Niki Play är en extremt barnvänlig mediaspelare med stöd för YouTube-filmer, videoklipp, musik från enheten samt egeninspelade ljud.

Alla roliga klipp och filmer på Internet är inte lämpliga för barn. Som en lösning finns sedan tidigare appen Gube som innehåller ett urval av YouTube-filmer, kategoriserade på åldersgrupp. Problemet är att urvalet av filmer inte passar barn i Sverige, och det går heller inte att lägga till eller ta bort YouTube-filmer.

ANNONS:

Niki Play erbjuder en annan lösning på problemet. I den här appen kan man som vuxen lägga in ett helt eget urval av YouTube-filmer (Internetuppkoppling krävs eftersom filmerna inte lagras på enheten). Det går dessutom att lägga in videoklipp och musik från enheten eller att spela in eget ljud. Resultatet blir en färdig spellista som även de yngsta barnen kan använda bara genom att kunna trycka på skärmen. För att administrera media och komma åt inställningar måste man först ta sig bakom ett bra matematiskt barnlås.

Niki Play

Att lägga till egna filmer och ljud till appen är enkelt, men det tar tid. För varje YouTube-film måste man söka upp den via appens särskilda gränssnitt. Man får inte några sökförslag när man skriver, som i vanliga YouTube, så det är en fördel om man redan vet vilken film man är ute efter. I sökresultatet får man veta vad varje film heter och hur lång den är. Det går också att titta på filmen innan man lägger till den till sin lista.

Niki Play

När väl listan över filmer och annan media är färdig kan man sortera om innehållet om man vill det. Det går även att dela en film/ljudinspelning till en annan användare som finns i samma app. Appen klarar av obegränsat med användare, och man lägger till nya i inställningarna. Det går även att välja hur många bilder som skall synas samtidigt för användaren. Och så går det att ställa in så att filmen måste spelas upp ett visst antal sekunder innan den går att stängas ner. Man kan också ställa in så att en film endast kan stängas av genom tryck på stoppknapp.

Niki Play

Flera barn till oss i redaktionen har testat Niki Play. Bland annat min 2- och 4-åring som har uppskattat enkelheten i att själva lätt kunna välja ut och starta/stoppa filmer, av de filmer som jag lagt in. Som vuxen uppskattar jag mycket att jag vet vilket innehåll mina barn konsumerar och att barnen dessutom slipper den reklam som normalt visas innan filmerna (vad säger YouTube om det?).

Tyvärr upplever jag att det tar mycket tid att söka upp och lägga in YouTube-filmer. Har man dessutom appen på flera enheter blir det så mycket jobb att jag tvivlar på att någon kan ta sig den tiden, såvida det inte är väldigt få filmer per enhet. Det hade varit betydligt bättre om man hade kunnat dela innehåll med andra, eller helt enkelt hade kunnat importera hela spellistor från YouTube.

Övriga förbättringsförslag från de i redaktionen som testat appen är: att kunna få se namnet på filmerna i spellistan (det är inte alltid lätt att veta vilken film som döljer sig bakom en bild), att kunna lägga in filmer från andra källor än YouTube, att kunna kategorisera filmerna, att kunna spela upp alla filmer på en gång efter varandra utan avbrott, att kunna se hur mycket av uppspelningen som är kvar, att kunna pausa filmen (bra i det fall man tittar på längre klipp).

Trots många förbättringsförslag kvarstår faktum att det här är en riktigt bra och barnvänlig app med många användningsområden. Niki Play fungerar utmärkt för både små och stora barn. Men jag rekommenderar den särskilt för barn mellan 2 och 7 år. Betyget blir fyra av fem.

Tips! Den som vill ha bra tips om YouTube-filmer som passar barn i Sverige kan med fördel surfa in på sajten Youtoons.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   50 kr 6 okt 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Niki Play för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

En kommentar

  1. Anna skriver:

    Sonen på 4 år uppskattar Nikiplay han har tidigare använt Play Corner och Ellies TV. Som också bygger på barnsäkra youtube klipp. Han gillade de tydliga bilderna. De so. Jag som vuxen saknar är möjligheten att kolla hur lång tid det är kvar på det som barnet ser. Om man klickar på filmen försvinner den- det var inte uppskattat.
    Trots detta rekommenderar jag den å det varmaste.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *