I King of Math 2 ger man sig ut på en matteresa med målet att bli mattekung eller mattedrottning. Längs vägen finns 125 banor där man får lösa logiska problem och på olika sätt använda sig av sina kunskaper inom alla fyra räknesätten.

Det finns fem olika världar i vilka de fyra första fokuserar på varsitt räknesätt blandat med olika problemlösningsuppgifter. Genom att lösa alla uppgifter längs med vägen kan man ta sig från bondenivån på landsbygden till slottet och det slutgiltiga målet att bli kung eller drottning. Totalt är det 125 olika banor med tio uppgifter vardera, förutom varje världs finalbana som innehåller det dubbla och består av en blandning av världens alla uppgifter.

ANNONS:

Innan man börjar en ny bana kan man få veta vad som kommer efterfrågas och se en exempeluppgift med en skriftlig förklaring på svenska till hur man ska gå tillväga för att lösa den. I alla uppgifter får man fyra olika svarsalternativ och beroende på hur snabbt man hittar rätt lösning så kan man samla poäng, stjärnor, medaljer och utmärkelser. Det krävs för det mesta att man är någolunda läskunnig för att kunna förstå frågor och svarsalternativ.

king-of-math-2-storre-mindre

För att komma vidare till nästa bana får man inte ha fler än två felaktiga svar. Detta kan vara lite irriterande om man råkar köra fast på en viss uppgiftstyp och egentligen skulle tycka att nästa bana är betydligt lättare. Förhoppningsvis kan man dock inspireras till att vilja lära sig något nytt.

Via statistiksidan som symboliseras av ett diagram kan man gå tillbaka och se hur det har gått. Genom att gå in på tidigare spelomgångar eller missar kan man se vilka fel man gjort och via hjälpen se rätt svar och hur man skulle ha löst varje specifik uppgift.

Det går att stänga av visningen av tid så att man får obegränsat med tid på alla uppgifter. Poängmässigt gör det ingen skillnad och man kan ändra sitt val när som helst. Även om jag själv klarar alla uppgifter inom tiden tycker jag att det är ett stressmoment i sig att se hur snabbt tiden försvinner och jag föredrar därför att stänga av denna funktion. Jag upplever att appen blir mer barnvänlig när den är utan stress.

Appen är fri från externa länkar och det finns inte heller någon tredjepartsreklam eller möjlighet till köp inuti appen. Är man flera som vill använda appen kan var och en skapa en egen profil. Det finns inget tal men det går att växla från svenska till andra språk. Tröttnar man på bakgrundsmusiken eller tycker att den är stressig kan man stänga av den.

Min två äldsta barn på 8 och snart 11 år tycker att det här är ett riktigt roligt spel men det är samtidigt i svåraste laget för att de ska kunna klara alla uppgifter på egen hand. Den tydliga förklaringen till hur man går tillväga är en god hjälp men när det skulle räknas med både negativa tal och parenteser på nivå 45 ville min elvaåring inte riktigt vara med längre och har i dagsläget bara klarat ytterligare ett par banor med mig bredvid. Med lite extra tankeassistans på vissa av banorna tror jag dock att det är fullt möjligt för hen att så småningom nå kunganivån även om det kan bli tidskrävande.

Jag tycker det är mycket bra att det inte är poängen och därmed snabbheten som avgör när man klättrar i nivåskalan utan att man når nya nivåer enbart genom att klara uppgifterna. Tycker man det är viktigt att vara snabb kan man i stället sträva efter att samla medaljer och utmärkelser, varav många inte alls är så lätta att erövra. Vill man jämföra sina poängresultat med andra så finns det en koppling till gamecenter.

Sammantaget är King of Math 2 en mycket välgjord matematikapp som utmanar och ger bra träning på både huvudräkning och problemlösning. Jag uppskattar verkligen att det inte är vanliga matteuppställningar där man ska komma fram till vad som ska stå efter likhetstecknet, utan att man oftast måste tänka ett steg längre. Tack vare de tydliga exemplen och möjligheten att få en förklaring till hur man kommer fram till lösningen på varje enskild uppgift erbjuds bra förutsättningar att att lära sig nya saker. Jag vill därför ge King of Math 2 en fyra i betyg.

Jag rekommenderar King of Math till barn från 12 år på egen hand eller från 10 år med vuxen. För yngre barn som vill ha en rolig och varierad matteutmaning rekommenderar jag i stället King of Math Junior i vilken man själv kan välja kategori på uppgifterna.

Appen finns i en gratisversion för den som vill testa innan köp.

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller text på följande 12 språk: danska, engelska, finska, italienska, japanska, kinesiska, nederländska, norska (bokmål), ryska, spanska, svenska, tyska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   40 kr 8 okt 2022
  •   30 kr 6 maj 2021
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa King of Math 2 för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *