning på räknetornet, en ny version ”Stora räknetornet” där han tycker att man skulle få räkna både addition och subtraktion och öva på tal upp till 100. ”Det vore HEEELT perfekt!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *