Topia är en unik och nytänkande app där du får möjlighet att bygga upp en värld precis som du vill ha den. Genom att dra med fingret kan du höja och sänka land och ändra topografin i din värld.

Appen uppmuntrar till kreativitet, det är bara att prova sig fram med fingrarna och bestämma var man vill ha höga berg, floder, hav eller sjöar. Det är enkelt att förflytta sig runt klotet genom att dra med två fingrar, och det går även att zooma in eller ut genom att nypa ihop eller dra isär fingrarna. Som variation till att bygga vanliga världar kan man också skriva ord eller rita bilder med landområden av olika höjd.

ANNONS:

För att välja vad man vill göra trycker man på en menysymbol. Man får då upp ett antal val – höja land, sänka land, jämna ut (för exempelvis stränder), samt ett antal olika djur som går att placera ut. Förutom detta går det även att ändra hur pass mycket ett fingerdrag höjer eller sänker, genom att trycka på förminska eller förstora. Det finns också en möjlighet att ta bort redan utplacerade djur. Alla dessa olika val visas i den genomgång som erbjuds första gången man spelar (och som även går att välja igen senare om man vill).

Förutom att ändra på topografin går det också att sätta ut olika djurflockar, som i viss mån går att styra. Det finns både växtätare och rovdjur. Sätter man ut för många rovdjur blir det till slut inga växtätare kvar, och då klarar sig inte rovdjuren heller. Djuren är också känsliga för branta sluttningar, då har de lätt att ramla ner i vatten och drunkna. Om man har gynnsamma omständigheter, med vatten tillräckligt nära, så växer träd och annan växtlighet bättre. Detta behövs för att djuren ska trivas (de måste ju ha mat). Det ger alltså en fin bild av ekosystemet, även om jag upplever det som lite trubbigt ännu (förhoppningsvis finslipas dessa mekanismer i framtida uppdateringar).

Topia är fortfarande under utveckling, och utvecklaren har utlovat uppdateringar med fler funktioner. I nästa uppdatering ska det bland annat förbättras så att man kan spara sina världar på ett bra sätt. Till senare uppdateringar har det även utlovats att det ska bli mer spelmässigt, med utmaningar och liknande.

Mina barn har provat appen, och det är framförallt sjuåringen som fastnat för spelet och provat olika sätt att bygga upp världar och sätta ut djur. Men femåringen tycker också att det är roligt. Jag tror att det kan funka från ungefär fyra års ålder, under hela skolåldern och upp till vuxen. Om man låter ett litet barn spela kan det vara bra att veta att djuren dör ganska ofta (det är dock inte så läskigt eftersom djuren är ganska små och inte syns så bra). Efter ett tag kan det dock hända att barnen tröttnar eftersom det inte finns så mycket att göra (vilket alltså eventuellt ändras i framtiden, i så fall uppdateras recensionen). Det finns också möjlighet att använda appen i skolan, när man ska diskutera exempelvis geografi, topografi eller ekosystem. En möjlig idé är att bygga upp serieberättelser om ekosystem, med Topia i kombination med Strip Designer, eller andra bildberättelser i liknande appar.

Topia har ingen reklam, externa länkar eller köp inuti appen. Den innehåller inget tal men lite engelsk text (dock inget som gör att mindre barn inte klarar spelet). Den finns till iPhone, iPod touch och iPad, vi har endast provat på iPad.

Topia World Builder är en fin och unik app som är väl värd att ladda ner. Men den känns inte riktigt färdig ännu, utan har potential att bli ännu bättre vid framtida uppdateringar. Redan nu tycker jag dock att Topia är värd betyg 4 av 5 möjliga.

Här ser du appens officiella trailer på Youtube:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   25 kr 4 okt 2019
Google Play Store
 •   20 kr 3 okt 2018
 •   0 kr 28 sep 2018
Amazon Appstore
 •   18 kr 30 aug 2020
 •   22 kr 29 aug 2020
 •   18 kr 24 aug 2020
 •   22 kr 23 aug 2020
 •   18 kr 17 aug 2020
 •   22 kr 17 aug 2020
 •   18 kr 14 aug 2020
 •   22 kr 14 aug 2020
 •   18 kr 13 aug 2020
 •   22 kr 13 aug 2020

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Topia World Builder för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

2 kommentarer

 1. Tack för en bra recension! Blir väldigt sugen på att testa denna med elever! Gillar verkligen kreativa appar av denna typ!

 2. Malin Brorson skriver:

  Barnen och jag blev väldigt nyfikna. Tack för tipset!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *