Mathlandia är en stilren och enkel app som kan få yngre barn intresserade av matematik. Med hjälp av färgglada utomjordingar lär man sig siffrors värde och att använda dem i enkla uträkningar. Appen utgår från det mest grundläggande, att känna igen siffrorna 1-10 för att i slutet ha utvecklat förmåga att göra mindre uträkningar med räknesätten subtraktion och addition.

Mathlandia är skapat av PopAppFactory. Inuti programmet finnar man sex stycken olika minispel där man tränar på nummer, storleksordna siffror, antal samt enkel addition och subtraktion (plus/minus) upp till 10. Spelet har ett genomgående tema med små färgglada utomjordingar och andra söta figurer.

ANNONS:

Mathlandia

Det första spelet visar olika siffrors betydelse, från 1-10. Efter att man löst uppgiften flyttas man direkt vidare till nästa minispel där man ska storleksordna siffrorna 1-10. I det tredje spelet får man se ett landskap med 10 olika figurer och av olika mängd. Genom att trycka färgläggs figurerna och när man hittat alla av en figur så kommer rätt siffra in på skärmen. Figurerna finns i antalet 1-10. Man kommer direkt vidare till del 2 där man istället ska föra in rätt nummer in i en svartvit bild, fram till rätt figurer som som då automatiskt visas i färg.

Mathlandia

Mathlandia

I de tre sista minispelen får man prova på enkel addition och subtraktion. Först genom att utgå från en utomjording och sedan addera en och en upp till tio för att sedan subtrahera hela vägen ner till ett.

De sista och mest avancerade spelen utgår inte från ett utan här får man addera och subtrahera med olika antal. Man får trycka på antalet figurer som syns på skärmen. En rymdfarkost släpper sedan ner några figurer till som ska tryckas på. Efter det ska sedan alla figurer som syns på skärmen tryckas på igen och då har man det rätta svaret. I subtraktionsspelet tar istället rymdfarkosten med sig några av figurerna och man får räkna ihop de figurerna som finns kvar.

Mathlandia

Det går fort och lätt att komma igång med appen. Efter det första spelet förs man automatiskt vidare till nästa spel. Spelet är inbjudande även för de allra minsta, som med lätthet klarar av att utföra det första minispelet (nummer). För min tvååring blir det i de fortsatta spelen mest en gissningslek, dock en rolig sådan.

Min femåring klarar att själv spela de första fyra minispelen men när man kommer in på de två sista behöver han hjälp för att förstå. Saknar då lite utförligare instruktioner till spelaren, som till exempel i spelet nummerordning där detta ges genom pratbubblor med små bilder.

Appen innehåller ingen musik men en svensk berättarröst som talar tydligt och långsamt så att även de allra minsta ska hinna uppfatta det. Mathlandia är fri från in-app purchase och reklam från tredje part. Via appens förstasida når man reklam för företagets egna appar, den ligger dock bakom ett bra barnlås. Det finns inte så många inställningar att göra. Inuti appen går det att välja tal på andra språk än svenska och det finns en volymkontroll för berättarrösten.

Jag tycker att finns mycket i Mathlandia som är bra och den är väl värd att använda. Jag rekommenderar den framförallt till barn mellan 4 och 6 år. Yngre barn kan ha glädje av de första delarna, men det blir snabbt lite för svårt. De färgglada och gulliga figurerna gör dock att det förmodligen är de yngre barnen känner lust till fortsatt spelande. För lite äldre barn blir appen snabbt tråkig eftersom den inte är så varierad eller har något bra spelmoment. Det är en fördel om man sitter med och spelar tillsammans med sitt barn. Barnen kan behöva lite extra förklaringar för att hålla intresset uppe en längre stund.

Avslutningsvis frågade jag min 5-åring vad hen tyckte om spelet. Svaret var:
”Det var ganska kul i början men ändå inte så jättekul sen.”

Mitt betyg är 3 av 5.

Här är en trailer (med engelskt tal):

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande 10 språk: engelska, franska, italienska, nederländska, portugisiska, ryska, spanska, svenska, tyska, ukrainska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   25 kr 2 okt 2019
  •   20 kr 26 feb 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Mathlandia för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *