Tower Math tränar på ett kul sätt matematiska färdigheter. Genom att göra strategiska val och svara rätt på mattetal bygger man torn som kan skjuta på siffror så dessa blir lösta från den onde trollkarlens förtrollning.

En elak trollkarl har förvandlat alla siffror till monster och det gäller att befria siffrorna innan de förflyttat sig längs hela spelplanen och försvinner ut från skärmen. Måltavlor finns utplacerade på olika platser och på dessa bygger man torn som kan skjuta på siffrorna. ”Lobber” skjuter snabbt med lite mindre kraft, ”Cannon” skjuter långsamt med mer kraft som sprider sig till fler siffror runt omkring och ”Lightning” skjuter långsamt med mer kraft som kan träffa flera mål samtidigt.

ANNONS:

Tower Math

Tower Math

Först skapar man en egen användarprofil och därefter väljer man om man vill träna addition, subtraktion, multiplikation eller division. När man bygger ett torn får man en matteuppgift inom valt räknesätt och svarar sedan genom att välja ett av fyra olika svarsalternativ. Som spelare får man själv välja vilken torntyp samt vilken svårighetsgrad man vill ha på matteuppgiften. Svarar man rätt på en enkel fråga byggs ett litet torn upp på måltavlans plats och skjuter ut skott, kanoner eller blixtar på siffrorna. Rätt svar på svårare frågor gör att större torn byggs och dessa har bättre kraft på sina skott. Det är därmed en strategisk avvägning om man ska välja en enkel uppgift som man snabbt kan svaret på eller ta en svårare som kräver längre betänketid. Om man först svarar på en enkel uppgift kan man senare uppgradera tornet genom att välja en svårare.

Tower Math

Tower Math

Förutom att bygga torn kan man även befria siffror genom att använda en knapp med magiskt regn eller en frysblixt som får valda nummer att stå still ett tag. Regnets omfattning och tiden på frysningen avgörs av valet av svårighetsgrad. Dessa två funktioner är mycket användbara och kan kan enbart användas med ett visst tidsintervall.

Från början är alla nivåer utan den första låsta och nästa låses upp när man fått medalj på aktuell nivå. Nivåerna låses upp för alla fyra räknesätten samtidigt, vilket innebär att om man kommit till nivå tio på ett räknesätt kan man börja direkt på nivå tio i de övriga.

Om talen känns för svåra att lösa genom huvudräkning kan man få talen uppställda och göra en skriftlig uträkning. Personligen tycker jag att detta har varit användbart när det gäller tvåsiffriga multiplikationstal. Min nioåring har dock inte velat använda denna funktion då hen anser att det tar alltför lång tid att skriva och därmed ger en nackdel i spelet. För att lyckas i spelet krävs nämligen att man bygger upp tornen relativt snabbt.

De första nivåerna kan man klara genom att enbart lösa tal på den enklaste nivån. Efter nivå sju krävs det dock att man uppgraderar något eller några torn med svårare uppgifter för att inte släppa förbi alltför många siffror. I övrigt gäller det att försöka välja den lämpligaste torntypen beroende på dess placering, antalet siffror och deras storlek.

Det finns inget ordentligt slut på spelet utan det är 20 olika banor som återkommer men svårigheten ökas allt eftersom i form av fler siffror, större siffror (ju större siffror desto fler träffar krävs för att de ska befrias) samt högre hastighet. Räknetalen på de tre olika svårighetsnivåerna är de samma oavsett vilken bannivå man är på.

Tower Math innehåller ingen tredjepartsreklam eller köp inuti appen och alla externa länkar är barnsäkrade. Det finns reklam för egna appar men denna reklam går att stänga av helt i appen inställningar. Där går det dessutom att stänga av att stänga av ljudeffekter och/eller bakgrundsmusiken.

Vi har testat Tower Math på iPad och då främst additions och subtraktionsbanorna. Min nioåring har spelat mycket själv, men på de svårare niåverna har jag ibland suttit med och hjälpt till med en del tal. När jag hjälper till med uppgifterna försöker jag tala om hur jag tänker när jag räknar ut svaren för att på så sätt hjälpa mina barn att öva upp sin egen räkneförmåga. Min nioåring har haft lite svårt att acceptera att det inte är lätt att få guld på alla nivåer trots att jag berättat att inte ens jag klarar av det. Stundtals har frustrationen varit stor när mitt barn råkat svara fel på några tal i början och sett siffrorna åka förbi i väntan på att få nya frågor. Stressen har fått niåringen att snabbt avsluta appen men trots detta har hen återkommit gång på gång för att försöka ta sig lite längre.

Tower Math

Min nioåring tycker det tar allför lång tid innan det går att välja en ny uppgift när man svarat fel. Jag kan dock tycka att det är bra att det inte går att välja en ny uppgift precis direkt eftersom det då hade varit lättare att frestas till chansa i stället för att lägga tid på att räkna ut svaren på de svårare uppgifterna.

Det enda jag egentligen kan sakna är en statistiksida där man kan se hur många olika medaljer man fått inom de olika räknesätten. Det finns ju inget egentligt slut på spelet och jag tror att en sådan sidan kunde varit en bra sporre att fortsätta spela alla nivåer inom alla räknesätt och inte bara sträva efter att låsa upp nya nivåer.

Redaktionens övriga äldre barn har varit eniga om att detta är ett roligt mattespel att spela både själva och tillsammans med en vuxen (när det börjat gå lite snabbare). Jag rekommenderar Tower Math från åtta år och även vuxna kan få sig en rejäl utmaning. Många av de yngre barnen har även uppskattat appen men tyckt att den blivit alltför stressig redan efter de första nivåerna.

Tack vare det tilltalande spelupplägget som kräver att man är uppmärksam, planerar och gör strategiska val känns det inte som om man tragglar matte utan det blir roligt att öva upp sina mattefärdigheter. Tower Math får en femma i betyg.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller text på följande språk: engelska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   29 kr 9 maj 2023
  •   27 kr 6 okt 2022
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.
Amazon Appstore
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Tower Math för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

4 kommentarer

  1. Annki skriver:

    Har laddat hem denna app som testats av en 8-åring och en 12-åring. För 8-åringen blev detta lite för svårt. Det krävdes lite för mycket mattekunskaper för att det skulle bli en kul spelupplevelse. Han fick tänka så mycket matte att han snabbt tröttnade. 12-åringen fixade spelet bra på egen hand. Även de svårare uppgifterna. Detta är ett spel som kräver en del mattekunskaper för att kunna spela själv. De yngre behöver stöttning med.räknandet.

  2. Christel Dexe skriver:

    Riktigt roligt sätt att träna räknesätten på! Min 8-åring blev speciellt förtjust i strategidelen( planering av tornbyggande för effektivast spel). Riktar sig till äldre barn, ca 8-12.

  3. Margaretha Persson skriver:

    Testat appen på barn i 8-10 årsåldern med koncentrations svårigheter. Några tyckte att det var ett roligt sätt att träna matematik på, medans andra tyckte att det blev för mycket ”tryckande” för att göra olika val mellan matematiktalen och tappade lusten att spela vidare. Strategidelen där man planerar sitt spel tog överhanden. Barnen kanske skulle ha varit lite äldre.

  4. Beatrice skriver:

    Har testat appen på en 10-åring och en 12-åring. Den äldre är van att spela strategispel och fattade snabbt hur man bäst spelade för att vinna. Han tröttnade dock efter en liten stund även om den högsta nivån var utmanande för honom när det gäller matematiken. 10-åringen tyckte först det verkade kul men tröttnade väldigt fort, det behöver hända mer för att han ska lockas vidare. De högsta nivåerna satte stopp, var för svåra många gånger. Spelet är utmanande matematiskt och om de förstår att syftet är att träna huvudräkning och inte att bli 100% underhållen så tror jag att det är ett bra spel att träna upp sin huvudräkning med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *