Vektor är något så ovanligt som en spelinspirerad app där svenska forskare varit med i utvecklingen. Barnen utmanas hela tiden i något de uppfattar som ett spel, men där de samtidigt utvecklar minne och matematik.

Första gången man startar Vektor möts man av en bildberättelse där mörka moln sprider sig över världen och där djuren ser ut att bli onda. Det är som en ramberättelse där vi förstår att vi genom spelet ska rädda djuren från mörkret. I nästa steg får vi välja några attribut på vår spelfigur. Valen är få i början, men blir fler allt eftersom man spelar.

ANNONS:

Vektor

Vektor

Innan man börja spela i Vektor krävs att man skaffar ett konto, vilket är helt gratis och anonymt. Appen ger varje användare ett personligt lösenord och med hjälp av det kan man senare komma åt sitt konto och fortsätta där man slutade. Det krävs alltså inte att man anger e-postadress, namn eller någon annan personlig information. Ett tips är att skriva upp lösenordet (eller ta en skärmdump) eftersom det kan vara lite krångligt att memorisera. Efter en handfull spelomgångar har mina barn lärt sig sina koder utantill.

För att klara spelet gäller det att ta sig igenom övärld. Man börjar på den av öarna som saknar svarta moln. En ö har alltid tre liknande utmaningar och svårighetsgraden anpassas baserat på hur man svarar. Utmaningarna delas i tre grupper. Dels övas tallinjen där man börjar med ental och senare möts av decimaler och tal kring hundra. Appen innehåller mycket träning av både addition och subtraktion, vilket illustreras av tallinjen. Den andra delen är arbetsminnesträning där man ska trycka på olika figurer i samma ordning som de blinkar. Appen höjer hela tiden svårighetsgraden för att utmana spelaren och minnesträningen kan bli svår även för en vuxen. Den tredje typen av utmaning är problemlösning där olika typer av pussel ska klaras av. Om man tar lång tid på sig kommer en hand som visar, vilket ger värdefull hjälp.

Vektor

Vektor

Stiftelsen Cognitions Matters har gjort appen tillsammans med Torkel Klingberg, professor vid Karolinska Institutet. Appen inriktar sig både till hem och skola. Tillverkaren skriver att 40 pass á 30 minuter visat framsteg för barnen som annars tar ett år att göra. En stor fördel med appen är att barnen kan ha roligt och utvecklas på samma gång. Jag har provat appen på barn mellan 5 och 11 år. Bäst passar den barn i förskoleklass och åk1, men även äldre barn som testat har tyckt det varit roligt en bra stund.

Vektor

Vektor är fri från reklam och köp i appen. Det låter hela tiden lite när man använder Vektor. Bakgrundsmusik varvas med pling och plong som talar om rätt och fel. När en vuxen hjälpt till med lösenord så klarar barnen sig själva. Man behöver inte kunna läsa eller förstå talat språk. Varje gång man loggar in kan man spela max 30 minuter. Ett par timmar senare går det bra att logga in igen. Syftet med detta har att göra med nyttan och handlar om att barnen inte ska spela sig mätta.

Vektor

Inga inställningsmöjligheter finns i appen och man är hela tiden hänvisad till en övning. Det går alltså inte att välja övningar. Det här tycker min 7-åring är tråkigt ibland och han kan då behöva lite yttre motivation för att ta sig igenom den övningen då.

En sak som kan bli enklare är inloggningen. Att komma in första gången är lite svårt eftersom man måste skriva upp lösenordet och just komma ihåg det är svårt i början. Här skulle jag gärna se att man fick välja själv eller att appen kan komma ihåg sina olika användare. Fler spelfunktioner skulle göra att barnen uppskattade appen mer, men finessen med Vektor tycker jag är att den med enkla spelfunktioner håller fokus på träning som upplevs som rolig.

Jag ger Vektor en fyra i betyg och rekommenderar den främst till barn mellan 5 och 8 år. Men den kan även fungera för äldre barn som har svårt för matematik och behöver lustfylld träning.

Här är en film som visar hur appen fungerar:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 • Inga prisförändringar de senaste åren.
Google Play Store
 • Inga prisförändringar de senaste åren.
ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

11 kommentarer

 1. Marie Siggelin skriver:

  Hej!
  Jag lyckas inte ladda ner spelet på Ipaden. Den vill att jag ska öppna ett konto och sedan kommer jag inte längre. Hur gör jag?
  Det skulle ju gå utan använda epostadressen.

 2. Tobias skriver:

  Hej Marie!
  Det ska gå bra att klicka på ”don’t have an account? Click here!” i appen. Då öppnas Safari och du kan klicka på ”Create account”. Kryssa i rutan ”jag är inte en robot” så är du bara ett klick ifrån din inloggningskod. Skriv upp den, för den behövs varje inloggning!

 3. Anders Elmqvist skriver:

  Direktlänken från appen som du pratar om, Tobias, visade sig behäftad med någon säkerhetsspärr på min lenovoplatta med android. Det går däremot bra att skapa användare från cognition matters hemsida om vektor, som också har en hel del annan bra info. Sedan bara starta appen igen ockskriva in tilldelad kod (lite ovant men smart med användarnamn och lösen i ett, kan jag tycka). Lite googling behövdes, utöver besöket i playbutiken.

  Mvh/Anders

 4. Maria Axelsson skriver:

  Jag arbetar med Vektor med en elev i år 5 som har stora svårigheter i matematik.
  Jag vet att Vektor skall göra en paus efter en halvtimma men min elev kan fortsätta att arbeta utan att appen gör uppehåll! Vet inte vad detta beror på!
  Kan det bero på att man arbetar för långsamt eller tar för många pauser?
  Tacksam för svar
  Med vänlig hälsning Maria

 5. Monica Saffar skriver:

  Kan inte hitta Vektor app:en-har den tagits bort?

 6. Pappa Daniel skriver:

  Vektor finns fortfarande kvar. Men den finns endast för iPad – söker man efter den på en iPhone dyker den inte upp. Testa att använda direktlänken i recensionen ovan.

 7. Marie Sörberg skriver:

  Jag har under en tid använt er app vektor med mina elever , jag skapade en grupp för dem och jag kunde följa dem med min lärarinloggning, nu under de senaste 2-3 veckorna så kan jag inte se deras resultat då sidan bara står och laddar. Det spelar ingen roll om jag använder mig av ipaden eller om jag försöker från datorn. Jag hoppas att ni kan hjälpa mig med detta då jag tycker att det är en mycket bra app och att det är mycket bra att jag kan se mina elevers resultat så jag är tacksam för ett så snabbt svar som möjligt.

 8. Pappa Tobias skriver:

  Marie, du ska vända dig till Cognition matters istället. De är de som tillverkat appen. Vi står bara för recensionen. Hoppas du får det att fungera igen för den utvecklar verkligen barnens kunskaper samtidigt som den ofta är rolig.

 9. Martin skriver:

  Bra spel

 10. Zorica Kireta skriver:

  Hej! Vector är verkligen super, men det står att man endast kan jobba med den 40 ggr. Kan man köpa appen för att kunna jobba mer?

 11. Nazar skriver:

  Hej
  Min son har vektor app i skolan men jag kan inte hitta appen på iPad eller iPhone hur kan jag hitta och ladda ner det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *