Det här är ett spel där man får åka runt i tåg i olika 3D-genererade landskap. Det finns färdiga tågbanor men men man kan också skapa egna efter eget tycke och smak – precis som den traditionella BRIO-tågbanan. Nya lok, vagnar, järnvägsdelar och andra tillbehör ges som belöningar när man klarar spelets små uppdrag.

BRIO World är ett fint spel från Filimundus och BRIO. Appen innehåller flera olika färdiga tågbanor som man kan åka runt i, kompletta med kranar, tågstationer och mycket mer. BRIO World påminner delvis om Toca Train och Dr. Panda’s Bussförare men med skillnaden att det i BRIO-appen finns fler tågbanor att välja på samt att man har möjlighet att skapa helt egen räls och sätta ihop egna tåg.

ANNONS:

När man startar appen första gången får man en liten introduktion så att man lär sig hur tågen skall styras. Exempelvis får man lära sig att man skall trycka på loket för att komma åt kontrollpanelen, så att man kan åka framåt, bakåt eller stanna. Man får också lära sig att sätta passagerare i tåget och hur man styr tåget genom växlar. Det är inte några komplicerade saker, men bra att känna till. I slutet av introduktionen får man ett glittrande diplom.

BRIO World

BRIO World består sedan av två delar som hänger ihop. I den ena delen får man köra tåg och utföra små uppdrag. I den andra delen får man designa tågbanor genom att placera ut järnvägsdelar, tågstationer, kranar, tunnlar, träd, stenar, djur och människor. Man kan närsomhelst växla mellan kör- och designläget genom att trycka på en knapp.

När man kör sitt tåg har man som lokförare tillgång till en kontrollpanel som ser lite olika ut beroende på vilket lok man kör med. Här kan man styra över tågets hastighet, backa, stanna och tuta. Man kan också växla vy så att man ser tåget ur lokförarens synvinkel. Under tågfärdens gång finns små uppdrag såsom att mata djur, stanna vid stationer, lasta på/av med hjälp av kran och att ta djur/människor till olika platser. Varje uppdrag leder till att man får guldstjärnor. När man fått ett visst antal stjärnor får man en present. Presenten kan vara en ny järnvägsdel, en vagn eller någonting annat att placera ut i sitt landskap.

BRIO World

I den kreativa delen får man placera ut sin järnväg på en ganska stor kvadratisk yta. Man kan inte bygga järnväg över sitt eget spår (det finns inga broar) och inte heller ovanpå träd, buskar och stenar. En del av det material man har att jobba med är begränsat i antal, detta gäller exempelvis kranar, tunnlar och djur. Rälsen har man i obegränsad mängd och det finns överlag väldigt få begränsningar i appen, förutom det som redan är nämnt. Är ett träd i vägen kan man bara flytta på det. Allt material man har att jobba med känns igen från BRIOs vanliga utbud av träräls och tillbehör.

BRIO World

Man kan även skapa sina egna tåg genom att kombinera olika lok och vagnar. Vagnarna finns i obegränsad mängd och kan användas både för att frakta människor och olika typer av paket. Paketen har magneter på sig så att de kan lyftas av/på av kranarna. Ett tåg får som mest ha ett lok och tre vagnar men man får ha flera tåg på sin tågbana på samma gång. Har man fler än ett tåg så bromsar tågen automatiskt in (det är i praktiken helt omöjligt att krocka).

brio-world-tag

BRIO World

Jag har testat BRIO World tillsammans med mina barn som är 4, 6 och 8 år och alla tre tycker om detta spel. 4-åringen åker framförallt omkring på de färdiga tågbanorna. Det är en lagom utmaning att stanna tåget på rätt ställen, mata djuren och lyfta på/av saker. Fyraåringen älskar om att få stjärnor och presenter. Mina äldre barn gillar framförallt möjligheten att skapa egna tågbanor och tåg. Här lockar inte uppdragen på samma sätt, men belöningarna i form av nya delar är även här populära. Appen uppskattas mer av 6-åringen än av 8-åringen. Barnen har testat med varsin iPad, men hade nog önskat att de kunnat ansluta via Wi-Fi för att åka med varsitt tåg på samma räls.

BRIO World

Som appen är skapad idag kan det ibland vara svårt att veta var ett tåg befinner sig på rälsen. Det går heller inte att zooma upp i bilden för att få en översiktsbild. Detta innebär att det kan bli en hel del letande, särskilt för yngre barn. Jag tycker att det hade varit bra om det funnits en knapp så att man lätt hade kunnat hoppa mellan sina olika tåg. I den kreativa delen går det däremot att zooma upp för att få en överblick – det fungerar väldigt bra. I den kreativa delen har det varit lite problem med tåg som försvunnit när man försökt att flytta på dem samt att man råkat flytta på räls och annat av misstag när man egentligen bara ville svepa på skärmen.

Appen har stöd för upp till fem profiler. Till varje profil skapar man en egen karaktär genom att byta hår, ansikte och tröja. Tyvärr finns det bara vita ansikten. För att vara mer inkluderande hade det varit bra med fler alternativ, särskilt när det gäller ansiktsfärger och hårstilar. Det går att justera volym på både bakgrundsmusik- och effektljud separat. Appen har varken text eller tal. Den är fri från tredjepartsreklam och köp inuti. Det finns länkar till sociala medier och reklam för utvecklarens egna appar men de externa länkarna är skyddade av barnlås. Det hade dock varit bättre om barnlåset låg så att man slapp att se reklamen överhuvudtaget. Det går tyvärr inte att stänga av reklamen helt och råkar ett yngre barn komma in på reklamsidan så är det svårt att hitta knappen för att ta sig därifrån.

BRIO World

Jag rekommenderar BRIO World framförallt till barn mellan 4 och 7 år. Den fungerar även för äldre barn än så, men flera av de barn vi testat med tycker att BRIO-tåg är barnsliga och att uppdragen i appen är för enkla. Om en 4-åring råkar ta sig in i den kreativa delen så kan det behövas assistans från en vuxen. En knapp för att stänga av den delen helt hade varit bra. En del barn kan dessutom behöva lite assistans i början för att förstå hur uppdragen fungerar.

Trots en del förbättringspotential så är barnen i den nämnda åldersgruppen överens om att detta är en väldigt rolig och spännande app med många möjligheter. Det är den app som de själva väljer att leka med och den verkar dessutom ha lång livslängd. Filimundus har i detta spel lyckats med att återskapa det roliga och kreativa med klassiska BRIO-järnvägar. Betyget blir därför fem av fem.

Uppdaterat den 17 november 2016
Det har kommit en större uppdatering som bland annat innehåller nya delar och karaktärer. Det finns numera ett pariserhjul, ett entrébås, en styrkemätare och ett nöjesparkståg. Det går att uppleva pariserhjulet ur karaktärernas ögon. De nya karaktärerna är en nöjesparksarbetare och en clown. En annan förändring är att fler delar är upplåsta från början.

Brio World

Det har även kommit en uppdatering som innehåller safaridjur, nya tågset och karaktärer.
Brio World Safari

Här är en trailer:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   69 kr 7 apr 2024
  •   39 kr 28 mar 2024
  •   69 kr 9 maj 2023
  •   65 kr 8 okt 2022
  •   55 kr 14 sep 2022
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.
Amazon Appstore
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa BRIO World för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *