Crazy Gear är ett roligt spel där man pusslar ihop delar för att skapa en mekanisk rörelse. Genom att sammanfoga kugghjul, växlar, drivremmar mfl skapar man en uppfinning som leder fram till nästa nivå i appen.

Från Seven Academy kommer spelet Crazy Gear, ett spel där man pusslar ihop delar för att skapa en mekanisk rörelse. Genom att sammanfoga kugghjul, växlar, drivremmar mfl skapar man en uppfinning som leder fram till nästa nivå i appen. Det handlar om motstånd, rörelse och gravitation för att få en rullgardin att dra fram nästa bana. I spelet får man använda olika tekniska byggdelar som påverkar varandra och som skapar rörelse när man sammanfogar dem.

ANNONS:

Crazy Gears

Crazy Gears

Seymour Papert, en matematiker, forskare inom utbildningsteknologi och programutvecklare, utvecklade det här spelet för att öka barns förståelse för mekanik i vardagen. Hans tanke är att lära genom leken, genom spelet. Barnen får genom att lösa pusslen i spelet förståelse för moment inom rörelse, hur mekanismer påverkar varandra. På varje nivå av de sextio olika banorna ges olika mekaniska delar som tillsammans ska skapa en rörelse.

Appen utmanar barnet att tänka tekniskt. Det är lite som att bygga med enkelt tekniklego. Att se vilket kugghjul som driver, och sedan pussla ihop fler delar för att få rörelsen vidare i mekaniken är inte helt enkelt vid första försöken. Att vissa kugghjul ska snurra medsols och andra motsols blir enkelt att förstå när man spelar Crazy Gears. Min fyraåring klurar sig envist genom bana efter bana. Inga instruktioner ges, utan man måste på egen hand tänka och prova sig fram mot en lösning. Desto större blir tillfredsställelsen när det fungerar.

Genom att banorna tar små steg framåt i svårighetsgrad utvecklas tankesättet lagom fort. De första banorna har bara några få delar som ska sättas samman, de högre har många varianter av delar som ska kopplas samman. Kugghjul, växlar, stavar, krokar, block och taljor dyker upp längs vägen mot svårare banor. Ibland får man med fler delar än vad som behövs, och får då själv klura ut vilka som behövs för att lösa pusslet.

Crazy Gears

Under en föräldraflik kan man gå in och följa sitt barns framsteg i spelet, se vilka moment som klarats av, nollställa avklarade banor för att få börja om på lägre nivå mm. Där finns även gott om relaterade faktakunskaper (på engelska) i en handbok som beskriver spelet och även de fysiska regler som ligger bakom. Några banor står ganska stilla i svårighet, och jag som vuxen reagerar på att det går lite för långsamt. Fyraåringen däremot jublar och utbrister – ”den här kan jag!”.

Crazy Gears

När vi spelat oss halvvägs in i appen börjar momenten bli många att komma ihåg. Koncentrationen håller inte så länge och pauserna blir många. Fyraåringen har ännu inte tagit sig igenom alla banorna men kommer att lyckas med lite stöd då och då. Andra redaktionsbarn som testat har också tyckt om utmaningarna. När barnen närmat sig 6-7-årsåldern har det gått snabbare att ta sig igenom alla banorna, men spelet har ändå varit uppskattat.

Vårt betyg landar på fyra när åldersrekommendationen riktas mot 4-6 år. Yngre barn än så kan absolut spela de lättare banorna med stor behållning. Äldre barn kräver nog lite större utmaningar för att uppskatta det fullt ut, men de har roats i stunden även om utmaningarna varit låga. Den här typen av appar tilltalar vår familj, och vi ser gärna fler liknande appar, men då gärna för de lite äldre barnen. Crazy Gears är fri från tredjepartsreklam och köp inuti appen.

Här är en trailer:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   35 kr 3 okt 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *