Lär barn grunderna om hur klockan fungerar med flera aktiviteter där man övar på timmar och minuter. Det finns många inställningsmöjligheter och svenskt tal.

”Interaktiva Vad är klockan?” är en ny app från GiggleUp, som tidigare skapat bland annat Buzz Me och Sagolabyrint. ”Vad är klockan?” är ett bra försök att göra inlärning av klockan till någonting roligt. Appen innehåller flera olika aktiviteter, spel och möjlighet att se vad klockan är just nu. Både som analog klocka och digital.

ANNONS:

vad-ar-klockan-meny

Appen har ett bra och tydligt utseende på den standardklocka som är förinställd. Där ser man både timmar och minuter tydligt. Men för barn som inte är så intresserade av klockan så går det att byta utseendet så att den får ett roligare utseende. Det finns klocka med tåg, blommor, månen, ett akvarium med fiskar, ett kugghjul m.m. En del av dessa klockor används med fördel om man vill öva på klockan utan sifferstöd eller med romerska siffror.

I huvudmenyn hittar man följande aktiviteter ”Ställ klockan”, ”Vad är klockan?”, ”Lägg pusslet”, ”Gör ett quiz”, ”Stanna klockan”, ”Lär dig klockan” och ”Utforska klockan”. De fyra första alternativen är de som är mest använda hemma hos oss.

vad-ar-klockan-meny2

I ”Ställ klockan” blir man instruerad, både via svensk text och tal, att ställa en analog klocka på en viss tidpunkt. I ”Vad är klockan?” får man se en analog klocka och skall ställa in samma tid på en digital variant. I ”Lägg pusslet” skall man pussla ihop olika analoga klockor. Det innebär att man placerar ut sekundvisare, minutvisare och klockans alla timmar på rätt plats. i ”Gör ett quiz” gäller det att lista ut vilken analog klocka, av fyra alternativ, som stämmer överens på den tidpunkt som efterfrågas i text och tal.

vad-ar-klockan-ovning

”Stanna klockan” är betydligt svårare än de andra aktiviteterna i appen. Här gäller det att stanna en analog klocka på en viss tidpunkt som efterfrågas. Man måste kunna klockan och har bara en sekund på sig att stanna klockan på rätt ställe, så detta kan vara svårt för målgruppen. Min 5-åring var inte i närheten av att klara av denna del, trots att vi valde den enklaste nivån.

I ”Utforska klockan” finns en analog klocka som man kan ändra själv. Den är förinställd på den aktuella tidpunkten och kan därför användas av barn som vill höra vad klockan är just nu.

Den sista delen, ”Lär dig klockan”, innehåller text som lär ut grunderna till klockan. Här finns information om hur timvisare och minutvisare fungerar, hur man rent metodiskt går tillväga när man vill veta vad klockan är, vad AM och PM (dag och natt) betyder samt vad orden ”hel”, ”över”, ”kvart i/över”, ”halvtimme” och ”fem i/över halv” innebär.

vad-ar-klockan-grunderna

Appen har en ytterligare del som förlänger livslängden. I alla aktiviteter där man kan svara rätt eller fel finns möjlighet att samla stjärnor. Får man fem stjärnor så får man välja en ytterligare fisk till sitt akvarium. Fiskarna i akvariumet kan man mata och man kan också släcka lampan så att de kan sova.

”Interaktiva Vad är klockan?” har många inställningar. Det går bland annat att välja om man skall kunna dra i timvisaren eller inte. Har man inte valt detta måste man snurra minutvisaren ett helt varv för att byta timme. Man kan också välja om uppgifterna man får skall vara mellan klockan 00:01 och 12:00 eller 00:01 och 24:00. Det första alternativet är bäst för nybörjare. En viktig inställning är val av svårighetsnivå. Detta bestämmer vilka tidsintervall man får i övningarna; 1 timme, 30 minuter, 15 minuter, 5 minuter eller 1 minut.

Min dotter och jag har suttit en hel del med den här appen och övat. Det som får henne att vilja fortsätta är dels att hon gärna vill lära sig klockan, och dels fiskarna i akvariumet. Hon tycker annars att övningarna i sig är ganska tråkiga. Det senare får som konsekvens att hon tyvärr inte vill sitta så länge med appen.

”Vad är klockan?” är en ganska omfattande och barnvänlig app. Den har många övningar, fina färger och bakgrundsmusik som går att stänga av. Det svenska talet är bra och uppmuntrande och vad jag kan se lär appen ut korrekt enligt svenska benämningar. T.ex. säger den ”Kvart i tolv” och inte ”Femton minuter i tolv”. Sammantaget är den här appen ett bra alternativ för den som letar efter en app som lär ut klockan.

Appen har varken reklam från tredjepart eller in-app purchase. Via inställningarna finns det externa länkar, bland annat till Facebook. Dessa är dock skyddade av barnlås.

Jag rekommenderar appen till barn från fyra år och uppåt. Betyg: fyra av fem.

Appen finns i en gratisversion för den som vill testa innan köp.

Det finns även en Android-app, men denna innehåller ännu inte något svenskt tal.

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande 14 språk: danska, engelska, franska, italienska, japanska, kinesiska, koreanska, nederländska, norska (bokmål), portugisiska, ryska, spanska, svenska, tyska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   30 kr 6 maj 2021

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Vad är klockan? för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

6 kommentarer

 1. Annika skriver:

  Min dotter, 5 år, tyckte att fiskarna i akvariet var det roligaste med hela appen. Hon hade ändå inte tålamod att sitta tillräckligt länge och öva klockan för att få ihop många fiskar. Hon tyckte att rösten som presenterade tiden pratade allt för långsamt och att det blev tråkigt. Den tvååriga sonen tyckte dock det var häftigt att lägga pussel, göra egen tågklocka och sätta timmarna på (med mammas hjälp) rätt ställe. Han var dock för liten för att förstå någon av delarna och kunna spela själv. Denna app kunde kanske användas i skolan som komplement och har många olika delar som övar klockan på olika sätt, men i längden blir den ganska enformig. Ingen klar favorit blan ”lära klockan” appar alltså men helt ok. Som förälder tyckte jag att appen var användarvänlig och hade trevlig och färgglad utformning.

 2. Michaela Sti skriver:

  Denna app har blivit en av favoritspelen för min dotter som är sex år. Hon gillar allra bäst quizen och att lägga pusslet. Däremot är ”stanna klockan” lite för avancerad för henne. Hon kunde inte klockan innan och efter en dag hade hon lärt sig hel och halv timme.

 3. Charlotta Wennström skriver:

  Den här lära-klockan-appen är något bättre än de jag tidigare provat eftersom den har ett belöningsmoment (välja fisk till sitt akvarium) efter ett visst antal rätta svar.
  Tyvärr upplever både min 4-åring och min 6-åring övningarna/
  minispelen som mycket tråkiga och lockas inte tillräckligt av att välja fiskar för att självmant återvända till appen.

  Jag tycker själv att minispelen är ok men inte särskilt intresseväckande eller nytänkande.

  ”Lära klockan”-delen kunde gärna ha varit uppläst och tillsammans med illustrationerna givit en enklare förklaring till hur klockan fungerar.

 4. druttasa skriver:

  Jag önskar att ”Lära klockan”-delen varit uppläst och innehållit mer bilder.
  Annars har just denna klockapp stora fördelar mot andra klockappar, som gör den bättre än andra på marknaden. Funktionen att ställa in svårighet känns som den skulle kunna förbättras en hel del.
  Min 5,5 åring gillade verkligen belöningssystemet med att få samla fiskar till akvariet. Han har helt klart lärt sig mer om klockan nu.

 5. Markus K skriver:

  Appen startar inte på iPad, os 13.2, så köp inte!

 6. Pappa Daniel skriver:

  Markus K: Appen är uppdaterad nu, så prova igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *