I Mystery Math Town får man i ett lugnt tempo utforska mattestadens hus och samla eldflugor och mynt. Runt om i husen plockar man upp siffror som man placerar in på rätt plats i matteuppställningar, vilka gör det möjligt att öppna dörrar och fönster.

Mystery Math Town är ett småklurigt mattespel med hög spelkänsla. Spelet går ut på att man ska leta upp ett antal eldflugor som gömt sig runt om i husen i staden. För att kunna ta sig igenom dörrar och liknande i husen måste man svara rätt på olika matteuppgifter. För att kunna göra detta måste man under spelets gång samla ihop de tal man behöver för att lösa uppgifterna.

ANNONS:

I matteuppgifterna är summan och räknesätten givna och det gäller att använda uppsamlade tal och placera in dem så att uppställningen stämmer. Man har obegränsat med tid och placerar man in tal som inte passar in åker dessa tillbaka och man får göra nya försök med andra.

Mystery Math Town

Mystery Math Town

Har man inte rätt tal för att lösa en uppgift får man välja en annan väg eller gå och leta upp de tal som behövs. Tycker man att en uppgift känns helt omöjligt har man under spelets gång totalt tre livlinor som man kan använda för att ta sig igenom en dörr utan att behöva svara rätt på frågan.

När man samlat ihop alla eldflugor i de första två husen börjar det slumpvis dyka upp ett mynt på avklarade hus. Myntet representerar en andra del i spelet där man ska samla mynt på samma sätt som eldflugorna för att förtjäna totalt 27 tavlor. Tavlorna samlas i galleriet och berättar där en del av människornas historia. Även tavlorna i husen har många roliga saker att säga om man trycker på dem.

Allt tal och text är på engelska men det krävs inga engelskakunskaper för att kunna spela Mystery Math Town.

Det går att skapa flera olika profiler med olika val av avatar och svårighetsgrad på uppgifterna. Förutom att välja talområden och räknesätt (addition, subtraktion, multiplikation och division) går det bestämma om tärningar och streck ska finnas med som variation till en del av talen. En väldigt bra sak med Mystery Math Town är att det går att justera svårighetsgraden när som helst under spelets gång om det visar sig att man valt för lätt eller för svår nivå.

Mystery Math Town

Svårighetsgraden ökar även stegvis genom att fler saker ska hittas samtidigt som husen blir större med fler rum och gångar lite kors och tvärs att ta sig fram igenom.

Mystery Math Town innehåller inte reklam eller in app purchase. Den är även fri från externa länkar.

Mina tre äldsta barn på fyra, sex och åtta år har testat Mystery Math Town på ipad och med individuella svårighetsinställningar så passade den perfekt för de två äldsta. De tyckte det var kul och till synes lagom klurigt att försöka hitta alla rum. Sexåringen fick fundera en hel del och räknade på fingrarna för att komma fram till vilka tal som passade in så för henne var det lagom att ta en liten del i taget för att sedan glatt fortsätta vid nästa tillfälle. För den yngsta på snart fem år var det däremot för svårt att behöva utgå ifrån svaret, men med min hjälp tyckte hon att det var kul att placera siffror och gå runt och leta eldflugor och mynt.

Barnen insåg snabbt att personerna på tavlorna hade kul saker att säga, vilket resulterade i att jag stundtals fick agera översättare. Det hade varit riktigt kul om det funnits svenskt tal i och med att denna del kan bidra till att göra spelandet extra lustfyllt.

Jag tror att Mystery Math Town kan ha en riktigt lång livslängd om barnen antar utmaningen att samla alla tavlor. Det är stor variation på uppgifterna och mynten har olika placering även om man letar efter dem i samma hus flera gånger om. Det hade dock inte skadat med fler hus eftersom det inte känns riktigt lika spännande när man går in i samma hus för femte gången innan man är helt klar.

Jag gillar den här typen av appar som lyckas kombinerar matematikträning med en lekfull spelupplevelse. Fokus ligger inte på att man ska svara rätt på en massa uppgifter under tidspress, vilket mina barn möts tillräckligt av i skolan. I stället gäller det att tänka till kring vilka möjligheter som finns med det man har och det bör rimligtvis utveckla det logiska tänkandet, vilket jag tycker är den viktigaste delen i matematikinlärningen. Kombinationen av flera olika räknesätt på samma gång gör att det krävs en rejäl tankeinsats.

Tack vare att det går att anpassa svårighetsgraden kan jag rekommendera Mystery Math Town från 6 år.

Svensktalande tavlor och en mer varierad tavelutmaning hade kunnat ge den högsta betyg men i nuvarande form får den en fyra.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Och här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: engelska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   45 kr 6 maj 2021

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *