Gorbis Robotlabb är ett klurigt labyrintspel från SVT där det gäller att ta sig runt för att leta upp och bygga ihop robotar.

Varje år har Sveriges television en julkalender på TV, och sedan några år tillbaka har de även en tillhörande app på samma tema. I år är det robotar som är temat och appen utspelar sig därför i ett robotlabb där det gäller att ta sig runt och leta upp nya robotdelar för att bygga robotar.

ANNONS:

När man öppnar appen första gången får man börja med att bygga ihop sin allra första robot. Det finns då bara tre delar tillgängliga, resten är låsta tills man samlat in dem. Precis som i en vanlig julkalender så öppnas en lucka per dag, detta styrs av datuminställningen på enheten man spelar på. Till en början är alltså endast lucka ett öppen, den leder till den allra första banan där man kan samla in robotdelar. Det gör man genom att styra sin robot runt banan (drar med fingret). Ibland dyker det upp hinder som man måste få bort på olika sätt, exempelvis genom att flytta en låda till en sensor så att en lucka öppnas.

Det går att samla ihop upp till tre delar på en bana. När man samlat alla tre delarna så kommer det upp en dialogruta som tar en direkt tillbaka till robotlabbet. Det räcker dock att samla en robotdel för att klara av en bana och kunna ta sig vidare, då trycker man i övre högra hörnet för att komma till labbet igen. Banorna blir svårare och svårare för varje dag och på slutet kan det vara rejält svårt att få ihop alla bitar. De robotdelar som man samlat ihop öppnar man i en speciell maskin i labbet (man måste dra i ett handtag och sedan trycka på paketet för att biten ska komma ut). Det går sedan att bygga ihop en ny robot helt fritt utifrån de bitar man samlat. De har ganska olika stil och det finns därför gott om utrymme för kreativitet när man samlat ihop ett antal bitar. Det finns inget rätt eller fel när det gäller hur robotarna ska se ut.

Jag har provat appen med min sjuåring och min tioåring. Båda tycker att den är rolig, även om de tyckte att den blev en aning enformig när de fick spela igenom alla banorna på en gång. Den passar helt klart bättre för en bana per dag. För sjuåringen var det ganska svårt att klara att hitta alla delar på slutet. För tioåringen gick det lättare, men var fortfarande lite klurigt. (Jag har även ett äldre barn på tolv år som tyckte sig vara för stor för julkalendern, och en fyraåring som är alldeles för liten för att klara den här appen.) Flera andra barn i redaktionen har också provat, och den verkar fungera från ungefär sex år och uppåt. De flesta av barnen har givit tummen upp till denna app. Min sjuåring gillade särskilt att bygga ihop så fina och tokiga robotar som möjligt. Tioåringen kommenterade att det borde hända något roligare än lite fyrverkerier när man klarat hela spelet. Jag tror dock att den blir ännu mer uppskattad om man samtidigt ser julkalendern på TV.

Något jag tycker är bra med appen är att den stimulerar problemlösningsförmågan, banorna blir allt svårare ju längre in i spelet man kommer och det krävs både tålamod och lite klurighet för att hitta alla delar. Det är också bra att det går att komma vidare utan att samla alla bitar eftersom det kan vara lite svårt. Men för de minsta hade det varit bra om det fanns ett ännu enklare läge.

Det finns stöd för fem olika spelare på samma enhet, vilket är väldigt bra om man har flera barn i familjen som alla vill spela. Tyvärr går det inte att välja namn på spelarna utan man får hålla reda på sin siffra. Det finns inga köp i appen eller reklam för tredje part, men tyvärr har SVT lagt in reklam för sina andra appar på förstasidan. Detta går inte att stänga av och det finns en risk att barnet råkar trycka bort sig (det finns en barnspärr ”tryck och håll” men jag tror knappast att den ens skulle hindra en tvååring). Trycker man en stund där så hamnar man på Barnkanalens hemsida.

Sammantaget tycker jag att det är en trevlig och lite klurig app som säkert blir populär hos de flesta barn som gillar julkalendern. Jag rekommenderar den för ungefär 6-11 års ålder, även om yngre också kan ha glädje av den om de får lite hjälp. Jag ger appen en fyra i betyg.

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 • Inga prisförändringar de senaste åren.
Google Play Store
 • Inga prisförändringar de senaste åren.
ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

2 kommentarer

 1. Zarah skriver:

  Spelet funkar utmärkt för min snart 5 åring. Han klarade hela spelet själv på 2,5 dag

 2. Lars Rignell skriver:

  Hej,
  Min äldsta på snart 6 år älskar det här spelet och har knäckt det (gjort allt).

  Någon som kan tipsa om liknande och lagom klurigt plattform-spel med klurigheter istället våld?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *