Efter en timmes spelande av ”DragonBox 5+” så kan barn lösa avancerade ekvationer

”DragonBox 5+” heter en smått fantastisk app från det norska företaget We Want To Know. Appen, som är av pusselkaraktär, ger en förståelse för hur man löser ekvationer utan att man ens förstår att det är det man gör. Oavsett om man hatar eller älskar matematik kan man ha roligt med detta spel. Det finns därmed en chans att appen kan bidra till att skapa en en positiv attityd till matematik. Spelet kräver inte några förkunskaper.

ANNONS:

Spelet består av två sidor fyllda med olika slags kort, bland annat ett kort som föreställer en magisk box. Boxen skimrar. Målet är att boxen skall vara själv på den ena sidan. Med andra ord gäller det att få bort de andra korten från den sida där boxen finns. För att lyckas finns det en mängd regler som man skall känna till. Men reglerna introduceras en efter en och i en lagom takt. Man får aldrig känslan av att man måste lära sig reglerna för att klara spelet.

För oss som redan kan lösa ekvationer är det uppenbart att den magiska boxen motsvarar att hitta lösningen för x. Men i spelet lär man sig detta via spelets regler och inte genom att matematiska koncept. Det är först senare som nummer, bokstäver och matematiska symboler börjar att dyka upp. Ju fler nivåer man löser, desto större blir draken och man blir även belönad med stjärnor.

Appen har instruktioner på svenska, men inte något tal. Den svenska översättningen är inte så bra, men den fungerar. Appen är ganska intuitiv så egentligen är det bara när man startar som instruktionerna har störst betydelse. Jag kan dock ändå rekommendera att man som vuxen spelar med sitt barn, eller att man använder den i skolmiljö. Där passar den nog extremt bra. Utvecklaren kommer att lägga till stöd för flera användare i en kommande uppdatering.

”DragonBox 5+” är en app som man verkligen lär sig något av. Men ur barns perspektiv är det bara ett nytt slags pussel. Genom att spela under en enda timme lär man sig avancerade ekvationer!

Min knappt 5-åriga dotter spelade några banor och greppade snabbt hur det fungerade. Tyvärr har hon inte hunnit testa appen någonting mer sedan dess. Men hon frågade mig vad syftet var med att korten på andra sidan av boxen blev kvar. ”Vad är de bra för?” Just detta är väldigt svårt att förklara och jag tror att det är just det som är negativt med appen, om man skall hitta något sådant. ”DragonBox 5+” lär ut en massa olika spelregler, men den förklarar inte varför reglerna finns. Det är egentligen först när man förstår syftet med spelreglerna som man kan tillämpa sina kunskaper i verkligheten. Har man spelat ”DragonBox 5+” så har man dock en väldigt bra grund att stå på när man så småningom skall lära sig förstå syftet med reglerna.

”DragonBox 5+” är uppbyggd som ett spel, med olika nivåer och banor samt med stjärnor och växande drakar som belöningar. Jag tror att upplägget fungerar för många barn, men förmodligen hade livslängden blivit ännu bättre om belöningarna hade förstärkts ytterligare. Jag tror tyvärr att det finns en risk att en del barn upplever spelet som tråkigt.

Det enda jag saknar i appen, förutom bättre belöningar, är en möjlighet att spela om starta om den bana man är på med ett enda knapptryck.

Utvecklaren rekommenderar appen till barn från 8 år och uppåt. Det tror jag är en bra rekommendation. Men spelar man med sitt barn kan barnet vara betydligt yngre. Här är en film där en 5-åring och en 8-åring löser uppgifterna tillsammans.

Betyget blir en stark 4:a av 5.

DragonBox 5+ finns även för OS X.

Uppdaterat den 19 maj 2013
Nu finns en mer omfattande och mer spelifierad utgåva av appen Läs recension av Dragonbox 12+ här!

Här är en trailer för appen:

Språkfakta

Denna app innehåller text på följande 25 språk: baskiska, danska, engelska, estniska, finska, franska, galiciska, grekiska, italienska, japanska, kinesiska, koreanska, litauiska, nederländska, norska (bokmål), polska, portugisiska, rumänska, ryska, serbiska, spanska, svenska, turkiska, tyska, ungerska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   55 kr 6 maj 2021
Google Play Store
 • Inga prisförändringar de senaste åren.
Amazon Appstore
 • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa DragonBox 5+ för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

3 kommentarer

 1. Jag är matematiklärare på gymnasiet och har nu testat appen halvvägs med min 4-åring. För honom var det en helt okej nivå om jag som vuxen satt med och läste instruktioner och gav tips, men appen passar nog för alla åldrar i utbildningssystemet. Jag håller helt med recensionen om att det är ett ypperligt sätt att lära sig ekvationslösningens procedurer, men att det ger mycket lite förståelse för vad ekvationer är och hur de fungerar. Men det är ju en bra början – är man trygg med hur ekvationer ska lösas så bör det bli lättare att senare lära sig varför man gör som man gör.
  Nu ska vi klara de sista kapitlena och sedan ska han få ett par ekvationer på papper. =)

 2. Elin skriver:

  Jag har en sjuåring som är väldigt logiskt begåvad men som ogillar skoluppgifter och är svår att motivera (något frustrerande för en förälder). Han gillar heller inte vilka spel som helst. Men detta satt han med från början till slut och vill nu spela om banorna. Ett fantastiskt betyg från en kräsen sjuåring. Belöningsmomentet med drakar som kläcks och växer är perfekt för åldersgruppen (inte för barnsligt men ändå spännande). Det gav oss också chans att prata lite om ekvationer och matte på ett positivt sätt.
  I början märks inte matten så mycket men i sista kapitlet försvinner rutorna och det blir riktiga ekvationer, vilket jag tycker är jättebra. Jag skulle gärna se att de la till ytterligare ett kapitel med högre svårighetsgrad, men är väldigt nöjd med appen redan nu.
  Jag provade den även med min yngre son som snart fyller fem, men det märks att han ännu är lite för ung för att uppskatta konceptet. Jag tror att den passar bäst i klass 1-6 ungefär.

 3. Johan Sölve skriver:

  Dragonbox är ju helt fantastiskt. Båda barnen 6 och 10 år satt klistrade hela kvällen sida vid sida på var sin apparat och hjälptes åt när det behövdes. 6-åringen var faktiskt snabbare på några av övningarna. Efteråt avslöjade jag att de egentligen övat på matte och ekvationslösning och att de på en kväll nästan kommit längre än en annan var på högstadiet. ”VA?!”. Ett gäng appar av den här kalibern och alla teoretiska ämnen i grundskolan bör kunna klaras av på något år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *