Skrivis ger möjligheter för barn att öva sig att stava till ord i olika kategorier och svårighetsnivåer.

Skrivis har återkommit till App Store som en helt ny app. Bakom appen står det svenska företaget Rebla. Skrivis innehåller ca 130 ord som är uppdelade i olika kategorier, t.ex. fordon, färg, siffror och frukt. Som spelare kan man välja att stava på svenska eller engelska. Väljer man svenska får man höra hur bokstäverna låter (bokstavsljud). Väljer man engelska är det dock endast bokstävernas namn som hörs.

ANNONS:

skrivis-kategorier

Appen är uppdelad i fyra olika svårighetsnivåer. I första nivån består orden utav 3-4 bokstäver och orden är oftast ljudenliga. För varje nivå blir det sedan svårare. Orden innehåller då fler bokstäver och kan vara ljudstridiga (dvs att de stavas på ett annat sätt än de låter). Endast den enklaste svårighetsnivån är spelbar från start, övriga är låsta.

Enklaste nivån med hjälp:
skrivis-enkelt

Svåraste nivån utan hjälp:
skrivis-motorcykel

Varje svårighetsnivå består utav nio olika kategorier. För att låsa upp nästa nivå måste man verkligen behärska den tidigare nivån. Detta bevisas genom att man måste stava till alla ord som finns på den nivån, utan någon hjälp. Det går dock att få hjälp, om man behöver det. Hjälpen finns i olika varianter beroende på hur duktig man är. Men väljer man att få hjälp får man alltså inte låsa upp nästa svårighetsnivå. Detta gäller i alla nivåer. För att låsa upp den sista nivån måste man alltså ha klarat de tre första helt utan någon hjälp.

Hemma hos mig är Skrivis prövad på iPad med en 6-åring. Han har visat stort intresse för bokstäver, ljudar och kan hela alfabetet. Däremot har han inte riktigt knäckt hela läskoden än. Skrivis är därför en mycket bra app för honom och som han gärna sitter gärna med den, men då i sällskap av mig. Tillsammans har vi gått från nivå till nivå för att samla alla stjärnor på alla nivåerna. Appen är dock inte så motiverande att han vill sitta med den på egen hand.

Som vuxen tycker jag det är bra att Skrivis har satt ihop dubbelbokstäver som en bokstav i de första nivåerna, i t.ex ordet ”katt” väljer spelaren på bokstavsikonerna ”K, A och TT”, det underlättar för min son då han fortfarande hör ljudet T som en bokstav. Vi valde att använda Skrivis med versaler, men det går även att välja gemener. Appen har inte stöd för flera användare, men det går att återställa alla nivåer om man vill.

Appen är fri från reklam, in-app purchase och externa länkar.

Det här är en bra app som tack vare svårighetsnivåer passar barn i många åldrar. Jag saknar dock möjlighet att kunna låsa upp svårighetsnivåer på förhand. För barn som redan behärskar de enklare orden kan det vara lite tröttsamt att behöva ta sig igenom de tidigare nivåerna för att kunna nå de svårare nivåerna. Det hade också varit bra om inställningarna hade haft ett barnlås. De är inte helt intuitiva och det är risk att man trycker fel av misstag.

Betyget blir en stark trea av fem. Rekommenderas till barn mellan 5 och 8 år.

Appen finns i en gratisversion för den som vill testa innan köp.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande två språk: engelska, svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   50 kr 2 okt 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Skrivis för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *