Off the Rails är en nytänkande och spännande app där man får möjlighet att skapa sin egen berg- och dalbana ”live” genom att vrida på sin enhet. Rälsen skapas medan man åker på den och vill man finns det möjlighet att klara olika uppdrag och avancera till mer spännande vagnar.

Off the Rails är för barn (och vuxna) som tycker det är spännande med berg- och dalbanor. Appen kommer från företaget Freecloud Design och i spelet får man möjlighet att på ett väldigt lätt sätt bygga sin egen bana samtidigt som man åker den. Det handlar alltså inte om att först designa en bana och sedan åka den, utan rälsen skapas medan man åker. Man bestämmer hur rälsen skall gå genom att vrida på sin enhet. Vinklar man enheten neråt åker rälsen neråt, vinklar man uppåt så åker den uppåt. Vinklar man höger/vänster så svänger man. En loop gör man helt enkelt genom att vinkla enheten uppåt eller neråt under en längre tid. Det går också att flyga i luften genom att sätta ett finger mot skärmen.

ANNONS:

Off the rails

Man kan inte åka av rälsen utan utmaningen består istället i att inte krascha in i något samt att se till att man har tillräckligt hög fart för att kunna fortsätta åka. Precis som alla berg- och dalbanor så får man fart av dragningskraften. Det finns dessutom en faktadel i appen där man kan lära sig mer om hur berg- och dalbanor vad gäller exempelvis centrifugalkraft, potentiell energi, kinetisk energi, centripetalkraft, g-kraft och dragningskraft. Denna faktadel består framförallt av engelsk text så kan man inte engelska behövs hjälp från någon annan för att ta sig igenom den. Att förstå lite om hur dragningskraft fungerar är en fördel när man spelar, men oavsett om man läser faktadelen eller ej så lär man sig snabbt att man kraschar om man försöker åka uppåt utan att ha tillräckligt med fart.

Off the rails

Det finns ytterligare utmaningar i appen. En stor utmaning är att få till en landning på det utmarkerade området som finns på marken i nöjesfältet. Det krävs mycket övning för att lyckas med detta. En ytterligare utmaning är att köra igenom olika ballonger som finns utplacerade i luften. Ballongerna har olika egenskaper. Den gula ballongen ger extra fart och man kan då passa på att åka uppåt eller göra många loopar. Den lila ballongen gör att man under en begränsad sträcka åker i en tunnel och den blåa gör att man får åka på en träräls. Lyckas man köra igenom en grön ballong så får man en extra peng som man sedan kan använda för att uppgradera till nya spännande vagnar där den bästa ”vagnen” man kan uppgradera till är en metallhäst. Det finns totalt 14 vagnar.

off-the-rails-kopa

Det finns dessutom en avdelning i appen med ”objectives”/mål. Här får man guldpokaler för utförda uppdrag. Det kan exempelvis handla om att nå en viss hastighet eller höjd ovanför havet. De 75 olika målen beskrivs endast med engelsk text så även här kan det behövas någon som förklarar.

Off the rails

När jag själv spelade Off the Rails första gången var min bedömning att appen lämpade sig bäst för äldre barn. Jag upplevde det som svårt att landa och svårt att veta vad man förväntades att göra. De olika utmaningar som jag har beskrivit ovan finns nämligen inte beskrivna på ett tydligt sätt i appen utan man måste prova sig fram. Detta skapar en onödig tröskel och jag känner till barn som inte haft tillräckligt med tålamod för att utforska spelet ordentligt. Mina egna barn hade på så sätt en liten fördel eftersom jag kunde visa dem möjligheterna med appen. Och det är jag glad att jag gjorde för appen har minst sagt varit en succé hemma hos oss. Både min 5-åring och 7-åring kan landa utan problem och min 5-åring har låst upp alla vagnar vilket är en stor bedrift och något som kräver både tid och en stor dos tålamod.

Off the rails

Både min 5- och 7-åring försöker göra kreativa banor i luften med många loopar och andra konster. Därefter sparar de detta som filmer (det är en funktion i appen) och visar stolt upp för varandra och oss föräldrar. Det är viktigt att känna till att man inte behöver kunna landa för att ha glädje av spelet. Mina barn har alltså framförallt fastnat för den kreativa delen samt att samla pengar för att kunna uppgradera sina vagnar. Detta är förhållandevis lätt.

Appen är fri från in-app purchase och reklam från tredje part. På första sidan finns en länk till utvecklarens andra appar. Denna reklam går att stänga av helt inifrån appens inställningar. I inställningarna går det även att stänga av ljudeffekter och bakgrundsmusik separat. Det finns också stöd för upp till sex användarprofiler.

Off the Rails är på flera sätt en fantastisk app. Men det som hindrar mig från att sätta högsta betyg är framförallt att det tar ett tag i att komma in i hur spelet fungerar och vad man skall göra. Samt att alla menyer och texter är på engelska. Betyget blir därför en fyra av fem möjliga och jag rekommenderar spelet till barn från fem år och uppåt. Även vuxna kan ha stor behållning av spelet.

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller text på följande språk: engelska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   25 kr 4 okt 2019
Google Play Store
 •   32 kr 16 jan 2019
Amazon Appstore
 •   18 kr 1 sep 2020
 •   22 kr 31 aug 2020
 •   18 kr 22 aug 2020
 •   22 kr 22 aug 2020
 •   18 kr 21 aug 2020
 •   22 kr 20 aug 2020
 •   18 kr 20 aug 2020
 •   22 kr 19 aug 2020
 •   18 kr 19 aug 2020
 •   22 kr 19 aug 2020
 •   18 kr 13 aug 2020
 •   22 kr 13 aug 2020

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Off the Rails för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

5 kommentarer

 1. Ann skriver:

  min son är 5,5 år och han älskade det här spelet. Det tog en stund innan han fattade hur man spelade men sen satt han fast och spelade länge. Jag tyckte också att det var roligt, man får träna på att få till banorna så de fungerar.

 2. Maria Oreest skriver:

  Det tog ett tag innan vi förstod hur allt funkade, men nu tycker både jag och min 6,5 åriga dotter att det är ett roligt spel, det är jättekul att man kan åka sina banor även om man inte lyckas med landningen! Det är det svåraste och gör att den inte blir helt klockren…. Min dotter gav upp lite i början när hon inte lyckades landa….

 3. Lisa Fransson skriver:

  Det tog ett tag att förstå hur den funkade men min 8-åring tycker det är en jätterolig app när hon väl knäckte koden. Min 3,5-åring gillar den också, men han är ute efter att krascha 😉

 4. Anna skriver:

  Vissa dagar gillar barnen appen, andra inte. Det beror mycket på humöret. Dottern (8år) vill gärna att landningen ska bli rätt och har inte så mkt tålamod med appen. Trots detta återkommer hon gärna till den. Sonen 5 snart 6 gillar den mer och försöker samla pengar.

 5. Pappa Daniel skriver:

  Här är två tips vad gäller landningen
  1. Landa på det gråa runda fältet mitt i nöjesfältet
  2. Se till att ha låg fart

  https://www.facebook.com/video.php?v=894624750581692

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *