Gissa bokstäver och fundera ut vilka ord som eftersöks. Det här är ett ordspel för en, två eller tre spelare.

Ordcupen är ett ordspel för upp till tre spelare där det gäller att lista ut vilka ord som efterfrågas genom att gissa bokstäver. Spelupplägget påminner mycket om klassikern ”hänga gubbe” men i detta spel blir ingen hängd. Ett hemligt ord i taget slumpas fram med en eller ett par bokstäver utsatta från början. Det gäller sen att fylla i tomrummen genom att gissa på en bokstav i taget. Olika bokstäver ger olika poäng beroende på hur ”svåra” de är och det gäller att nå upp till minst 70 poäng för att få en pokal. Om samma bokstav är med mer än en gång i ett ord får man en poäng för varje gång den förekommer. När ett ord är klart slumpas ett nytt hemligt ord fram och man får fortsätta gissa bokstäver.

ANNONS:

Tror man sig veta vilket ord som avses och vill vara lite strategisk är det smart att välja de bokstäver som ger mest poäng. Samtidigt är det ofta större chans att någon av bokstäverna med lägre poäng ingår i ordet så det är inte alltid ett självklart val.

Det finns tre olika nivåer att välja mellan. Den lätta innehåller mer vanligt förekommande ord och fler bokstäver är ofta givna från början, vilket gör att dessa ord är lättare att gissa sig till. Den svåraste kan stundtals vara rejält klurig och svårgissad då den innehåller en del ord som vi knappt hört talas om. Enligt tillverkaren innehåller appen över 40 000 svenska ord som alla finns i Svenska Akademiens Ordlista och används i sina grundformer. Orden är 6–14 bokstäver långa eller ibland 5 på den lättaste nivån.

Om man gillar tidspress eller har en motståndare som funderar lite väl länge går det att ställa in en betänketid mellan en och tjugo sekunder. Det går att välja mellan svenska eller engelska. Engelska varianten upplever dock mina barn som alltför svår då de inte hunnit bygga upp ett särskilt stort engelskt ordförråd än. Appen innehåller inte något tal.

I flerspelarläget turas man om att gissa på en bokstav i taget och den som först når upp till 70 poäng vinner aktuell spelomgång. Det finns ett inbyggt handikappssystem som gör det möjligt att ge den ena spelaren mellan 10 och 40 poäng från början. Detta är en mycket bra funktion som utjämnar oddsen om man till exempel är vuxen och barn som spelar mot varandra.

I enspelarläget är målet att samla ihop 70 poäng, varmed en pokal utdelas, utan att gissa fel på mer än nio bokstäver. Gissar man på fel bokstav i får man en felmarkering samtidigt som en eller två bokstäver i ordet avslöjas. Efter tio fel så avslutas spelet och man erbjuds att försöka igen. Gissar man rätt bokstav får man poäng för den bokstaven och ytterligare en eller två bokstäver avslöjas automatiskt, vilket gör det lättare att komma på vilket ord som efterfrågas.

Ordcupen använder sig inte av något belöningssystem för att locka användaren att spela mer, utan nöjer sig med att dela ut pokaler som försvinner så fort man börjar om eller avslutar.

Vi tycker att det är roligast att använda flerspelarläget och tävla emot varandra. I första hand väljer barnen lätta nivån eftersom dessa ord är vanligare och därmed lättare att lista ut på ett logiskt sätt. Enspelarläget blir ganska snabbt lite enformigt och vi saknar en motivator i form av möjligheten att samla och jämföra högsta rekord poäng.

Ordcupen kan användas för att utöka ordförrådet, träna upp logiken kring att gissa ord, öva engelska eller som ett kul tidsfördriv och passar både hemma och i skolan.

Mina barn på 9 och 11 år tycker att Ordcupen är ett okej spel som är kul att spela en stund och säger inte nej till att mötas en match. Vi rekommenderar Ordcupen till barn från 7 år och ger den en trea i betyg.

Språkfakta

Denna app innehåller text på följande två språk: engelska, svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   20 kr 6 maj 2021

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Ordcupen för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *