Hjälp fisken Archie att ta sig tillbaka till sitt akvarium genom att placera ut rörbitar och öppna portar med hjälp av tyngdkraft, vatten, is och ånga. Innehåller över 100 kluriga banor.

Utvecklaren har tidigare gjort problemlösningsapparna Busy Shapes och Crazy Gears för lite yngre barn och fortsätter nu i samma stil med Busy Water som erbjuder problemlösning för något äldre barn.

ANNONS:

I Busy Water får man hjälpa fisken Archie att ta sig tillbaka till sitt akvarium. Detta blir stegvis svårare tills man kommer till bana 105 och kan ta sig tillbaka in i akvariet. Nya föremål och funktioner introduceras en i taget delvis med hjälp av symboler. Eftersom fiskar inte kan leva på land räcker det inte med att hitta en väg som Archie kan förflytta sig längs, utan man måste även se till att Archie har tillräckligt med vatten med sig för att överleva hela vägen till slutet, vilket gör det hela lite mer komplicerat.

Busy Water

Busy Water

Det finns inte bara en rätt lösning på varje bana utan flera olika sätt att ta sig till målet. I början finns det rörbitar som kan pusslas ihop fritt hela vägen från start till mål men ju längre man kommer desto fler olika saker måste man ta hänsyn till. Rörbitar kan behöva flyttas efter att man släppt ut Archie, portar ska öppnas, öppningar stängas och sändare aktiveras.

Det går inte på tid och man har obegränsat med försök. Klarar man en bana får man gå vidare till nästa. Beroende på antal försök kan man få mellan ett och tre poäng i belöning. Poängen kan användas för att låsa upp olika hattar som man kan ta på Archie i akvariet på startskärmen. Det går även samla olika utmärkelser via Game Center.

Vattenkanoner och extra vattenbehållare kan användas för att öppna portar, aktivera sändare eller helt enkelt ge Archie lite extra välbehövligt vatten. Ibland kan man inte se målet på samma skärmbild och då gäller det att skapa sig en överblick över hela banan och memorera den för att kunna planera en lämplig väg.

Precis som riktigt vatten rinner nedåt tack vare gravitationen så rinner även vattnet i appen nedåt och för att styra gravitationen och därmed vattnets väg så vrider man på enheten.

Busy Water

Andra autentiska vatteneffekter som man kan få erfarenhet av är att vatten som kyls ner blir till is och att vatten som värms upp blir till ånga. Dessa kunskaper behöver man använda gör att aktivera sändare som gör att bommar öppnas eller flyttar sig.

Min åttaåring och nioåring tycker det här är en riktigt rolig app som ger en tilltalande utmaningar. Åttaåringen brukar inte ha mycket tålamod när det gäller att hitta logiska lösningar på problem, men när det gäller Busy Water har intresset bibehållts även när det krävts både två och fem försök, vilket är ett gott betyg. Nioåringen har hunnit spela igenom hela och fick göra om och tänka en hel del på vissa banor för att klara det. Vi uppskattar verkligen kombinationen av att bygga ihop banor på ett logiskt sätt och att sen behöva kombinera banbygget med styra Archie genom att vrida på enheten.

Förutom speldelen med 105 olika banor så finns det även en skapa del där man kan skapa egna banor åt Archie. Det går exempelvis att placera ut vattenbehållare, fiskar, rör, byggbitar, pluggar, bommar, vattenkanoner, värmeelement och kylelement.

Busy Water

Min nioåring tyckte det var kul att prova på att bygga egna banor, men sa att det var dumt att vi inte lyckades göra så att vatten-, is- och ångsensorerna fick bommarna att röra sig, då detta är en av de funktioner som gör speldelen lite extra klurig och rolig. För att uppskatta byggdelen fullt ut så tror jag att det krävs att man återkommer till den vid flera tillfällen så man hinner lära sig upplägget ordentligt.

Egenskapade banor sparas automatiskt på enheten och man kan själv välja att spela dem så många gånger man själv vill. Extra kul är det naturligtvis att låta en förälder eller kompis försöka klara byggda banor. Vill man dela med sig av en bana till en annan enhet krävs internetuppkoppling. Varje bana tilldelas då en unik kod som mottagaren måste skriva in för att kunna ladda ner aktuell bana.

Busy Water är fri från tredjepartsreklam, länkar och köp inuti appen. Viss föräldrainformation ligger bakom ett barnlås. Enda inställningarna som kan göras är att stänga av ljudet.

Det här är en färgglad och tilltalande app som utmanar barns kreativitet och logiska tänkande samtidigt som den ger kemi- och fysikupplevelser i form av tillämpning av gravitation och aggregationsformer. Betyget blir en fyra av fem möjliga. Vi skulle vilja se ännu fler banor och en byggdel där man kan använda alla de funktioner som man möts av i speldelen.

Utvecklaren rekommenderar Busy Water från 6-10 år, men sexåringar i redaktionen har tyckt att den varit i svåraste laget, så vi rekommenderar den därmed i första hand till barn mellan 7 och 10 år.

Appen fungerar även på Apple TV och Apple Watch. Har man Apple TV kan man leka med fisken i dess akvarium och samla extra poäng som sedan kan användas i spelet på iPhone/iPad. Apple Watch-delen har vi inte testat, den skall framförallt vara för vuxna som vill följa barnens framsteg.

Här är en trailer:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   45 kr 6 maj 2021
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Busy Water för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *