Toca Lab är en riktigt innovativ och rolig app med fokus på kemi, grundämnen och det periodiska systemet.

Naturvetenskapliga appar för små barn finns det inte så gott om. Därför är det riktigt roligt att Toca Boca nu kommit med en app på detta tema. I Toca Lab gäller det att samla ihop alla grundämnen i det periodiska systemet. För att lyckas med detta krävs det olika typer av åtgärder i labbet, som att använda Bunsenbrännare, oscilloskop, centrifug och kylmedel. Det går även att hälla på olika vätskor i en e-kolv och se om det blir någon reaktion.

ANNONS:

Toca Lab

Toca Lab

Varje nytt ämne som man upptäcker blir en skojig blobb och hamnar i det periodiska systemet. Man får även tips om hur man kan åstadkomma närliggande grundämnen. Varje blobb/ämne visas med sin kemiska beteckning och numrering. Självklart är det helt ovetenskapligt att tillverka nya grundämnen ur andra grundämnen, men i denna app känns det som att det inte är något problem utan lekfullheten står i centrum. Det kan dessutom ge utrymme för diskussioner om hur det funkar i verkligheten. Appen ger även tillfälle att prata om vad det är för grundämnen man fått fram, hur vanliga de är och vad de har för egenskaper. Den passar bra både i förskolan och hemma för att introducera naturvetenskap på ett lekfullt sätt. Tyvärr framgår det dock inte direkt i appen vad ämnena heter eller har för egenskaper, utan det krävs att en vuxen sitter med för att få den extra dimensionen. Det hade varit en fördel om man fick veta direkt i appen att exempelvis Au betyder guld. Toca Boca har dock skapat en PDF där man ser hela periodiska systemet med både blobbar, beteckningar, numreringar och engelska namn.

Toca Lab

För de mindre barnen är det kanske roligast att testa olika reaktioner lite planlöst. För de äldre barnen är det stimulerande att försöka samla ihop hela periodiska systemet. Blobbarna är ganska gulliga och har lite olika egenskaper som vagt liknar de egenskaper ämnena har i verkligheten (guld är exempelvis guldskimrande i appen, medan klor är ett grönt moln). När man är i det periodiska systemet och trycker på ett ämne får man tips om hur man kan tillverka de närliggande ämnena. Ibland är det dock frågetecken, så man måste testa sig fram. Jag upplever att det är en bra balans, så att man får lite tips men det ändå kvarstår en utmaning att prova på egen hand.

En nackdel är att appen inte är helt intuitiv. Det kan vara bra att sitta med som vuxen första gången, särskilt med mindre barn. Man måste dra åt sidorna för att hitta de olika aktiviteterna, de syns inte hela tiden. Det är heller inte helt glasklart att man ska samla ihop fler ämnen i början. Men när barnet väl förstått vad appen går ut på så går det lätt att fortsätta på egen hand. Det hade också kunnat vara roligt med lite fler aktiviteter att välja på. Och som nämnts ovan hade det också varit bra med mer information direkt i appen om de olika ämnena.

Vi har testat Toca Lab på iPad. Den är barnvänlig, med ett bra barnlås på föräldrainformation och länkar till utvecklarens andra appar (dessa går dessutom att stänga av i Inställningar-appen på enheten). Det finns ingen reklam eller köp inuti appen. Vill man nollställa Toca Lab så att alla insamlade ämnen försvinner så gör man det i Inställningar-appen, vilket är bra eftersom det minskar risken att det sker av misstag när barnet spelar.

Jag har provat appen med min treåring och sexåring. Treåringen tyckte att det var roligast att frysa ämnena till is och knacka sönder isbitarna, men även att få nya ämnen och att testa andra reaktioner var roligt. Sexåringen gav sig genast på att samla ihop så många ämnen som möjligt. Efter att jag pratat om att de finns i verkligheten krävde han dessutom att jag skulle berätta vad varje ämne heter och vad det har för egenskaper. Han gav mig kemisk beteckning och nummer och jag skulle berätta mer om varje ämne. Eftersom jag inte kan alla grundämnen utantill tog jag hjälp av detta periodiska system med klickbara ämnen. Det känns riktigt kul att detta introducerats för min sexåring på ett så lekfullt sätt. Jag tror att för att ha störst glädje av appen ska man gärna sitta tillsammans, barn och vuxen, även om den är skojig även som tidsfördriv.

Eftersom detta är en så rolig och nytänkande app på ett område där det verkligen saknas appar för små barn så ger jag den en femma i betyg. Jag rekommenderar den för ca 3-7 år, men både äldre och yngre barn kan också ha glädje av den.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Här är en trailer:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   69 kr 18 aug 2023
  •   49 kr 11 aug 2023
  •   69 kr 21 jul 2023
  •   49 kr 8 maj 2023
  •   55 kr 6 okt 2022
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.
Amazon Appstore
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Toca Lab: Elements för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

6 kommentarer

  1. Anna skriver:

    Har spelat Toca Lab med barn på 3,5 år. Han gillade att spela Toca Lab bäst ihop med farmor som satte ord på det som hände i appen.
    Appen fungerar ypperligt ihop med Toca Labs egna periodiska system.
    Sonen gillade att se vad som hände med de olika ämnen vid värme och kyla bland annat.
    Toca Lab lyckas ge barnen ny kunskap genom lek.

  2. Lisa skriver:

    Ännu en bra app från Toca Boca! Min snart sjuåriga dotter tände direkt på Toca Lab och satt i början med en vuxen för att veta vad ämnena hette och vad det var för något. Nya samtal som fick mamma att få tänka till och ”googla” en del för att få tillfredsställande svar. Jättebra sida med periodiska systemet i appen för att få fram namnen på ämnena. Känns som en hållbar app som kommer spelas länge.

  3. Lotta skriver:

    Jag uppskattar att den här appen berör det naturvetenskapliga på ett unikt sätt. Tillsammans med en vuxen ger den många möjligheter att komma in på diskussioner om olika grundämnen och tillstånd om barnet är nyfiket.
    Utan en vuxen blir den dock som vilken lekapp som helst eftersom inga ”förklaringar” finns direkt i appen.
    Mina barn, 4 och 7 år gamla tycker mycket om den. De tycker figurerna (grundämnena) är söta och att det är roligt att se vad som händer med dem i labbet. Att lyckas göra ett nytt ämne ger dem ”belöning” nog att fortsätta spela.
    Det är ju jättebra att sitta ihop med sina barn då de spelar. I min värld blir det ofta inte så och jag uppskattar appar som är intuitiva och där barnet gärna får ut något mer än tidsfördriv. I Toca Boca lab blir det mest just det för mina barn tyvärr, även om grundidén är mycket bra!

  4. Monica skriver:

    Jag är lite besviken på Toca Labs om man jämför med Tocas andra appar. Det finns inte samma utbud och variation i sätten att få fram nya ämnen. Min 4åriga son tröttnade tyvärr ganska snabbt fast han satt tillsammans med vuxen som kunde förklara lite närmare.
    Men måste ända ge Toca cred för att appen tar upp ett ganska ovanligt ämne i appväg och försöket att göra en lite mera pedagogisk ”skol”app.

  5. Anna-Karin skriver:

    5 års gruppen Lavafjärilarna har prövat appen och tycker…
    ”Rolig för att man kunde blanda grejer”.
    ”snurran var rolig”,
    ”allting är bra”,’
    ”det är roligt att kladda”,
    ”roligast att blanda i provrören så det blev flera” (det var olika färgblandningar på de olika figurerna, kul att prova sig fram)
    ”allting”, ”därför att jag gjorde nya degar”
    ”bra på att göra nya degar”
    ”inget som inte var bra”. ”När man kokar länge så blandar man en annan deg och lite annat sånt”
    ”gillar när det smäller, ”poff”, ”jippi”,
    ”kul att spränga och fånga upp så den blir stor igen”,
    ”roligt att prova färger så det sprängs”
    ”de låter som olika bokstäver”, ”vad hände?”, ”vi gjorde en ny gubbe”
    ”häftigt”
    ”gillar att frysa”
    ”allting var roligt”
    ”kul att vinna en ny deg”
    ”bra, att få gubbe, jag får hela tiden, jag ser vad man ska göra!!!!!” (när väl de kom på hur man gjorde nya, så massproducerades nya på löpande band, då blir det inget testande?)
    ”roligt när jag bara vann gubbar, gubbar och gubbar…”
    ”spränga var roligt”
    ” Bra, för att man vinner så många gubbar och det är kul”
    ”vad kan man göra i lådan?”
    ”fläkten är konstig”,
    ”jag fattar ingenting”, (svårt att förstå meningen med spelet, när/hur lyckas man få en ny?)
    Det trillade ner en magnet, en penna och en färglåda, som vi inte visste hur vi skulle kunna använda?

  6. Det är rätt tydligt att toca labs riktar sig till lite äldre ungar än snittspelen från toca. Åldersrekommendationen är från 6 år, så jag var tveksam på om min 5-åring skulle få ut något mer än random utforskning.
    Men när jag väl förklarat vad grundämnen är slukades hon helt av att försöka samla alla, och få veta mer om dem. Hennes 15-åriga bror hoppade snart in och förklarade vad alla ämnen var för något.
    Sjukt smart. Önskar den funnits när en själv tragglade periodiska systemet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *