Räkneråttan är ett spel där man kan öva på siffrorna noll till tio, addition, subtraktion och större/mindre än

Räkneråttan är en ny matematik-app från svenska företaget BoaNeo. Appen har svenskt tal och i appen kan man lätt även byta till flera andra språk. Man kan också välja att få skånska.

ANNONS:

I den här appen finns 6 olika nivåer där man, genom siffror och mynt, kan öva på grundläggande matematik. Man övar på siffrorna noll till nio, addition, subtraktion och större/mindre än. Varje nivå består av fyra delmoment med fem övningar vardera. Totalt finns det alltså 120 övningar.

Första övningen går ut på att man ser en hand med en siffra. På skärmen finns det en massa mynt och det gäller att lägga rätt antal mynt i en kappsäck. Varje gång man klarar en övning får man en grön prick som belöning. Gör man fel förlorar man den gröna pricken. Efter en stund blir det snäppet svårare. På handen ser man då ett antal mynt och på skärmen finns det en massa siffror. Det gäller att lista ut vilken siffra som är rätt. När man klarat en hel nivå (20 övningar) får man en medalj och går vidare till nästa räknesätt.

Då och då kommer det en råtta in på skärmen. Om man inte trycker på honom inom några sekunder så stjäl han en grön prick.

Appen har trevlig bakgrundsmusik. Men musiken gör att det är svårt att höra vad den svenska rösten säger. I Inställningar-appen går det att stänga av musiken helt men jag hade nog önskat att musiken bara var lite tystare. Stänger man av musiken blir spelet lite tråkigare.

I Inställningar-appen kan man även stänga av att råttan stjäl gröna prickar och se statistik över hur många rätt/fel ens barn har på olika övningar. Här går det även att nollställa.

Jag gillar den här appen för den är pedagogisk och genomtänkt. Den är dessutom intuitiv och innehåller varken reklam eller i-app-köp. Belöningsmomenten med gröna prickar och medaljer är bra men jag tror inte att de riktigt räcker till för att motivera barn att ta sig igenom 120 övningar. Mer applåder, jubel och animationer hade varit bra. Jag önskar även att rösten hjälper till att räkna när man lägger mynt i kappsäcken.

Råttan är ett trevligt inslag som gör appen lite roligare. Den skapar dock ett litet stressmoment eftersom det gäller att trycka på den så snabbt som möjligt. Det går som sagt att stänga av råttan i Inställningar-appen, om man vill. Men den försvinner inte helt. Den enda skillnaden blir att den slutar stjäla gröna prickar. Stressmomentet kvarstår alltså.

Sammantaget är det här en bra pedagogisk app med stora möjligheter. Hållbarheten hade blivit längre om det funnits bättre belöningar och mer variation. Nu känns den mer passande för barn i förskola och skola.

Jag rekommenderar Räkneråttan till barn mellan 4 och 8 år. Utvecklarens rekommendation är från 6 år.

Betyget blir 3 av 5.

Uppdaterat den 6 februari 2012
En uppdatering av Räkneråttan finns nu ute och utvecklaren har förbättrat många saker som jag tipsat om. Det går nu att stänga av råttan helt. Grafiken är snyggare och belöningarna bättre. En röst räknar med när man stoppar mynt i väskan. Musiken går att skruva ner så att man hör rösten tydligare.

Jag höjer betyget till 4 av 5.

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande sju språk: danska, engelska, finska, franska, norska (bokmål), svenska, tyska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   25 kr 4 okt 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Räkneråttan för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

3 kommentarer

 1. Ewa skriver:

  Appen går inte att börja om på så man kan ta bort ljudet (vilket är trist i längden). Då kan man inte heller ändra råttan!
  / Ewa

 2. Pappa Daniel skriver:

  Ewa: För mig gick det bra att ändra detta i inställningarna. Observera att du måste gå in i Inställningar-appen.

 3. Bengt Mattsson skriver:

  Hej

  Det första jag reagerade på som hörselskadad var musiken, utmärkt att den går att sänka. Ovanligt med ”skaunska”, har aldrig stött på en app med dialekt tidigare.

  Bengt -52

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *