Barnkanalen har nu fått en egen app med möjlighet till uppspelning av TV-program för barn. Appen har uteslutande Barnkanalens utbud och med ett gränssnitt som passar både yngre och äldre barn.

En del barn kanske redan känner till gränssnittet i appen. Sedan tidigare kan man nämligen se barnprogrammen i Barnplay på Barnkanalens hemsida. Gränssnittet påminner också lite om vanliga SVT Play som finns både som app och hemsida. Skillnaden är framförallt utbudet, och att den nya appen presenter serierna uteslutande med bilder. När man valt en serie får man upp vad den heter samt de avsnitt som man kan välja mellan, med det senaste avsnittet först. Även avsnitten presenteras uteslutande med bilder, utan text.

ANNONS:

SVT Barnkanalen app

Programutbudet varierar från dag till dag eftersom rätten att visa programmen på nätet är olika lång för olika serier. Ibland kan det finns en hel serie tillgänglig, ibland bara de senaste avsnitten. Nya avsnitt ska tillkomma lika snabbt som de släpps, enligt utvecklarna. I dag finns det runt 170 serier i appen. För att hitta sin en serie i appen kan man, förutom att bläddra i bokstavsordning, leta på flera andra sätt.

Det finns dels flera färdiga tipssnurror med utvalda serier i olika kategorier: “Populärt”, “Tips”, “För de yngsta”, “För de äldsta” och “Andra språk”. Varje kategori representeras av en ikon som ska hjälpa den som inte kan läsa att hitta rätt. T.ex. ett hjärta för tipslistan, en nallebjörn för småbarnslistan och flaggor för listan på andra språk.

SVT Barnkanalen app

Serier som man snabbt vill kunna återkomma till kan man lägga i en egen, personlig favoritlista som man når genom att trycka på en stjärnsymbol. Till skillnad från resten av appen visas här endast seriernas namn, utan bilder.

Det finns även en sökruta där man kan skriva in namnet på den serie man söker. Under tiden man skriver kommer det upp förslag på serier som matchar det man skrivit in. Här visas både bild och namn.

Uppspelningen fungerar olika beroende på vilket operativsystem man använder. På en iPhone eller iPad spelas avsnitten upp inne i appen. På Android-enheter eller i Windows Phone spelas avsnitten istället upp i SVT Play-appen. Med andra ord måste man också ladda ner och installera SVT Play för att kunna använda Barnkanalen-appen. När man sett färdigt slussas man automatiskt tillbaka till Barnkanalen-appen.

Vi har testat appen både på en Android-telefon och på en iPad. Det är lite knöligt att man slussas mellan två appar i Androidversionen, för även om det för det mesta fungerar bra så händer det ibland att allt hänger sig när det program man tittar på är slut, vilket blir väldigt förvirrande. Rekommendationen från utvecklaren är att använda appen när man har tillgång till ett trådlöst nätverk, men det fungerar även via mobilnät (men kan bli dyrt, om man har ett dåligt avtal).

Min sexåring är van att använda SVT Plays hemsida på vår iPad för att leta fram sina favoritprogram. I Barnkanalen-appen får man inte samma hjälp att känna igen programnamnen eftersom de inte finns utskrivna. Även små barn som inte lärt sig att läsa och stava än kan ofta känna igen ord när de ser dem. Däremot kan man fortfarande söka genom att börja skriva in namnet i sökrutan och det tycker vi är jättebra båda två.

Precis som webbsidan Barnplay verkar appen väldigt anpassad för de minsta barnen, vilket är konstigt med tanke på att serierna i appen även vänder sig till större, läskunniga barn. Om namnen hade skrivits ut i klartext så skulle appen passa ännu bättre för barn i alla åldrar.

Några saker som vi i redaktionen saknar i appen är möjligheten att styra innehållet mer, dvs att via en föräldrasida bestämma exakt vilka serier som barnen ska kunna se på. Vi skulle också vilja ha en tydligare märkning av varje avsnitt. Avsnittsbilderna ser nämligen ofta väldigt lika ut, vilket gör att det är svårt att ha koll på vilka avsnitt man redan har tittat på. På samma sätt vore det bra om favoritlistan även innehöll bilder, för barn som inte kan läsa. Vi saknar också möjlighet att se Barnkanalen live, vilket man kan exempelvis i SVT Play-appen. Och så saknar vi Bolibompa bland programutbudet. Till sist är vi tveksamma till att avsnitten loopas i all oändlighet istället för att man aktivt måste välja att starta ett nytt klipp när det gamla är slut. Det kan vara svårt att begränsa tittandet om barnet inte uppfattar att avsnitten har något slut. En ytterligare förbättring hade varit om det gick att synkronisera avsnitt till sin enhet för att kunna titta när man är offline.

Även om vi har en del invändningar så finns det såklart många fördelar med en egen app för barnprogrammen från SVT. Dels så är man säker på att barnen bara tittar på barnprogram, dels så är man säker på att de inte kan länkas vidare ut på nätet. Gränssnittet är också bra för pekskärmar och det är enkelt för barnen att styra uppspelningen själva.

Vi rekommenderar appen från 3 år och uppåt och vi ger den betyg 4 av 5.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 • Inga prisförändringar de senaste åren.
Google Play Store
 • Inga prisförändringar de senaste åren.
ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

8 kommentarer

 1. Thomas skriver:

  4/5 till en app som egentligen bara är ett skal till webbläsaren och ingen riktig app? Sedan det där då att man måste ha SVT Play-appen installerad också för att det skall fungera (på Android).

  De flesta stora videotjänster har lagt till för Chromecast vid det här laget men SVT är inte ens i närheten av att göra det. Varför? För att deras app inte är en riktig app utan bara ett skal, så det går inte att lägga till så enkelt som de som haft en ”riktig” app från början gjort det. Först måste appen skrivas om. Eller invänta att t.ex. mobila Chrome får ytterligare utökat Chromecast-stöd.

  Av de 40-talet appar jag har på min telefon och surfplatta är Sveriges Radio och Sveriges Televisions appar i absoluta bottenskiktet.

  Samlat betyg för SVT Play och Barnkanalen: 1/5

 2. Pappa Daniel skriver:

  Thomas: Tack för din kommentar. Oavsett om det är ett skal eller ej så tycker både vi och de barn som testat att det här är en bra och lättanvänd app, vilket framförallt är det vi utgår från när vi sätter betyg. De brister som vi ser har vi tagit upp i recensionen. Du får gärna ta en titt på vår om betyg-sida för mer info om hur vi tänker när vi sätter betyg.

  Berätta gärna vad ditt/dina barn tycker och hur gamla hen/de är.

 3. erik skriver:

  Hej Thomas,

  Tack för dina synpunkter på Barnkanalen-appen. Eftersom vi vill kunna stödja många olika plattformar och skärmstorlekar har vi valt att bygga så kallade wrapper-appar för både Android, Windows Phone och iOS. Även om det inte är en Native app så har de barn som testat appen gillat den.

  Som du tar upp måste man än så länge ha SVT Play-appen installerad för att kunna spela video i Barnkanalen-appen. Vi tycker också att det är synd och hoppas på att ha en inbyggd spelare så snart som möjligt, men det är ett lite större arbete eftersom det filformat våra tv-program i nuläget kodas till inte stöds av Android.

  Vad det gäller att få in Chromecast-stöd är det också något vi ska undersöka i framtiden.

  Vänliga hälsningar

  /Erik på Barnkanalen

 4. Michael skriver:

  Ett problem till jag nämnt till svts forum är att apoen tilllåter ipad gå i vila vid airplay. Paddan måste alltså laddas under tiden och dess skärm är på i onödan. Onödigt krångligt, vi har inget eluttag vid soffan och varför ska extra ström dras?

 5. Pappa Daniel skriver:

  Michael – Du kanske redan sett det, men den senaste uppdateringen av appen fixar detta.

 6. Roger skriver:

  Hej, först får jag lov att säga att en särskild app för Barnkanalen är ett toppen-initiativ! Men jag får instämma med övriga här om bristen på stöd för Chromecast. Vår 5-åriga dotter hanterar surfplattan och Netflix alldeles på egen hand och väljer själv bland de tecknade barnprogrammen vad som skall spelas upp på TV:n. Tänk om hon kunde göra samma sak med Barnkanalen!

 7. Linda skriver:

  Är det bara jag som har problem med att textremsan upprepar det första avsnittet man sett istället för att följa det program man faktiskt tittar på, oavsett hur många nya avsnitt eller program man kollar på? Måste ju vara helt värdelöst om man är beroende av texten.

 8. Vincent skriver:

  Jag är också väldigt frustrerad över faktumet att det inte finns någon barnkanalen app till aparater som Chromecast, Apple TV eller spelkonsoler som nu flera hundra tusen hushåll i sverige har.

  Skaffade nyligen Apple tv i hopp om att kunna streama barnkanalen direkt från den och kanske minska ipad missbruket för senare upptäcka att barnkanalen appen fungerar bara om man använder Airplay genom sin ipad/iphone eller går via SVTplay appen som kräver att man söker sig till ett specifikt program eller bläddrar igenom allt annat material som är helt ointressant för barn.

  Jag övervägar faktiskt att lämna tillbaka min Appletv maskinen pga detta, skaffade det endast pga barnen.

  Man borde starta en kickstarter kampanj för att finansiera kodningen av det som krävs för att barnkanalen ska kunna användas utan en smartphone eller surfplatta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *