Dragonbox Algebra 12+ är en riktigt bra och pedagogisk app som lär ut ekvationslösning på ett roligt och lekfullt sätt. Appen tränar många olika algebraiska operationer, som parenteser, teckenbyte, division och faktorisering. Allt i formatet av ett klurigt spel med växande drakar.

Dragonbox Algebra 12+ är en vidareutveckling av den tidigare appen Dragonbox+, men man får här betydligt mer innehåll och en mer komplett introduktion till ekvationslösning. Det finns stöd för flera användare, 10 världar med 20 banor i varje, plus en helt ny ”sida B” där man kan träna ytterligare på ekvationslösning i 10 kategorier med mellan 8 och 31 uppgifter i varje. En riktigt omfattande app alltså!

ANNONS:

DragonBox 12

Spelet har ett riktigt bra och intuitivt upplägg, som gör att man kan lära sig alla operationer helt utan förkunskaper. I varje värld finns ett drakägg, för att kläcka detta och få sin drake att växa behöver man klara de olika banorna. Förutom detta kan man även samla ihop tre stjärnor på varje bana, om man löser ekvationen på ett så snyggt sätt som möjligt (så få operationer som möjligt och samtliga uttryck maximalt förenklade). Draken tycker att det är mumsigt med förenklade uttryck och säger då ”Yum!”, medan man får ett ”Usch!” för varje uttryck som hade kunnat förenklas ytterligare. Extra kul är om man lyckas lösa ekvationen med färre operationer än angivet, man får då en speciell utmärkelse ”Better than possible” (vilket min åttaåring tyckte var underhållande).

DragonBox 12

Spelet börjar med att man har olika kort med symboler på, och ska få kortet med en magisk skimrande låda ensam på ena sidan. Man får nya förmågor med regelbundna mellanrum, för att kunna lösa svårare och svårare banor. De introduceras på ett enkelt och lekfullt sätt, och kan sedan kombineras beroende på uppgift. När man kommer längre i en värld börjar figurerna på korten ersättas av siffror och bokstäver, och lådan ersätts av x. De sista banorna i varje värld innehåller endast bokstäver och siffror, och liknar därför riktiga ekvationer.

DragonBox 12

På ”sida B” kan man sedan träna på ekvationer som motsvarar de olika förmågor man lärt sig, även här kan man samla stjärnor.

DragonBox 12

DragonBox 12

Jag har provat denna app med min femåring och min åttaåring. Femåringen klarade de första världarna på egen hand, och ville sedan sitta tillsammans med mig och göra resterande världar för att se alla drakar kläckas och växa. Åttaåringen (som är väldigt logiskt begåvad) klarar sig åtminstone fram till åttonde världen innan han tycker att det börjar bli lite för svårt och vill ha hjälp. Han har dessutom blivit närmast besatt av att få samtliga stjärnor, vilket ger en extra utmaning. Det är verkligen riktigt avancerade ekvationer man klarar att lösa när man kommit så långt, och att ett så litet barn ändå klarar det visar verkligen hur pedagogisk och bra denna app är (även om åldern för när man klarar hela spelet givetvis skiljer sig åt från barn till barn). Jag ser även en revanschmöjlighet i detta spel för de föräldrar som aldrig riktigt förstod sig på det här med ekvationslösning i skolan, här är er chans att briljera!

Appen har flera olika språk att välja mellan, bland annat svenska. Översättningen är hyfsad, men vissa begrepp är inte översatta alls. Jag tycker dock inte att detta har någon stor betydelse när man använder appen. I inställningarna kan man förutom språk även välja volym på bakgrundsmusik och ljudeffekter. Från förstasidan finns en liten symbol för att nå en undersida med länkar till utvecklarens hemsida och App Store, men dessa når man inte inifrån appen när man spelar. Det finns ingen reklam eller köp inuti appen. Dragonbox Algebra 12+ finns till iPhone, iPad och Android, vi har provat på iPad.

Det här är en riktigt bra app, som får en klar femma i betyg. Spelifiering av skolämnen i sin bästa form. Ett måste för matematikintresserade barn (och föräldrar!), men också en riktigt bra app för att introducera algebra i skolan. Jag rekommenderar appen från ca 7 år för matteintresserade barn (även om de troligen inte klarar alla banor), sitter man bredvid som vuxen så tycker jag att den fungerar från ca 5 år. Men den huvudsakliga målgruppen är äldre barn och ungdomar, enligt utvecklaren ca 12-17 år.

Appen finns i en gratisversion för den som vill testa innan köp. Dock endast för iOS än så länge.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller text på följande 24 språk: baskiska, danska, engelska, estniska, finska, franska, galiciska, italienska, japanska, kinesiska, koreanska, litauiska, nederländska, norska (bokmål), polska, portugisiska, rumänska, ryska, serbiska, spanska, svenska, turkiska, tyska, ungerska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   269 kr 30 nov 2022
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.
Amazon Appstore
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Dragonbox 12+ för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

5 kommentarer

  1. Lotta skriver:

    Detta ÄR en helt suverän och snygg app på många vis. Den är både väldigt pedagogiskt upplagd (både min 5-åring och 7-åring) klarar sig ganska långt på egen hand. I början tyckte de att det var spännande att se Draken växa men ganska snabbt blev ändå uppgifterna för repetitiva i jämförelse med den ändå ganska modesta belöningen och de tröttnade.
    Det är inte hela världen tycker jag eftersom den här appen enligt min mening ändå inte lär ut ekvationslösning till små barn som inte förstår att de lär sig det. Jag anser att man bör vara införstådd med vad ekvationslösning innebär och lärt sig reglerna. Annars blir många av ”makten” i appen ologiska. Man förstår inte varför man måste göra på ett visst sätt ena gången och på ett annat sätt i nästa. När jag själv spelar banorna blir jag förvirrad ibland (minns inte alla regler så här 35 år senare :)) när jag inte förstår vilken regel just den banan syftar på, och förstår då inte varför jag måste göra på ett visst sätt.
    Så min slutsats är att som tidsfördriv för yngre barn är den inte tillräckligt lockande och jag tror inte att den kommer att lära dem ekvationslösning utan att de märker det. Som övningsspel för äldre barn som kan göra kopplingen till ”vanliga” ekvationer tror jag den är MYCKET bra!!!
    Skall tillägga att den nog också bör spelas på surfplatta. På iphone som jag har blir det svårt att utföra flera av åtgärderna då det är så smått så det blir något helt annat än jag tänkt mig ibland.

  2. Jane skriver:

    Jag och min 7-åring har testat denna fantastiska app. Rolig och lärorik, jag har rekommenderat den till mina elever på högstadiet som har svårt med matte. Funkar bra för en stor åldersgrupp, 7-åringen klarat sig till nivå 3 med väldigt lite hjälp och vill spela varje dag.

  3. Christel skriver:

    Tyvärr faller den inte de Ma/no 7-9 lärare i smaken som har fått testa den. De menar att den inte fyller någon funktion då den inte ger någon verklig förståelse för hur algebra fungerar. Den lyfter inga begrepp eller ger någon förklarande text till vad man gör, vad som händer. Detta saknar även jag. Hade detta funnits med hade appen i mitt tycke blivit mer användarvänlig, om tanken är att den ska stödja kunskapsutvecklingen. Jag har valt att titta på denna appen ur ett lärarperspektiv, med fokus på barn 11+.

  4. Ingela skriver:

    Efter att ha läst beskrivningen av appen blev jag väldigt intresserad och tänkte att denna skulle passa bra till min son som nyss fyllt 8. Min tanke var inte att han skulle sitta ensam med appen och ”bara spela” utan denna appen skulle vi ”göra” tillsammans. Vi samtalar om de olika momenten och har en trevlig men också lärorik stund tillsammans. Han frågar mig gärna om vi ska spela Draken tillsammans och har vid flera tillfällen använt appen. Jag kommer inte själv ihåg allt om ekvationer eftersom det var så länge sen men man kan testa sig fram i appen och det är spännande och se om vi kan klara det på rätt antal försök för att få tre stjärnor. Vi gillar appen!! Men tycker att en vuxen bör sitta med för lärandets skull. Många ”varför”-frågor dyker upp och då är det bra om en vuxen kan förklara.

  5. Maria Mellqvist skriver:

    Jag bestämde mig för att testa appen ur två perspektiv, dels som vuxen men också i en åk 4. Jag startade själv för att förstå vad/hur man skulle göra. När jag startade denna app var jag mycket nyfiken på vad som skulle bli eftersom ekvationer inte har varit mitt starkaste kort.
    Jag måste erkänna att jag inte kommer ihåg alla regler som finns runt ekvationer så jag använde mig av logik för att lösa ut en del banor men jag har ännu inte kunnat lösa ut alla banor fast jag har försökt ett flertal gånger.
    I början är det ganska simpla ekvationer men de blir rätt snabbt avancerade. Jag har använt appen i åk 4 och de tyckte att den var lätt och roligt till en början men det blev ganska snart svårt och några tappade intresset. En del av eleverna har mer tålamod och de fortsatte att jobba men nu tillsammans med diskussioner kring hur man skulle lösa ut banan och få den magiska kistan ensam på sin sida av spelplanen. De delade med sig av lösningar till varandra.
    Jag tror dock att för att förstå och tillämpa regler för ekvationer bör man ha kommit upp i årskurserna 5-6 kanske till och med åk 7.
    Det jag saknar är dock en förklaring till vad man har lärt sig – regler, begrepp etc.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *