I Toca Life: Town får man följa med Toca Boca-karaktärerna hem och leka och pyssla fritt i sex olika miljöer.

Toca Bocas senaste app är en flirt med My PlayHome och liknande dockskåpsappar. I Toca Life: Town hittar man sex olika miljöer och över tjugo karaktärer som känns igen från tidigare Toca Boca-spel. Toca Life: Town är en intuitiv app vars uttalade målsättning är att ”barnet bestämmer”. Därför finns det inga regler eller färdigdesignade minispel. Spelaren kan helt enkelt leka fritt med karaktärer och föremål i appen.

ANNONS:

Toca Town

Miljöerna är en park med picknickfilt, en restaurang, två olika hem, en polisstation och en affär. I varje miljö är det enkelt att dra in de karaktärer man vill leka med och det går också att flytta föremål mellan miljöerna genom att låta karaktärerna hålla i dem eller genom att låna en varukorg från affären och packa sakerna i den. Karaktärerna äter, sover och går på toaletten. Spelaren kan tända lampor, starta vattenkranar och mycket annat som förlänger spelupplevelsen och inbjuder till fantasirik lek.

Toca Town

Toca Town

Toca Life: Town fungerar bra även för yngre barn då föremålen ofta är ganska stora och enkla att greppa. Som vanligt i Toca Bocas appar är navigeringen busenkel. Vi spelar på iPad och alla barn som testat har varit överens om att detta är en enkel och spelvänlig app. Man kan också vara flera barn som leker tillsammans eftersom appen stödjer multi-touch.

Runt om i staden finns extra små överraskningar. I restaurangen kan man till exempel kombinera råvaror för att skapa nya rätter och affären har en paketinslagningsmaskin. Ute i stadsvyn finns en knapp som snabbt återställer alla miljöer till ursprungsläge. Tyvärr är den nästan lite för enkel att komma åt och det går inte att återställa bara en av miljöerna i taget. Här hade jag gärna sett ytterligare ett steg, där spelaren får bekräfta att det verkligen var meningen att återställa miljöerna.

Toca Town

Hemma hos oss är det min fyraåring som är mest förtrollad av Toca Bocas appar. Hen kastade sig också över Toca Life: Town med liv och lust, men som luttrad My PlayHome-spelare upptäcktes snabbt att flera av detaljerna saknades. I Toca Life: Town kan man till exempel inte fylla på glas och koppar när man tömt dem och den enda utklädningsleken består av att sätta hattar på karaktärerna. Relativt snabbt tröttnade mitt barn på att utforska appen och ägnade sig enbart åt leksaksmaskinen i affären och att få karaktärerna att prutta på toaletten. Många andra barn till oss i redaktionen har också spelat Toca Town och upplever också att det är många saker som man vill kunna göra men som inte går.

Trots sin glada, barnvänliga design, de välkända karaktärerna och potentialen är Toca Life: Town helt enkelt inte riktigt lika hållbar som My Playhome. När enkla detaljer som de jag nämnde ovan saknas blir intrycket att appen är tunnare än den utlovar. Som vuxen blir jag också en smula konfunderad över att utvecklaren valt att strunta i ganska uppenbara fördjupningar. Gömt inne i spelet finns till exempel en storyline med en försvunnen diamant och en tavla med ledtrådar. Problemet är bara att det hela inte leder någonstans alls. Man kan hitta diamanten och ta den till polisstationen, men sedan är det stopp. Förhoppningsvis får vi se fler detaljer i kommande uppdateringar.

Via första sidan når man information till föräldrar samt reklam för andra Toca Boca-appar. Det går dock inte att komma vidare ut ur appen utan att först ta sig förbi ett bra barnlås, men jag hade ändå önskat att barnlåset fanns innan man kom till reklamen och inte efter. Nu är det tyvärr lätt att man fastnar på reklamsidan. Reklam och bakgrundsmusik går att stänga av helt i enhetens inställningar. I övrigt är appen fri från reklam och in-app purchase.

Allt som allt är Toca Life: Town ändå en väldigt rolig app med härliga karaktärer som bjuder på en hel del möjligheter att utveckla fantasin. Vår bedömning är att den passar bäst för barn mellan två och åtta år. I nuläget vill jag ge den en stark fyra i betyg.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Här är en trailer:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   45 kr 6 maj 2021
 •   50 kr 31 mar 2021
 •   12 kr 18 mar 2021
Google Play Store
 •   40 kr 26 mar 2021
 •   12 kr 18 mar 2021
Amazon Appstore
 •   36 kr 22 mar 2021
 •   9 kr 15 mar 2021
 •   36 kr 18 sep 2020
 •   44 kr 18 sep 2020
 •   36 kr 18 sep 2020
 •   44 kr 18 sep 2020
 •   36 kr 13 sep 2020
 •   44 kr 13 sep 2020
 •   36 kr 12 sep 2020
 •   44 kr 12 sep 2020
 •   36 kr 4 sep 2020
 •   44 kr 4 sep 2020
 •   36 kr 2 sep 2020
 •   44 kr 2 sep 2020
 •   36 kr 21 aug 2020
 •   44 kr 21 aug 2020
 •   36 kr 14 aug 2020
 •   44 kr 14 aug 2020
 •   36 kr 12 aug 2020
 •   44 kr 12 aug 2020

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Toca Life: Town för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

4 kommentarer

 1. Annika Sjödahl skriver:

  Har låtit mina två yngsta barn på 3,5 år testa spelet och de fastnate direkt utan att det blev en massa tjut om att de inte kunde navigera. Dock tröttnade de ganska fort då spelet saknar en fördjupning som också recensenten nämner ovan.

  Min dotte rpå 8 år har också testat spelet och det gick bra men är inte tillräckligt utmanande. Av erfarenhet är Toca spelen ofta bra och utvecklande men om man är intresserad av detta rek jag att man köper det i ett paket med fler Toca-spel i för att få ut mer för pengarna.

 2. Ann skriver:

  mina barn på 5 och 8 år älskar det här spelet. De upptäcker hela tiden nya saker och spelar det gärna tillsammans. När de inte spelar så sitter de och pratar om spelet.

 3. Rebecca Ryytty skriver:

  Min 5-åring tycker om spelet men skulle vilja gå in i alla hus man ser. Han använder den till att spela upp små scenarion med tjuv och polis. Sen gillar han den nya delen med stranden och camping, där han gärna visar vad som sjunker och flyter. Eftersom han älskar djur tycker han att den skulle ha fler husdjur som man kan göra mer saker med. 2-åringen har också provat men blir lite frustrerad när den inte fungerar som My Playhome som hon är van vid. Hade det här varit hennes första dockskåpsapp hade den varit alldeles utmärkt i både svårighetsgrad och saker att göra.

 4. Lisa Fransson skriver:

  Vi brukar alltid fastna för Toca Bocas appar, men denna var inget för varken min treåring eller åttaåring. De har spelat den vid flera tillfällen, men tröttnar tyvärr fort. Jag tycker appen är fin, men saknar fördjupning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *