Bokstavslek är den senaste appen från Lära Mera som tidigare bland annat gjort apparna Stavningslek, Hippi 1 & 2 samt Nallemix 1 & 2. I denna app är det stavning och ljudning som tränas, och den ger en god grund för läsinlärning. Det finns tre olika delar – Begynnelsebokstäver, Stava till ordet samt Vilken bokstav fattas i ordet.

Den första delen, Begynnelsebokstäver, är väldigt lätt. Det gäller här bara att trycka på bubblor med bokstäver i, så får man höra bokstaven ljudas samt ett ord som börjar med denna bokstav. Det går att välja mellan att det visas en bild eller att ordet visas.

ANNONS:

Bokstavslek

I den andra delen, Stava till ordet, visas en bild och man ska sedan stava till det ordet. I grundinställningen finns bokstäverna blandat på skärmen och det gäller att trycka på dem i rätt ordning. Det går alltså att prova sig fram om man har svårt att veta hur ordet stavas. Som alternativ kan man även välja att hela alfabetet visas längst ner så att det blir något svårare att stava till ordet. När man trycker på rätt bokstav ljudas den, och när man skrivit hela ordet läses det upp. Klarar man att stava ett ord spelas en kort melodi upp. Efter ett antal korrekta ord får man även en liten sötsak (t ex klubba eller tårta) som man äter upp genom att trycka på den några gånger.

Bokstavslek

I tredje delen, Vilken bokstav fattas i ordet, visas ett antal olika ord med tillhörande bilder. Det saknas en bokstav i varje ord, och man ska hitta rätt bokstav för att fylla luckan i ordet som visas. Längst ner på skärmen finns de saknade bokstäverna, och det gäller att välja rätt bokstav för det ord som är markerat. När man väljer rätt bokstav ljudas den och ordet läses upp. I grundinställningen är det första bokstaven som saknas, men man kan lätt byta så att det är en bokstav i mitten eller slutet av ordet som saknas för att öka svårighetsgraden. Det går också att spela i blandat läge. När man klarat alla ord på skärmen så spelas en kort melodi men det finns inget annat belöningsmoment.

Bokstavslek

I inställningarna för appen (som är skyddade av ett barnlås på förstasidan) kan man dessutom välja svårighetsgrad på orden i samtliga delar – det går att välja enstaviga ord, tvåstaviga ord eller ord med konsonantförbindelse. Dessutom kan man välja att ha blandad nivå med samtliga typer av ord. Förutom detta kan man även välja språk (svenska eller engelska), stänga av bakgrundsmusik samt välja om gemener eller versaler ska visas. Det svenska talet i appen är tydligt och bra. Det finns ingen reklam eller köp inuti appen, däremot finns på en undersida länkar till utvecklarens övriga appar samt till deras hemsida, Facebook och Twitter. Denna undersida är dock skyddad av en barnspärr (håll inne knappen minst två sekunder). Bokstavslek fungerar på både iPhone och iPad (universalapp).

Bokstavslek passar allra bäst för barn som lärt sig bokstäverna och håller på att börja ljuda och lära sig läsa/skriva. Min femåring är i precis rätt åldersgrupp, men han tycker tyvärr att denna app är för tråkig. För hans del hade det behövts bättre belöningsmoment för att hålla energin uppe. Men barn som är riktigt motiverade att lära sig ljuda/läsa/skriva har antagligen längre tålamod och bryr sig kanske mindre om belöningsmomenten.

Bokstavslek känns väldigt pedagogiskt uppbyggd, både med de olika delarna och att man kan välja svårighetsgrad på orden. Att bokstäverna ljudas är också mycket bra. Jag tror att den kan vara användbar såväl på förskolan (för de äldsta barnen) som i förskoleklass och första klass i skolan (för de barn som ännu inte lärt sig läsa). Även hemma passar den bra för barn som är nyfikna på att lära sig läsa och skriva. Jag rekommenderar appen för ca 4-7 år, beroende på hur långt barnet kommit i sin språk-/läsutveckling.

Sammantaget är det en pedagogisk och fin app som ger en bra träning i ljudning, stavning och språkmedvetenhet på grundnivå. Tyvärr saknar den bra belöningsmoment och det finns därför risk att barn snabbt tröttnar. Betyget blir därför 4 av 5 möjliga.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande 10 språk: danska, engelska, italienska, nederländska, norska (bokmål), polska, portugisiska, spanska, svenska, tyska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   50 kr 1 dec 2019
 •   25 kr 29 nov 2019
 •   50 kr 3 okt 2019
Google Play Store
 • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Bokstavslek för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

6 kommentarer

 1. Lotta skriver:

  Min 7-åring och jag kan rekommendera appen till barn som är gillar bokstäver och är igång med att lära sig läsa. Min dotter som redan kan läsa lite grann var nog snäppet för duktig på att läsa för att helt uppskatta appen och tyckte den var lite tråkig. Delen där man ska stava hela ord var det som passade henne bäst. Särskilt bra var det att bokstäverna ljudades. Vad vi saknade var några roligare belöningar och appen kändes ibland lite långsam, t.ex. när man ska vidare till nästa ord.

 2. kristin skriver:

  Har provat appen med min 4,5-åring och min 12-åring med inlärningssvårigheter som lärt sig läsa sent och fortfarande har svårt att stava. För 4,5-åringen passar den första delen av appen bäst. Han har suttit mycket och lyssnat och härmat ljuden som är först i orden. Stavningsdelen är lite för svår men begynnelsebokstav och mittbokstav i de korta orden klarar han och tycker är roligt. Han tar inte fram appen spontant men tränar lite om jag ber honom. För min stora kille är appen perfekt och vi har suttit en stund med den varje dag. Han har nytta av de två svårare delarna och blir säkrare för varje gång han provar. ”Lära mera” får i recensioner ofta omdömet att de är lite för avskalade och inte har så mycket belöningar som lockar barn till att fortsätta vilket säkert är sant för många barn. Men om man som jag har ett barn som behöver en avskalad app utan alltför mycket onödigt stimuli som pockar på uppmärksamheten tycker jag det här är en toppenapp! Jag tror den verkligen kan hjälpa till att befästa stavning samt att lyssna och höra hur bokstavsljuden låter och koppla ihop det till ord. För barn som har svårt att skriva för hand är det också bra att bara behöva peka på bokstäverna.

 3. Mia Florell skriver:

  Min flicka 4,5 år har inte riktigt tålamod eller intresse för att sitta nån längre stund. Första delen är ok, och den del där hon ska lägga in en bokstav i korta ord fungerar rätt bra, men att stava hela ord är för svårt och hon vill inte hålla på särskilt länge med appen.
  Min 7-åring som läser ganska bra tycker att appen är snäppet för lätt, men att ”den verkar riktigt bra för någon som ska lära sig bokstäver”.
  Sen kom vi på att man kan välja andra språk, som tex engelska och då finns plötsligt en ny dimension även för henne.

 4. Annie skriver:

  Jag har testat appen med mina 20 elever i första klass, och den fungerar jättebra! Eleverna tycker den är rolig och jag som lärare tycker att den har ett bra pedagogiskt innehåll. Möjligheten att ställa in olika svårighetsgrader gör att den passar alla elever i min grupp som har väldigt spridda förkunskaper. Jag tror att jag kommer få stor användning av denna app!

 5. Bodil skriver:

  Mina två barnbarn på 4 & 6år har använt appen vid ett flertal gånger. Båda barnen har svårt för vissa bokstavsljud och med denna app som ett komplement har hjälpt dem med bokstavsljuden. Yngsta barnbarnet tyckerbäst om den första delen av appen där man ska trycka på en bokstav. 6 åringen har jobbat mycket med 1:à och 3 de delen av appen o börjar nu intressera sig mer för den andra delen stava ljud. En bra pedagogisk app.

 6. Ingela skriver:

  Lillasyster som är 5år har inte lärt sig att läsa än, men vill väldigt gärna. Hon kan ljuda hela alfabetet men kan inte sätta ihop ord. Hon tycker väldigt mycket om appen och hon säger själv att hon kan läsa när hon spelar. Att sätta in första, mellersta eller sista bokstaven var kul och hon blev så glad när hon märkte att hon faktiskt kunde själv. Många bra moment och på en lagom nivå. Bra att det finns olika svårighetsgrader så vi kan öka nivå med tiden. Hon tycker det är kul att leka ”skola” och då använder vi ”läsappen” som hon kallar den 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *