Intervju med Jens Ode på Happi Papi

Happi Papi är ett svenskt företag som grundades i år av Jens Ode och Patrick Larsson. Än så länge har företaget skapat två appar för barn; Happi Läser och Happi Stavar (läs gärna recensionerna). Jag har under året följt Happi Papis intressanta blogg som delvis handlar om problem man stöter på som utvecklare av appar.

ANNONS:

Jag gjorde en intervju med Jens Ode på Happi Papi och fick utförliga svar samt en liten inblick i framtiden.

Berätta gärna om dig själv, Happi Papi och bakgrunden till att ni valt att utveckla just barnappar.

Happi Papi är grundat av mig och Patrick Larsson. Vi var både med och byggde upp Wannaplay som var Europas första DVD-studio och där tog vi bland annat fram flera barnspel. Jag såg hur lätt mina barn hade för att använda min iPhone och när jag pratade med Patrick visade det sig att han upptäck samma sak med sina barn. Vi var dock båda trötta på alla appar med reklam och dolda länkar och tyckte att det borde gå att ta fram bra appar på svenska utan reklam. Vi startade upp Happi Papi med målsättning att göra appar som våra egna barn skulle gilla och som skulle hjälpa dem lära sig läsa och skriva och dessutom att vi som föräldrar skulle känna oss trygga med att kunna ladda hem.

Era appar är väldigt populära inom förskola/skola. Men säljer ni så pass mycket att ni kan leva endast på att sälja appar?

Det är jättekul att våra appar blivit populära inom förskolor och skolor. Tyvärr är prisbilden för appar alldeles för låg för att det ska gå att leva endast på att sälja appar inom Sverige. Appar sålda inom EU dubbelbeskattas dessutom numera, vilket gör det ännu svårare. För att få en verksamhet med appar att gå runt måste man sälja på en global marknad, vilket drabbar mindre marknader som Sverige när det gäller att ta fram appar på det egna språket. På Happi Papi fokuserar vi på att släppa appar på flera marknader och lägger mycket tid på att få fram översättningar så att vi både kan släppa appar på svenska och få det att gå runt.

Kan du berätta lite om hur ni arbetar när ni skapar en ny barnapp?

Vi brukar börja med att utgå mycket från våra egna barn och någon av oss tar fram en idé. Patrick bor i USA och jag i Malmö, så vi brukar bolla idén fram och tillbaka ett par gånger via mail tills vi har ett koncept. Utifrån konceptet tar jag fram ett par skisser som Patrick får titta på. Efter lite justeringar programmerar jag en första prototyp som vi använder som test för att prova upplägget. När vi är nöjda med den slutför jag designen (ofta med mina barn som främsta kritiker) och gör en skarp version. Den versionen testar vi fram och tillbaka och gör ganska många ändringar i tills vi tycker vi hittat en bra version som fungerar. Längs vägen brukar våra barn få testa apparna och komma med synpunkter och vi brukar titta på hur de använder apparna för att sen göra justeringar för att få fram ett bättre flöde i gränssnittet och upplägget.

Det finns väldigt många appar för barn. Många är dessutom gratis. Varför skall man som förälder köpa appar från just er?

Ett av våra främsta ledord när vi tar fram appar är att de ska vara på barnens villkor. Det ska inte finnas länkar i appen som tar barnet bort från appen och det ska inte finnas köpknappar eller reklam inne i appen som barnet av misstag kan klicka på. Vi är själva föräldrar och tar bara fram appar som vi själva kan stå för.

Vad kan vi förvänta oss av Happi Papi i framtiden?

Efter att vi släppte vår första app, ”Happi läser”, har vi fått många kontakter inom skolvärlden och vi kommer tillsammans med dessa förbättra det pedagogiska upplägget i våra appar. Vi kommer att släppa fler appar med pedagogisk inriktning, men kommer också släppa appar med lekfullt innehåll. Just nu har vi precis släppt ”Happi stavar” på både iPhone och iPad, en korsordsapp för barn som vi tagit fram tillsammans med Gustaf Lorentz. Vi håller som bäst på att arbeta med våra nästa appar, ”Happi full fart” som kommer att vara ett mer underhållningsspel (min son frågar mig hela tiden ”är mitt brandbilsspel klart?”) och ”Happi räknar” som kommer handla om att öva matematik på ett roligt sätt. Vår målsättning är att släppa flera roliga appar för barn under hösten och vintern.

Ett stort tack till Jens Ode, och lycka till i framtiden med Happi Papi!

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

En kommentar

  1. Jens Ode skriver:

    Stort tack till Daniel för intervjun. För oss som utvecklar vore det väldigt intressant att höra från er andra föräldrar om era tankar kring appar för barn. Vad förväntar ni er av en bra app, vilken typ av appar saknar ni på svenska, hur ser ni på priserna för appar? Kommentera gärna!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *