För den som gillar Mystery Math Town från Artgig är Mystery Math Museum ett säkert kort. I båda samlar man siffror och löser matteuppgifter och största skillnaden är att man i Mystery Math Museum även kan välja det fjärde räknesättet division.

Mystery Math Museum utspelar sig i mattestadens åtta museum med olika temainriktningar och det gäller att hjälpa det lilla spöket att samla trollsländor och mynt. För att kunna förflytta sig mellan museernas olika rum måste man placera in passande tal i olika matteuppställningar. Summan och räknesätten givna och det gäller att samla ihop tal runt om i museerna och placera in dem så att uppställningarna stämmer. Ibland finns det mer än en lösning på problemen och placerar man in fel tal är det bara att försöka igen.

ANNONS:

mystery-math-museum

mystery-math-museum-i-museum

Har man inga tal som passar får man helt enkelt välja en annan väg eller leta upp fler siffror. I början finns ofta rätt tal i samma rum men längre in i spelet kan man behöva gå både fram och tillbaka för att hitta passande tal. Skulle man köra helt fast kan man vid tre tillfällen använda en livboj som öppnar dörren utan att man behöver svara.

I första museet som är ganska litet ska man hitta två trollsländor och därefter ökar svårighetsgraden genom att museumen får fler och fler rum och antalet saker som ska hittas ökar. När man samlat ihop alla eldflugor i de första två husen börjar det slumpvis dyka upp ett mynt på avklarade hus. Myntet representerar en andra del i spelet där man ska samla mynt på samma sätt som trollsländorna för att förtjäna totalt 27 tavlor. Tavlorna samlas i galleriet och berättar där på engelska en del av människornas historia.

Bakgrundsmusiken är lugn och stämningsfull och går att stänga av om så önskas. Genom att trycka på saker runt om i rummen kan man även belönas med tillhörande ljudeffekter och kommentarer från personerna på tavlorna.

Det går att skapa flera olika profiler med individuella inställningar. Förutom att välja valfri kombination av talområden och räknesätt går det bestämma om tärningar och streck ska finnas med som variation till en del av talen. Inställningarna går att justera när som helst under spelets gång vilket är perfekt om man behöver ändra svårighetsgrad eller kanske ta ett räknesätt i taget.

mystery-math-museum-installningar

Mystery Math Museum innehåller ingen tredjepartsreklam eller in app purchase. För att komma vidare till artgigapps övriga appar måste man hålla inne knappen en stund.

Min sjuåring och nioåring har fått skapa varsin profil med anpassad svårighetsgrad. Femåring är däremot inte riktigt redo för upplägget att så att säga hitta frågan och inte svaret. Enligt de stora är detta en riktigt rolig och lagom klurig matteapp som de gärna återkommer till. Det är spännande att leta och ta sig fram i museerna och detta lockar dem till fortsatt spelande och därmed matematikträning. Ju mer de har använt appen desto lättare har de haft att hitta rätt tal. Min sjuåring tänker gärna högt och det är riktigt spännande att höra hur hon resonerar sig fram till svaren och drar viktiga slutsatser som visar på att hon förstår matematiska samband. ”Det är minus – då måste det första talet vara större än svaret.”

Spelets andra del i form av tavelutmaningen och myntinsamlandet har inte riktigt lockat barnen utan deras mål har främst varit att samla trollsländor och därmed ta sig igenom alla hus en gång, vilket dock inte är gjort i en handvändning. Gissningsvis så hade det varit mer motiverade att även samla alla mynt om de hade förstått vad tavlorna man får i belöning har att berätta.

Mystery Math Museum tränar utan tidspress de fyra räknesätten och många andra viktiga matematiska förmågor. Det gäller att vara både uppmärksam, logisk och gärna ha eller skaffa sig någorlunda god rumsuppfattning i takt med att museerna blir allt större. Genom att det inte frågas efter summan utan talen som ska stå före likamed tecknet så krävs det att man tänker till lite extra och detta skapar en djupare förståelse för olika matematiska samband.

Förutom upplägget i sig som ger en hög spelkänsla, så är en av Mystery Math Museums starka sidor de goda inställningsmöjligheterna. Betyget blir en fyra.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: engelska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   45 kr 6 maj 2021
  •   50 kr 3 okt 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Mystery Math Museum för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *