Jag Läser innehåller sex typer av övningar som på olika sätt testar om man förstått det man läst, exempelvis genom att man får läsa ett påstående och sedan svara sant/falskt.

Jag läser är skapad av aMASE som även gjort apparna Lära Läsa, Träna Matte och Min Saga, som vi tidigare recenserat. Syftet med Jag Läser är att på ett enkelt och pedagogiskt sätt träna barns läsförmåga. Målgruppen är barn som precis börjat få flyt i sin läsning och behöver öva på läsförståelse. Jag Läser passar bra för barn som kan läsa gemena bokstäver.

ANNONS:

I huvudmenyn får man välja mellan sex olika övningar som vardera består av 10 olika uppgifter. Om man svarar fel på en uppgift får man en ny. När man klarat 10 uppgifter får man ett belöningsljud. Det finns också en belöningsbok där man kan se sina framsteg. Belöningsbokens bilder låses upp när man klarat varje övning 1,3, 5, 7, 10, 13, 16 och 20 gånger. Jag Läser innehåller över 3000 meningar och ord.

Jag läser

I övningen ”Sant eller falskt?” får man se en bild och ett påstående. Baserat på det skall man avgöra om det som står är sant eller falskt. Meningarna är relativt enkla som ”Hunden har ett halsband” eller ”Tåget har kört genom en tunnel”. I ”Vilket ord saknas?” finns en bild med en mening där det saknas ett ord i mening. Vilket ord som saknas ska man välja utifrån fyra alternativ t.ex. ”Pandan ___ och solar” där alternativen är ”står”, ”sitter”, ”springer” och ”ligger”. Vad som är rätt syns på bilden.

Jag läser

Övningen ”Välj rätt mening” är snäppet svårare. Här får man se en bild och skall välja vilken mening som passar till bilden, från fyra alternativ. I ”Gör en mening” ska man själv konstruera en mening till en bild utifrån givna ord. Första ordet har versal och sista ordet slutar med punkt. Antalet ord i varje mening varierar från tre till sex.

Jag läser

Jag läser

I ”Meningsmemory” skall man matcha fyra bilder med rätt påståenden. Både bilder och påståenden är dolda och man får se två åt gången, precis som i ett vanligt memoryspel. Man får max göra fel fem gånger för att lyckas med uppgiften. Den sista uppgiften, ”Läs och svara” har lite längre text, ca 3-4 meningar, som hör ihop med en bild. Man läser texten och går sedan vidare till en ny sida där man får en fråga relaterat till det man läst. Man skall då välja vilket svar som stämmer överens med det man läst, utifrån fyra alternativ.

Jag Läser

Jag Läser

Mina barn på 6 och 7 år har provat appen. 6-åringen har lärt sig läsa för några månader sedan och läser lättlästa böcker. För detta barn är de första tre övningarna alldeles lagom svåra och resten går att kämpa sig igenom. 6-åringen gör ett par övningar per dag och vill sen göra annat. För 7-åringen, som är en van läsare, var det främst de tre sista övningarna som gav lite utmaning. 7-åringen spelade igenom hela spelet på ungefär en vecka och har sedan inte återkommit. Belöningsboken kan fungerar som en liten morot men det skulle behövas bättre belöningar för att barnen frivilligt ska sätta sig och spela.

Flera redaktionsbarn som nästan lärt sig läsa tycker att Jag Läser var för svår. Några skulle gärna vilja få texterna i versaler. Redaktionsbarn från 9 år och uppåt tycker den är för lätt. En del barn tycker det är negativt att man inte får försöka igen om man svarar fel eftersom man direkt får rätt svar och en ny uppgift.

Jag tycker appen fyller ett syfte på ett område där det saknas bra appar på svenska. Det finns många appar för att träna på att läsa enstaka ord men mycket färre där man uttalat får jobba med läsförståelse. Svårighetsgraden ökar från första till sista övningen så att man kan fortsätta använda appen medan man utvecklas som läsare. Upplägget är lätt att förstå men ibland är bilderna lite otydliga och då är det svårt att veta vilket som är rätt svar. Genom att appen finns på flera olika språk kan den även fungera för barn som är nybörjare på ett främmande språk. Appen upplevs tyvärr inte som rolig av de barn som testat. Mer spelkänsla och bättre belöningar skulle förmodligen öka målgruppens intresse.

Appen innehåller text och ljudeffekter men inget tal. Inställningar nås via ett enkelt barnlås och där kan man nollställa belöningar samt välja språk. Förutom svenska kan man välja norska, finska, danska eller engelska. Appen innehåller ingen tredjepartsreklam eller in-app purchase.

Jag rekommenderar Jag Läser till barn mellan 6 och 8 år, eller barn i andra åldrar som nyss lärt sig läsa eller vill träna läsförståelse på ett främmande språk. Den är bra ur ett lästräningsperspektiv men inte så rolig för barn att använda och får därför en 3:a i betyg.

Språkfakta

Denna app innehåller text på följande fyra språk: danska, engelska, finska, svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   30 kr 6 maj 2021
  •   35 kr 29 nov 2020
  •   12 kr 27 nov 2020

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Jag Läser för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.