Glada Lilla Bonden är något så ovanligt som en riktigt bra odlingsapp för barn

I Glada Lilla Bonden kan barnet välja mellan att plantera i kruka, odla på marken eller att så och skörda spannmål. Dessutom finns det ett rum (som påminner om ett dockskåp) där barnet kan möblera med de saker som dyker upp i påskägg som finns gömda här och där i de tre odlingsspelen.

ANNONS:

Väljer den lilla bonden att plantera i krukan börjar den med att hälla i jord och planterar efter detta antingen blåbär, hallon eller jordgubbar. Därefter får bonden hälla på gödsel och vattna, varvid man får se hur plantan växer. Nästa moment är att ta bort skadeinsekter och därefter klippa bort de insektsätna bladen. Slutligen är det dags att skörda bären. Innan varje nytt moment får barnet se hur solen går ner och upp och då bären är plockade får det en stämpel. Dessvärre är det slumpmässigt vilka bär som dyker upp, vilket gjorde att jag aldrig lyckades odla alla tre bären den första kvällen som jag provspelat Glada Lilla Bonden. Trots att jag spelade oavbrutet i flera timmar fick jag inte upp någon jordgubbsplanta, vilket var den sista stämpeln jag behövde. Andra kvällen gick det som tur var bättre.

På samma sätt går spelet där man odlar på marken ut på att få stämplar. I och med att barnet själv får välja vad det vill plantera i detta spel så går det dock enklare att välja de grödor som ger stämplar. Precis som i krukodlingen så innehåller spelet ett flertal moment som vart och ett återföljs av en bild på hur solen går upp och ner. Barnet får till exempel sortera skräp, kratta, gräva, vattna samt skörda grödorna.

I spannmålsodlingen får den lilla bonden köra traktor och skördetröska samt flyga helikopter för att bruka sina marker. Då skörden är bärgad och lastad så fås ytterligare en stämpel.

Appen Glada Lilla Bonden är barnvänlig på så sätt att den är intuitiv och inte innehåller några skrivna instruktioner eller talat språk. Den är också fri från in-app purchase. På undersidor till förstasidan ligger både länkar till sociala medier samt reklam för GiggleUps övriga appar. Dessa länkar är dock skyddade av barnlås.

Spelet har bakgrundsmusik som går att stänga av, vilket dessvärre även innebär att ljudeffekterna i spelet försvinner. Övriga inställningsmöjligheter är språk (vilket bara påverkar själva menyn och inte spelet) samt möjligheten att nollställa spelet och börja om från början (genom att ta bort intjänade stämplar).

För att sammanfatta så är Glada Lilla Bonden en trevlig bekantskap, vilket även mina söner (tre och fem år gamla) är beredda att skriva under på. De tre olika odlingsspelen är roliga och innehåller många olika utmaningar. Som bonus finns det dessutom ett hungrigt blått monster som barnet kan mata, olika djur dyker upp med jämna mellanrum och dessutom finns det ägg gömda lite här och där. I mitt tycke innehåller appen i själva verket för mycket innehåll. Ett exempel är att det dyker upp en räv stup i kvarten som barnet kan slå i huvudet. Vad tillför detta till spelet, förutom risken att tappa fokus på uppgiften?

Så vad gäller förbättringsåtgärder så vill jag något så ovanligt som att ha färre distraktionsmoment. Över huvud taget känns det som att en större tydlighet skulle göra spelet ännu bättre. Jag skulle till exempel uppskatta ifall stämpelbilden kom först i spelet, så att det var lätt att se vad spelet går ut på och vad som ska uppnås. Det vore också roligt med någon form av belöning då alla stämplarna är intjänade. En annan sak som jag skulle uppskatta vore ifall grödorna var mer lika originalet, men detta får man nog beteckna som överkurs.

Vad gäller pedagogisk nytta finns det flera poänger med Glada Lilla Bonden. Den största och mest uppenbara är att barnet får bekanta sig med odlingens grunder, som att man både måste vattna och tillföra näring för att lyckas med sina grödor. Dessutom får barnet lära sig källsortering samt får lite grundläggande räkning till livs.

Glada Lilla Bonden får en stark fyra av fem och jag rekommenderar spelet till små bönder mellan 2 och 7 år.

Appen finns även i en gratisversion för den som vill testa innan köp. Även för Android.

Här är en trailer:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   35 kr 5 okt 2019
Google Play Store
 • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Glada Lilla Bonden för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

2 kommentarer

 1. En bra app när man jobbar med Grön Flagg.

 2. Elin Broadhall skriver:

  Vi har haft appen i drygt två veckor och vår dotter som är nästan tre år tycker det är ett jätteroligt spel. Själv ser jag tydligt hur hon kopplar sommarens odlingar på vår baksida till spelets utmaningar och att hon faktiskt förstått hur viktigt det är att vattna för att få skörda.
  Vilma uppskattar mest att plantera, både i odlingslådor och i kruka. Hon väljer sällan att köra traktorn.

  En sak jag som vuxen funderar över är vad spindlarna har för funktion. De hänger ”i vägen” då man odlat i kruka och ska plocka bort insekterna från blomman.

  Lite svårt motoriskt är det att klippa med sax och ansa de fula bladen, men övning ger färdighet och ju klarar hon det med.

  Jag kan rekommendera appen för barn 3-5 år.
  Jag kommer använda denna app i mitt jobb som förskollärare inför vårens odlingar på jobbet för att jobba med barnens förförståelse.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *