I denna julkalender får man spela en ny bana varje dag fram till julafton. Banorna tränar förmågan att planera i förväg och tänka i flera steg – en slags grundläggande introduktion till programmering.

Varje år brukar SVT:s julkalender på TV numera även ha en tillhörande appkalender. I år är det dags för kalendern Selmas Saga, som handlar om en resa med luftskeppet Valborg till Nordpolen. I appen får barnet själv styra Valborg förbi olika hinder och fram till målet.

ANNONS:

Selmas Saga

Spelet börjar med en kort tutorial, för att lära sig hur det fungerar. Därefter låses en bana per dag upp fram till julafton. Det gäller att sätta ut pilar på rätt platser för att få luftskeppet att åka på vindarna fram till målet – en form av grundläggande programmeringstänkande. När pilarna är satta på plats är det bara att dra i spaken och se skeppet flyga iväg. Skulle någon pil ha hamnat på fel plats så kraschar skeppet och banan startar om. De första pilarna, fram till kraschen, ligger kvar inför nästa försök. Man kan prova hur många gånger man vill och efter några misslyckade försök får man även möjlighet att få en ledtråd.

Selmas Saga

Selmas Saga

I början är banorna väldigt enkla, men de blir gradvis svårare för varje dag som går. På slutet är de riktigt kluriga och de flesta får nog prova flera gånger, det finns bland annat flera alternativa vägar att ta. Det finns stora fördelar med att ha en gradvis stegring i svårighetsgrad, men för de äldsta finns det kanske en risk att tröttna när det dröjer många dagar innan man kan låsa upp svårare nivåer.

Selmas Saga

Jag har testat spelet med min sexåring och nioåring. Båda tyckte att det var roligt, men det var en klart större utmaning för sexåringen medan det för nioåringen var i lättaste laget. Båda klarade dock att ta sig igenom alla banor. Det finns ingen tidspress vilket är bra eftersom det kan stressa. Det är också bra att det finns möjlighet till ledtråd efter några försök, det använde sexåringen ett par gånger. Jämfört med tidigare kalendrar har den här inte så mycket kringaktiviteter, det finns bara en kort bana per dag och inget mer. Det gör att jag tror att livslängden inte blir så lång, dvs att barnen troligen inte återkommer till samma bana flera gånger. Men antagligen blir det roligare av att samtidigt titta på kalendern på tv (mina barn fick testa i förväg utan att ha sett tv-avsnitten).

Appen har ingen reklam eller köp inuti appen. Det finns heller inga inställningar. Det finns en informationsdel för föräldrar, men där finns inga länkar att klicka sig ur appen. Den är alltså väldigt barnvänlig. Det finns möjlighet att ha fyra olika spelare på samma enhet, vilket är bra om flera barn ska dela. Detta kräver dock att man kommer ihåg sin siffra eftersom det inte går att ange namn på spelaren. Det är svenskt tal i appen men inga skriftliga instruktioner. Det underlättar att lyssna på talet, men det går även att spela utan.

Jag tycker att det är en trevlig men inte så omfångsrik app, och det är ett plus att den uppmuntrar logiskt tänkande och grundläggande programmeringsintroduktion. Att den hör ihop med julkalendern på tv gör säkert att många barn tycker att det är extra intressant att spela. Jag tror att appen passar bäst i åldern 6-10 år, men även yngre barn kan ha glädje av den med hjälp av en vuxen. Jag ger appen en trea i betyg.

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 • Inga prisförändringar de senaste åren.
Google Play Store
 • Inga prisförändringar de senaste åren.
ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

2 kommentarer

 1. Bea skriver:

  Hej. Jag undrar om det är någon som inte får appen till att fungera i nån platta?
  Barnen har en Huawei T1-A21w på 8 GB och vi får inga felmeddelanden vi öppnande eller installerade, men det enda som funkar är att titta på kartan. Inget reagerar. Förslag?
  Mvh Bea

 2. Elin skriver:

  Har du kollat datuminställningarna Bea? Luckorna låser bara upp sig om man är på rätt datum. Hoppas ni får det att funka!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *