I Math Bingo kan barn öva på huvudräkning i de fyra räknesätten och samla Bingo Bugs.

Math Bingo är en app för att öva på huvudräkning i de fyra räknesätten – addition, subtraktion, division och multiplikation. Man kan välja ett av räknesätten, eller få alla mixade på samma spelplan. Spelidén är att man får upp en bingobricka med siffror, och ett tal att räkna ut högst upp. När man trycker på rätt svar på sin bingobricka placeras en ”Bingo Bug” (ett bingokryp) där. Det gäller att få bingo, det vill säga en hel rad med kryp. Gör man detta tillräckligt snabbt och får highscore får man en belöning i form av en egen Bingo Bug till sin samling (det gäller alltså att hela tiden förbättra sig). Poängen räknas ut genom tiden det tar att få bingo plus två extra sekunder för varje felaktigt svar. Får man fem felaktiga svar i rad så avslutas spelet, så det går inte att chansa.

ANNONS:

För att förstärka belöningsmomentet och motivera till att samla fler Bingo Bugs ser de olika ut, man kan leka med dem (trycka på dem så att de hoppar och låter) och det går också att spela ett spel, Bingo Bug Bungee, med de Bingo Bugs man samlat ihop. I detta spel ska man samla så många guld- och silvermynt som möjligt genom att skjuta krypen med slangbella, vilket förstås blir lättare ju fler Bingo Bugs man har.

Appen riktar sig till lite större barn, ca 6-12 år, och för dem tror jag att denna typ av belöningssystem passar bra. De äldre barnen kan tänka i flera steg och vill inte ha lika översvallande och direkta belöningar som mindre barn, eftersom det kan upplevas som barnsligt. Det är också ganska svårt att samla ihop alla pengar vilket gör appen mer långlivad (vem vill inte slå highscore liksom?).

Min son som är sju år gillar att använda appen, främst för addition på enklaste nivån. Han klarar även subtraktion och multiplikation medan division fortfarande är för svårt. Till saken hör att han är ganska bra på att räkna för sin ålder, så den egentliga målgruppen är nog något äldre barn. Med tanke på svårighetsgraden så tror jag att appen generellt kan vara relevant för barn i årskurs 1-6, eventuellt även högre (på de svåraste nivåerna i multiplikation och division är det en utmaning även för de flesta vuxna).

Appen är på engelska. Det är i och för sig inte mycket text, utan det är framförallt för att komma igång och skapa en användare som barnet kan behöva lite vuxenstöd. Det finns stöd för flera användare, vilket är bra eftersom varje barn kan samla sina egna Bingo Bugs. Eftersom man kan ha hela 30 användare fungerar appen bra även om en hel skolklass delar på en iPad. Det går att välja svårighetsnivå mellan 1 (easy) och 3 (hard). Jag upplever ingen dramatisk skillnad mellan de olika nivåerna men detta ger ändå en längre användningstid och större möjlighet till individuell utformning om den exempelvis används i skolundervisning. Appen är universell (fungerar både på iPhone och iPad). Jag har testat på båda, och den fungerar bra oavsett vilket man väljer.

Spelet har ganska irriterande musik (för en vuxen), inte under själva räknandet men i menyerna och när man leker med sina Bingo Bugs eller spelar Bingo Bug Bungee. Det verkar inte gå att stänga av musiken utan att också stänga av ljudeffekterna. Men för barnen själva är det troligen inte så irriterande med musiken (inte för min son i alla fall).

Det finns externa länkar till spelutvecklarens andra appar i App Store, dessa är dock barnsäkrade. Det går dock att radera high scores och användare, det är förhållandevis väl dolt men har ingen direkt barnspärr. Troligen är detta för att appen riktar sig till äldre barn men jag tycker ändå att det vore bra om man kunde låsa möjligheten med en kod eller liknande.

Jag tror att denna app i hemmiljö passar bäst till barn som redan är ganska bra på eller tycker om att räkna. I skolan passar den bra för att träna på huvudräkning på ett mer lustfyllt sätt. Den känns väldigt pedagogisk och välanpassad för användning i grundskolan, bland annat genom att man inte får ha för många felaktiga svar i rad och att man hela tiden vinner på att förbättra sitt resultat.

Min sjuåring tycker att den är värd en fyra i betyg. Jag håller med, men det är en stark fyra på gränsen till femma. Hade det inte gått att radera profiler och high scores så lätt och gått att stänga av musiken hade det blivit en femma.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   30 kr 6 maj 2021

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Math Bingo för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

3 kommentarer

 1. Britt-Marie Richardsson skriver:

  Math bingo har jag använt i en tvåa och den var omtyckt.Lätt att använda.
  Mvh B-M

 2. lillasara skriver:

  Jag håller med om det mesta i recensionen, med tillägget att den funkar finfint också för yngre barn som börjat räkna! Min femåring har lekt/spelat med denna i ett år ungefär och tycker i perioder att den är jättekul!!!

  Han använder mest addition i den enklaste nivån och klarar då att spela själv. Han bryr sig inte om poängen och det är trevligt att han ändå får belöning i form av nya bugs till bungeen och ibland kör han bara bungee vilket förstås inte blir lika pedagogiskt.

  För de yngre barnen är det lite komplicerat med alla val som finns när man startar appen, till en början var jag tvungen att lotsa rätt varje gång han startade.

 3. F Öhman skriver:

  Våra åttaåringar får köra med den här en stund de dagar de inte har läxa i skolan, eller rättare sagt, om den ene har läxa så får den andre köra lite Mattebingo under läxdags. De tycker den är ganska rolig och det är inga protester över denna form av extra ’hemläxa’.

  För sju kronor tycker jag det är ett givet köp. Vem vill inte att barnen skall öva lite på huvudräkning? För under tian så får man ett spel/program där man på ett lättsamt sätt kombinerar nytta med nöje.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *