Niki Words är en app med svenskt tal där man både kan lära sig bokstäver och att stava. Det går även att anpassa svårighetsnivå så att appen passar barn i olika åldrar. Innehåller 350 ord.

Niki Words är en app från företaget Niki Talk. Appen består av tre delar; Ordjakt, Korsord” och Skriv på tavla.

ANNONS:

niki-words

Ordjakten går ut på att lista ut vilket ord som hör ihop med den bild man ser. Appen säger även vad bilden föreställer. Man svarar genom att dra in rätt bokstäver på skärmen. När man rör vid en bokstav får man höra dess bokstavsljud. För yngre barn kan man ställa in så att rätt bokstäver redan syns svagt mot den svarta bakgrunden och så att endast endast de bokstäver som finns i ordet är valbara. Ordjakten innehåller över 350 ord uppdelat i 18 kategorier såsom djur, kroppen, badrum, färger, känslor, former, siffror, lek m.m.

niki-words-stava

Korsordsdelen fungerar ungefär på samma sätt som Ordjakten, men de 350 ord man skall stava till ligger istället uppdelade i 20 korsord. Varje ord föregås av en bild och det går även att höra vilket ord som eftersöks. Precis som tidigare går det att justera svårighetsnivå genom att ställa in så att rätt bokstäver redan är synliga.

niki-words-korsord

I Skriv på tavlan placerar man själv ut bokstäverna på en svart tavla och kan på så sätt skapa egna ord och meningar. Varje gång man placerar ut en bokstav får man höra hur den låter. Skriv på tavlan fungerar ungefär som kylskåsmagneter på så sätt att man inte kan sätta . Det går inte att få ord eller meningar upplästa.

Det som utmärker denna app i jämförelse med andra liknande lära sig stava appar är framförallt inställningarna som man når via en barnlåst föräldrasida. Det finns stora möjligheter att anpassa appen precis efter den person som skall använda den. Förutom att justera svårighetsnivå genom att ge visuella ledtrådar och begränsa hur många bokstäver som syns samtidigt så kan man även bestämma huruvida det barn som använder appen skall få möjlighet att ändra inställningar själv, huruvida man skall få gratulationer och andra ljud när man gör rätt/fel. Det går också att växla mellan bokstavsljud och bokstavsnamn och vilket färgkodning bokstäverna skall ha och i vilken ordning de skall ligga (A-Ö eller QWERTY).

niki-words-installningar-1

niki-words-installningar-2

Både min dotter och son på 6, respektive 4 år, har testat Niki Words vid olika tillfällen. Appen har inte stöd för flera användare vilket är synd eftersom det finns så många inställningar att göra. Båda barnen tyckte att appen var rolig att arbeta med. Min dotter kunde stava till många av de ord som efterfrågades, men gick bland annat bet på ordet ”Moln” som hon trodde stavades ”Måln”. I denna typ av fall hade det varit bra om appen kanske kunde ge lite vägledning eftersom det är ganska svårt att lista ut rätt bokstav på egen hand.

Som förbättringsförslag hade jag önskat att appen var tydligare på att visa hur många ord/korsord man klarat av och hur många som är kvar. Då hade man fått en tydligare väg mot målet. Som det är nu har inte appen ens koll på vilka ord man redan stavat till. En annan sak som varit bra om man hade kunnat reglera hur svåra orden skall vara. Nu är det blandat mellan korta och långa ord (men alla är ganska lättstavade). För äldre barn hade det varit bra med svårare ord eller för en vuxen att lägga till ytterligare ord att öva på.

Spelet har en glad bakgrundsmusik. Denna kan man med fördel skruva ner i inställningarna (eller stänga av helt) eftersom den gör det svårt att höra vad den svenska rösten säger. Den svenska rösten är ganska svag i jämförelse med de andra språk som följer med appen. Appen är fri från reklam och in-app purchase. På en barnlåst föräldrasida finns länkar till sociala medier och andra appar från samma utvecklare.

Jag rekommenderar appen till barn från tre år och uppåt. Betyget blir fyra av fem.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande sex språk: engelska, franska, italienska, spanska, svenska, ungerska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   59 kr 4 okt 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Niki Words för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

8 kommentarer

 1. Susanne Oldin skriver:

  Hej!

  Vad roligt att appen fick 4/5 :-)! Jag kan hälsa från utvecklaren, Alessandro, att han också blev väldigt glad!

  Jag ska förmedla de åsikter om förbättringar som du har pekat på (flera av dem har även jag redan påpekat ;-).

  Mvh
  Susanne Oldin, översättare av Niki Words

 2. Anna skriver:

  Har testat Niki Words med barn i åldern 3,5 till 6 år. De yngre tyckte att den var roligare än de äldre. Den populäraste delen var ordleken. Där barnen antingen kan fylla i ordet eller skriva det utan hjälp med hjälp av bokstäverna under.
  Det som man reagerade på som vuxen var att ord så som vin och handbojor fanns med bland orden.
  Jag som vuxen gillar de tre olika delarna ord, korsord och fri skrift.

 3. Maria Sjölin skriver:

  Min dotter som är 5,5 år har testat Niki Words och tycker jättemycket om appen.
  Fin grafik och roligt med de olika färgerna! Kul att det finns olika varianter på spel.

 4. Ingela skriver:

  Mina barn 4 och 5 år har suttit en del med appen. De är väldigt intresserade av bokstäver och vill lära sig att läsa som sin storebror. De sitter och flyttar bokstäver fram och tillbaka och blir glada när de lyckas stava ett ord rätt. Detta är inte en app som de väljer i första hand men som de sitter med en stund när jag startar den till dom. Jag får lite känslan av att det är mer fokus på att lära sig bokstäver än lek, jämfört med andra appar som oxå har samma syfte men ett annat upplägg.

 5. Annika skriver:

  Jag har testat den här appen på min son skomärket 8 och har svår dyslexi. Jag tycker att den är bra och sonen tycker också att den är okej. Vi har olika skrivövningar på paddan varje kväll och den här används flitigt. Det som är bra är att man kan ställa in på så många olika sätt och att man kan ha vokaler och konsonanter i olika färg. På så sätt är det lite enklare att lära in dem. Jag önskar också att det skulle finnas så man kan se vad man redan gjort.

 6. Susanne Oldin skriver:

  Angående ord som t ex ”vin”, så är appen utvecklad i Italien, därav kulturkrocken ;-).

 7. Jane skriver:

  Bra app, min 4-årig son tyckte det var rolig att fylla i bokstäver när hjälp fanns. Min 7-åring tyckte det var tråkigt och för lätt med hjälpbokstäverna, men tyckte vissa ord var svåra utan hjälp, vissa bilder var rätt otydliga.

 8. Nils-Gunnar Bengtsson skriver:

  Hej. Jag undrar om denna kommer till Android

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *